Podaj na obiad zamiast zwykłych kotletów. Mielone nie mają z nimi szans

Te kotleciki pochodzą z kuchni Bliskiego Wschodu. Wspaniale smakują z jogurtowym sosem z miętową nutą. Wypróbuj je, gdy znudziły ci się klasyczne mielone. Można je usmażyć lub upiec w piekarniku.

Kibbeh to potrawa bardzo popularna w TurcjiKibbeh to potrawa bardzo popularna również w Turcji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kibbeh to tradycyjna potrawa z Bliskiego Wschodu, która zdobywa coraz większą popularność. Ten sycący i smaczny przysmak, przygotowany z mięsa oraz kaszy bulgur, można podawać na obiad lub jako przekąskę. Świetnie komponuje się z sosem jogurtowym oraz sałatami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Kibbeh — co to za potrawa?

Nazwa kibbeh pochodzi od arabskiego określenia "kubbah", co oznacza kulkę i bezpośrednio nawiązuje do kształtu kotleta. Dwa główne składnikami tego dania to jagnięcina i kasza bulgur. Jagnięcina, nie jest zbyt popularna w Polsce, ale na Bliskim Wschodzie to podstawowy składnik wielu dań. Mięso jest bogate w aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz L-karnitynę. Z kolei kasza bulgur, otrzymywana z pszenicy durum, jest cenna ze względu na wysoką zawartość błonnika oraz niski indeks glikemiczny.

Jak przygotować kibbeh?

Trzeba zacząć od ugotowania kaszy bulgur i połączyć ją z dwukrotnie mieloną jagnięciną oraz przyprawami, takimi jak ziele angielskie, kumin i mięta. Następnym krokiem jest formowanie kulek, które nadziewa się farszem z podsmażonej jagnięciny z cebulą, czosnkiem i orzeszkami pini.

Gotowe kulki można smażyć na głębokim tłuszczu lub piec w piekarniku. Potrawa ta smakować będzie idealnie z sosem jogurtowym, świeżymi warzywami lub oliwkami.

Kibbeh

Składniki:

  • 250 g ugotowanej kaszy bulgur,
  • 500 g jagnięciny mielonej,
  • 2 cebule, drobno starte,
  • 1 łyżeczka suszonej mięty,
  • 2 razy po pół łyżeczki kuminu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego, roztartych w moździerzu,
  • 2 razy po pół łyżeczka papryki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • szczypta cynamonu,
  • 2-3 łyżki orzeszków pini,
  • kilka gałązek świeżej mięty,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia, opcjonalnie.

Sos do podania:

  • duże opakowanie jogurtu naturalnego,
  • oliwa z oliwek do smaku,
  • kilka gałązek świeżej mięty,
  • czosnek,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowaną kaszę, porozdzielaj widelcem i odstaw do ostygnięcia.
  2. Do kaszy dodaj zmieloną jagnięcinę (300 g), drobno posiekaną 1 cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego roztartych w moździerzu, suszoną miętę, kumin, cynamonu, pieprz i sól.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj, a potem zmiksuj na dość gładką, jednolitą masę. Odłóż ją na pół godziny do lodówki.
  4. Przygotuj nadzienie. Pozostałą mieloną jagnięcinę podsmaż na patelni. Następnie dodaj do mięsa posiekaną cebulę, 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, podprażone na patelni orzeszki pini, posiekane liście świeżej mięty, kumin oraz ostrą paprykę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Z masy mięsno-bulgurowej formuj kulki, rób w nich wgłębienia i wypełniaj farszem, po czym zaklejaj i roluj, by uzyskać lekko wrzecionowaty kształt.
  6. Kibbeh smaż kilka minut w głębokim tłuszczu, z obu stron albo upiecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Kotleciki serwuj z sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego wymieszanego z posiekaną miętą, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek, doprawionego solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie