Podaj na obiad zamiast zwykłych kotletów. Mielone nie mają z nimi szans
Te kotleciki pochodzą z kuchni Bliskiego Wschodu. Wspaniale smakują z jogurtowym sosem z miętową nutą. Wypróbuj je, gdy znudziły ci się klasyczne mielone. Można je usmażyć lub upiec w piekarniku.
Kibbeh to tradycyjna potrawa z Bliskiego Wschodu, która zdobywa coraz większą popularność. Ten sycący i smaczny przysmak, przygotowany z mięsa oraz kaszy bulgur, można podawać na obiad lub jako przekąskę. Świetnie komponuje się z sosem jogurtowym oraz sałatami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina
Kibbeh — co to za potrawa?
Nazwa kibbeh pochodzi od arabskiego określenia "kubbah", co oznacza kulkę i bezpośrednio nawiązuje do kształtu kotleta. Dwa główne składnikami tego dania to jagnięcina i kasza bulgur. Jagnięcina, nie jest zbyt popularna w Polsce, ale na Bliskim Wschodzie to podstawowy składnik wielu dań. Mięso jest bogate w aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz L-karnitynę. Z kolei kasza bulgur, otrzymywana z pszenicy durum, jest cenna ze względu na wysoką zawartość błonnika oraz niski indeks glikemiczny.
Jak przygotować kibbeh?
Trzeba zacząć od ugotowania kaszy bulgur i połączyć ją z dwukrotnie mieloną jagnięciną oraz przyprawami, takimi jak ziele angielskie, kumin i mięta. Następnym krokiem jest formowanie kulek, które nadziewa się farszem z podsmażonej jagnięciny z cebulą, czosnkiem i orzeszkami pini.
Gotowe kulki można smażyć na głębokim tłuszczu lub piec w piekarniku. Potrawa ta smakować będzie idealnie z sosem jogurtowym, świeżymi warzywami lub oliwkami.
Kibbeh
Składniki:
- 250 g ugotowanej kaszy bulgur,
- 500 g jagnięciny mielonej,
- 2 cebule, drobno starte,
- 1 łyżeczka suszonej mięty,
- 2 razy po pół łyżeczki kuminu,
- kilka ziaren ziela angielskiego, roztartych w moździerzu,
- 2 razy po pół łyżeczka papryki,
- 2-3 ząbki czosnku,
- szczypta cynamonu,
- 2-3 łyżki orzeszków pini,
- kilka gałązek świeżej mięty,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia, opcjonalnie.
Sos do podania:
- duże opakowanie jogurtu naturalnego,
- oliwa z oliwek do smaku,
- kilka gałązek świeżej mięty,
- czosnek,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotowaną kaszę, porozdzielaj widelcem i odstaw do ostygnięcia.
- Do kaszy dodaj zmieloną jagnięcinę (300 g), drobno posiekaną 1 cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego roztartych w moździerzu, suszoną miętę, kumin, cynamonu, pieprz i sól.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, a potem zmiksuj na dość gładką, jednolitą masę. Odłóż ją na pół godziny do lodówki.
- Przygotuj nadzienie. Pozostałą mieloną jagnięcinę podsmaż na patelni. Następnie dodaj do mięsa posiekaną cebulę, 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, podprażone na patelni orzeszki pini, posiekane liście świeżej mięty, kumin oraz ostrą paprykę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Z masy mięsno-bulgurowej formuj kulki, rób w nich wgłębienia i wypełniaj farszem, po czym zaklejaj i roluj, by uzyskać lekko wrzecionowaty kształt.
- Kibbeh smaż kilka minut w głębokim tłuszczu, z obu stron albo upiecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Kotleciki serwuj z sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego wymieszanego z posiekaną miętą, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek, doprawionego solą i pieprzem.