Jest zdrowsza, a rzadko po nią sięgamy. Od czasu do czasu zamień płatki na kaszę owsianą

Z produktów owsianych największą popularnością cieszą się płatki. Kasza wciąż pozostaje w ich cieniu, a naprawdę warto się nią zainteresować. Ma wyjątkowe właściwości zdrowotne. Bardzo się przydaje podczas odchudzania.

Kasza owsiana dobrze smakuje z owocamiKasza owsiana dobrze smakuje z owocami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kasza owsiana, jak sama nazwa wskazuje, powstaje z ziaren owsa, które poddawane są obróbce termicznej. W sklepach dostaniesz kaszę łamaną, która powstaje poprzez rozdrobnienie zboża, oraz pęczak owsiany, produkowany z całych ziaren. Oba rodzaje kaszy są bogate w składniki odżywcze i warto wprowadzić je do swojej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca

Co ją różni od płatków?

Jesz płatki owsianej, więc już nie potrzebujesz kaszy? To błędne myślenie, bo w posiłkach jest miejsce na jeden i drugi produkt. Kaszę wytwarza się z całych ziaren owsa. Zawsze są one prażone w niskiej temperaturze. Dzięki temu kasza owsiana ma więcej wartości odżywczych niż płatki owsiane, które powstają przez parowanie, walcowanie, gotowanie na parze i na końcu prażenie.

To cenny błonnik

Kasza owsiana wyróżnia się na tle innych kasz. Przede wszystkim zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego i to kilka jego rodzajów. Wśród nich jest wyjątkowo cenny beta-glukan. Naturalnie występuje w niewielu pokarmach, na przykład w grzybach shiitake i boczniakach, wodorostach. Zawiera go także niektóre zboża, w tym owies. Beta-gluken może przeciwdziałać rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, choroby serca i układu krążenia, zaćma, choroby układu kostnego. Dzięki niemu też jedzenie tej kaszy wspiera zdrowie jelit, pomaga kontrolować poziom cukru i "złego" cholesterolu we krwi. Dzięki niskiej kaloryczności kasza owsiana jest idealnym elementem diet odchudzających.

Kasza owsiana jest również dobrym źródłem witamin i minerałów. Zawiera witaminy z grupy B i witaminę E, nazywaną witaminą młodości. Składniki mineralne, które w niej znajdziesz to żelazo, fosfor, cynk magnez, wapń, oraz miedź.

Do wielu potraw

Kasza owsiana jest wyjątkowo łatwa do wykorzystania w kuchni. Nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Owsianka to najbardziej popularny sposób wykorzystania kaszy owsianej na śniadanie. Można ją przygotować na mleku, wodzie lub napoju roślinnym, dodając ulubione owoce, orzechy czy nasiona. Kasza owsiana świetnie sprawdza się w gęstych zupach i gulaszach, gdzie nie tylko dodaje smaku, lecz także zagęszcza potrawy. Można z niej także zrobić kotlety, mieszając ją z ulubionymi przyprawami i warzywami.

Kasza owsiana z warzywami

Składniki:

  • szklanka kaszy owsianej,
  • mała cukinia,
  • papryka czerwona,
  • 2-3 gałązki selera naciowego,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • sól, pieprz, papryka do smaku,
  • łyżka oleju,
  • natka lub koperek do podania,
  • olej nierafinowany do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę wypłucz, a potem zalej ją dwoma szklankami wody, posól i ugotuj pod przykryciem na bardzo małej mocy palnika. Kasza powinna wchłonąć płyn, po około 30 minutach powinna być miękka.
  2. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na oleju.
  3. Ułóż je obok ugotowanej kaszy, posyp zieleniną i polej olejem nierafinowanym.
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować