Jest zdrowsza, a rzadko po nią sięgamy. Od czasu do czasu zamień płatki na kaszę owsianą

Z produktów owsianych największą popularnością cieszą się płatki. Kasza wciąż pozostaje w ich cieniu, a naprawdę warto się nią zainteresować. Ma wyjątkowe właściwości zdrowotne. Bardzo się przydaje podczas odchudzania.

Kasza owsiana dobrze smakuje z owocamiKasza owsiana dobrze smakuje z owocami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kasza owsiana, jak sama nazwa wskazuje, powstaje z ziaren owsa, które poddawane są obróbce termicznej. W sklepach dostaniesz kaszę łamaną, która powstaje poprzez rozdrobnienie zboża, oraz pęczak owsiany, produkowany z całych ziaren. Oba rodzaje kaszy są bogate w składniki odżywcze i warto wprowadzić je do swojej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca

Co ją różni od płatków?

Jesz płatki owsianej, więc już nie potrzebujesz kaszy? To błędne myślenie, bo w posiłkach jest miejsce na jeden i drugi produkt. Kaszę wytwarza się z całych ziaren owsa. Zawsze są one prażone w niskiej temperaturze. Dzięki temu kasza owsiana ma więcej wartości odżywczych niż płatki owsiane, które powstają przez parowanie, walcowanie, gotowanie na parze i na końcu prażenie.

To cenny błonnik

Kasza owsiana wyróżnia się na tle innych kasz. Przede wszystkim zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego i to kilka jego rodzajów. Wśród nich jest wyjątkowo cenny beta-glukan. Naturalnie występuje w niewielu pokarmach, na przykład w grzybach shiitake i boczniakach, wodorostach. Zawiera go także niektóre zboża, w tym owies. Beta-gluken może przeciwdziałać rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, choroby serca i układu krążenia, zaćma, choroby układu kostnego. Dzięki niemu też jedzenie tej kaszy wspiera zdrowie jelit, pomaga kontrolować poziom cukru i "złego" cholesterolu we krwi. Dzięki niskiej kaloryczności kasza owsiana jest idealnym elementem diet odchudzających.

Kasza owsiana jest również dobrym źródłem witamin i minerałów. Zawiera witaminy z grupy B i witaminę E, nazywaną witaminą młodości. Składniki mineralne, które w niej znajdziesz to żelazo, fosfor, cynk magnez, wapń, oraz miedź.

Do wielu potraw

Kasza owsiana jest wyjątkowo łatwa do wykorzystania w kuchni. Nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Owsianka to najbardziej popularny sposób wykorzystania kaszy owsianej na śniadanie. Można ją przygotować na mleku, wodzie lub napoju roślinnym, dodając ulubione owoce, orzechy czy nasiona. Kasza owsiana świetnie sprawdza się w gęstych zupach i gulaszach, gdzie nie tylko dodaje smaku, lecz także zagęszcza potrawy. Można z niej także zrobić kotlety, mieszając ją z ulubionymi przyprawami i warzywami.

Kasza owsiana z warzywami

Składniki:

  • szklanka kaszy owsianej,
  • mała cukinia,
  • papryka czerwona,
  • 2-3 gałązki selera naciowego,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • sól, pieprz, papryka do smaku,
  • łyżka oleju,
  • natka lub koperek do podania,
  • olej nierafinowany do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę wypłucz, a potem zalej ją dwoma szklankami wody, posól i ugotuj pod przykryciem na bardzo małej mocy palnika. Kasza powinna wchłonąć płyn, po około 30 minutach powinna być miękka.
  2. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na oleju.
  3. Ułóż je obok ugotowanej kaszy, posyp zieleniną i polej olejem nierafinowanym.

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku