Jest zdrowsza, a rzadko po nią sięgamy. Od czasu do czasu zamień płatki na kaszę owsianą
Z produktów owsianych największą popularnością cieszą się płatki. Kasza wciąż pozostaje w ich cieniu, a naprawdę warto się nią zainteresować. Ma wyjątkowe właściwości zdrowotne. Bardzo się przydaje podczas odchudzania.
Kasza owsiana, jak sama nazwa wskazuje, powstaje z ziaren owsa, które poddawane są obróbce termicznej. W sklepach dostaniesz kaszę łamaną, która powstaje poprzez rozdrobnienie zboża, oraz pęczak owsiany, produkowany z całych ziaren. Oba rodzaje kaszy są bogate w składniki odżywcze i warto wprowadzić je do swojej diety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca
Co ją różni od płatków?
Jesz płatki owsianej, więc już nie potrzebujesz kaszy? To błędne myślenie, bo w posiłkach jest miejsce na jeden i drugi produkt. Kaszę wytwarza się z całych ziaren owsa. Zawsze są one prażone w niskiej temperaturze. Dzięki temu kasza owsiana ma więcej wartości odżywczych niż płatki owsiane, które powstają przez parowanie, walcowanie, gotowanie na parze i na końcu prażenie.
To cenny błonnik
Kasza owsiana wyróżnia się na tle innych kasz. Przede wszystkim zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego i to kilka jego rodzajów. Wśród nich jest wyjątkowo cenny beta-glukan. Naturalnie występuje w niewielu pokarmach, na przykład w grzybach shiitake i boczniakach, wodorostach. Zawiera go także niektóre zboża, w tym owies. Beta-gluken może przeciwdziałać rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, choroby serca i układu krążenia, zaćma, choroby układu kostnego. Dzięki niemu też jedzenie tej kaszy wspiera zdrowie jelit, pomaga kontrolować poziom cukru i "złego" cholesterolu we krwi. Dzięki niskiej kaloryczności kasza owsiana jest idealnym elementem diet odchudzających.
Kasza owsiana jest również dobrym źródłem witamin i minerałów. Zawiera witaminy z grupy B i witaminę E, nazywaną witaminą młodości. Składniki mineralne, które w niej znajdziesz to żelazo, fosfor, cynk magnez, wapń, oraz miedź.
Do wielu potraw
Kasza owsiana jest wyjątkowo łatwa do wykorzystania w kuchni. Nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Owsianka to najbardziej popularny sposób wykorzystania kaszy owsianej na śniadanie. Można ją przygotować na mleku, wodzie lub napoju roślinnym, dodając ulubione owoce, orzechy czy nasiona. Kasza owsiana świetnie sprawdza się w gęstych zupach i gulaszach, gdzie nie tylko dodaje smaku, lecz także zagęszcza potrawy. Można z niej także zrobić kotlety, mieszając ją z ulubionymi przyprawami i warzywami.
Kasza owsiana z warzywami
Składniki:
- szklanka kaszy owsianej,
- mała cukinia,
- papryka czerwona,
- 2-3 gałązki selera naciowego,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- sól, pieprz, papryka do smaku,
- łyżka oleju,
- natka lub koperek do podania,
- olej nierafinowany do podania.
Sposób przygotowania:
- Kaszę wypłucz, a potem zalej ją dwoma szklankami wody, posól i ugotuj pod przykryciem na bardzo małej mocy palnika. Kasza powinna wchłonąć płyn, po około 30 minutach powinna być miękka.
- Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na oleju.
- Ułóż je obok ugotowanej kaszy, posyp zieleniną i polej olejem nierafinowanym.