Stawiam na stole obok zwykłych śledzi. Nawet mąż się zajada

Tak przygotowane boczniaki to przebój wegańskich kolacji. Przepis mam właśnie od znajomej, która nie je produktów pochodzenia zwierzęcego. Niektórzy porównują je ze śledziami, bo robi się je i doprawia całkiem podobnie.

Czy grzyby mogą zastąpić śledzie? Warto się przekonaćCzy grzyby mogą zastąpić śledzie? Warto się przekonać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20
Dorota Gepert

Grzyby to jeden ze smaków tradycyjnej kolacji wigilijnej. W wielu domach podaje się tego dania zupę grzybową. Suszone prawdziwki czy podgrzybki to najważniejszy dodatek do farszu na pierogi, uszka czy krokiety. Grzyby hodowlane tego dnia pozostają trochę w cieniu tych leśnych, ale to nie znaczy, że nie można po nie sięgnąć. Pieczarki i właśnie boczniaki są coraz popularniejsze na świątecznym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Nie tylko dla wegan

Po boczniak chętnie sięgają wegetarianie i weganie, ale świetnie sprawdzą się także w przypadku osób, które jedzą mięso. Te grzyby dzięki swojej strukturze szybko chłoną aromaty marynat i przypraw. Dlatego świetnie sprawdzą się w marynacie, przygotowane na wzór śledzi, z klasycznymi przyprawami, których używa się do tych ryb.

Wystarczy je opłukać

Na zakupach zwracaj uwagę, by kupić świeże boczniaki. Powinny mieć ładny, równomierny kolor, bez ciemnych plam. W ich przygotowaniu ważne jest szybkie oczyszczenie. Obowiązuje tu ta sama zasada, którą znamy z obróbki grzybów leśnych. Nie powinno się ich moczyć, bo wtedy wchłoną zbyt dużo wilgoci. Wystarczy je delikatnie opłukać. Potem odetnij stwardniałe końcówki i większe grzyby przekrój na połowy.

Dobrze znane przyprawy

Tak przygotowane grzyby przed zalaniem zalewą można obgotować lub podsmażyć. Ich sekretnym składnikiem są kawałki nori, czyli wodorosty, które jeszcze potęgują ich smak. Potrzebna będzie także cebula i przyprawy, które od razu kojarzą się ze śledziami, jak pieprz, ziele angielskie czy liście laurowe. Boczniaki są najlepsze po kilku dniach w zalewie. Świetnie sprawdzają się jako przystawka lub dodatek do sałatek.

Boczniaki jak śledzie

Składniki:

  • 300 g boczniaków,
  • 100 ml oleju,
  • 50 ml octu, najlepiej winnego,
  • 2 cebule,
  • 1 arkusz nori,
  • 3 liście laurowe,
  • 5-6 ziaren pieprzu,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • gorczyca biała do smaku,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowywania:

  1. Boczniaki potnij na mniejsze podłużne kawałki. Podsmaż je na patelni z małą ilością zwykłego oleju. Pod koniec, kiedy się zarumienią, posól je do smaku.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Drobno pokrój nori.
  3. W rondelku podgrzej lekko olej, dodaj ocet. Dodaj przygotowaną cebule i wszystkie przyprawy, a także nori. Podgrzewaj przez kilka minut.
  4. W słoiku lub zakrywanym pojemniku ułóż boczniaki.
  5. Zalej je zalewą z przyprawami i cebulą, wstaw do lodówki. Boczniaki są najlepsze po 24 godzinach.

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku