Przepis mam od babci i nie zmieniam w nim nic. To najlepsza sałatka śledziowa na wigilijnym stole

Warstwowa sałatka śledziowa, nazywana na wschodzie szubą, świetnie sprawdza się podczas wigilijnej kolacji. Wygląda bardzo efektownie, a jej składniki są dobrane wprost perfekcyjnie. Choć pojawia się tyle nowych przepisów na sałatki śledziowe to szuba według starej receptury to dla mnie wciąż numer jeden.

Sałatka szuba to prawdziwa ozdoba świątecznego stołuSałatka szuba to prawdziwa ozdoba świątecznego stołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lyubina Tasha
Dorota Gepert

Szuba czy śledzie pod pierzynką? Te nazwy używane są wymiennie. Zawsze jednak kryje się za nimi sałatka warstwowa, która na stole wygląda pięknie niczym tort. Śledzie kroi się na drobne kawałki, a potem układa się na nich warstwy warzyw i majonezu. Jest pysznie i kolorowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Ten przepis na śledzie sprawdza się od lat

Receptura tej sałatki pochodzi ze wschodu, stąd nazwa "szuba". Nie wiem, czy przepis mojej babci sztywno trzymał się oryginału, ale jest bardzo dobry. Zresztą jak to w kuchni, często robimy coś po swojemu. Moja babcia zawsze na jednej z warstw układała marchewkę, ale muszę przyznać, że i bez niej sałatka smakuje bardzo dobrze. Ale śledzie, buraki i ziemniaki to absolutna podstawa.

Gdy tylko słyszymy "sałatka warstwowa", wiadomo, że trochę pracy będzie. Jednak smak tej sałatki jest wart każdej chwili poświęconej na krojenie. Moja babcia kroiła wszystko bardzo dokładnie, ale można też wspomóc się tarką. Zawsze też dodatkowo "zakwaszała" warstwę buraków. Skrapiała je zakwasem z buraków lub sokiem z cytryny, dzięki temu sałatka miała jeszcze bardziej zdecydowany charakter.

Sałatka szuba

Składniki:

  • 6 - 8 filetów śledziowych,
  • 450 g ugotowanych ziemniaków,
  • 3 marchewki ugotowane lub przesmażone,
  • 300 g ugotowanych buraków,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 3-4 ogórki kiszone,
  • 1 cebula czerwona,
  • słoik majonezu (250 g)
  • kwaśna śmietana do smaku,
  • musztarda do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z cytryny do smaku, opcjonalnie,
  • zakwas z buraków do smaku, opcjonalnie,
  • koperek lub szczypiorek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Wymocz śledzie, jeśli jest taka potrzeba. Potem osusz je i drobno pokrój. Ułóż na dnie większego naczynia.
  2. Majonez wymieszaj z kwaśną śmietaną i musztardą, dopraw solą i pieprzem.
  3. Drobno posiekaj cebulę i rozłóż ją na śledziach. Nałóż porcje sosu.
  4. Jako kolejną warstwę ułóż drobno pokrojone ziemniaki, potem ogórki, i marchewkę. Na każdą warstwę warzyw nakładaj cienką warstwę sosu na bazie majonezu.
  5. Jako kolejną warstwę ułóż buraki starte na grubych oczkach tarki. Skrop je zakwasem z buraków lub sokiem z cytryny i nałóż sos.
  6. Ostatnia warstwa to jajka drobno posiekane lub starte na tarce.
  7. Ostatniej warstwy nie pokrywaj sosem. Posyp ją drobno posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
  8. Sałatka wymaga schłodzenia, przykryj ją i wstaw do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby