Przepis mam od babci i nie zmieniam w nim nic. To najlepsza sałatka śledziowa na wigilijnym stole

Warstwowa sałatka śledziowa, nazywana na wschodzie szubą, świetnie sprawdza się podczas wigilijnej kolacji. Wygląda bardzo efektownie, a jej składniki są dobrane wprost perfekcyjnie. Choć pojawia się tyle nowych przepisów na sałatki śledziowe to szuba według starej receptury to dla mnie wciąż numer jeden.

Sałatka szuba to prawdziwa ozdoba świątecznego stołuSałatka szuba to prawdziwa ozdoba świątecznego stołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lyubina Tasha
Dorota Gepert

Szuba czy śledzie pod pierzynką? Te nazwy używane są wymiennie. Zawsze jednak kryje się za nimi sałatka warstwowa, która na stole wygląda pięknie niczym tort. Śledzie kroi się na drobne kawałki, a potem układa się na nich warstwy warzyw i majonezu. Jest pysznie i kolorowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Ten przepis na śledzie sprawdza się od lat

Receptura tej sałatki pochodzi ze wschodu, stąd nazwa "szuba". Nie wiem, czy przepis mojej babci sztywno trzymał się oryginału, ale jest bardzo dobry. Zresztą jak to w kuchni, często robimy coś po swojemu. Moja babcia zawsze na jednej z warstw układała marchewkę, ale muszę przyznać, że i bez niej sałatka smakuje bardzo dobrze. Ale śledzie, buraki i ziemniaki to absolutna podstawa.

Gdy tylko słyszymy "sałatka warstwowa", wiadomo, że trochę pracy będzie. Jednak smak tej sałatki jest wart każdej chwili poświęconej na krojenie. Moja babcia kroiła wszystko bardzo dokładnie, ale można też wspomóc się tarką. Zawsze też dodatkowo "zakwaszała" warstwę buraków. Skrapiała je zakwasem z buraków lub sokiem z cytryny, dzięki temu sałatka miała jeszcze bardziej zdecydowany charakter.

Sałatka szuba

Składniki:

  • 6 - 8 filetów śledziowych,
  • 450 g ugotowanych ziemniaków,
  • 3 marchewki ugotowane lub przesmażone,
  • 300 g ugotowanych buraków,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 3-4 ogórki kiszone,
  • 1 cebula czerwona,
  • słoik majonezu (250 g)
  • kwaśna śmietana do smaku,
  • musztarda do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z cytryny do smaku, opcjonalnie,
  • zakwas z buraków do smaku, opcjonalnie,
  • koperek lub szczypiorek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Wymocz śledzie, jeśli jest taka potrzeba. Potem osusz je i drobno pokrój. Ułóż na dnie większego naczynia.
  2. Majonez wymieszaj z kwaśną śmietaną i musztardą, dopraw solą i pieprzem.
  3. Drobno posiekaj cebulę i rozłóż ją na śledziach. Nałóż porcje sosu.
  4. Jako kolejną warstwę ułóż drobno pokrojone ziemniaki, potem ogórki, i marchewkę. Na każdą warstwę warzyw nakładaj cienką warstwę sosu na bazie majonezu.
  5. Jako kolejną warstwę ułóż buraki starte na grubych oczkach tarki. Skrop je zakwasem z buraków lub sokiem z cytryny i nałóż sos.
  6. Ostatnia warstwa to jajka drobno posiekane lub starte na tarce.
  7. Ostatniej warstwy nie pokrywaj sosem. Posyp ją drobno posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
  8. Sałatka wymaga schłodzenia, przykryj ją i wstaw do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik