Przepis mam od babci i nie zmieniam w nim nic. To najlepsza sałatka śledziowa na wigilijnym stole

Warstwowa sałatka śledziowa, nazywana na wschodzie szubą, świetnie sprawdza się podczas wigilijnej kolacji. Wygląda bardzo efektownie, a jej składniki są dobrane wprost perfekcyjnie. Choć pojawia się tyle nowych przepisów na sałatki śledziowe to szuba według starej receptury to dla mnie wciąż numer jeden.

Sałatka szuba to prawdziwa ozdoba świątecznego stołuSałatka szuba to prawdziwa ozdoba świątecznego stołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lyubina Tasha
Dorota Gepert

Szuba czy śledzie pod pierzynką? Te nazwy używane są wymiennie. Zawsze jednak kryje się za nimi sałatka warstwowa, która na stole wygląda pięknie niczym tort. Śledzie kroi się na drobne kawałki, a potem układa się na nich warstwy warzyw i majonezu. Jest pysznie i kolorowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Ten przepis na śledzie sprawdza się od lat

Receptura tej sałatki pochodzi ze wschodu, stąd nazwa "szuba". Nie wiem, czy przepis mojej babci sztywno trzymał się oryginału, ale jest bardzo dobry. Zresztą jak to w kuchni, często robimy coś po swojemu. Moja babcia zawsze na jednej z warstw układała marchewkę, ale muszę przyznać, że i bez niej sałatka smakuje bardzo dobrze. Ale śledzie, buraki i ziemniaki to absolutna podstawa.

Gdy tylko słyszymy "sałatka warstwowa", wiadomo, że trochę pracy będzie. Jednak smak tej sałatki jest wart każdej chwili poświęconej na krojenie. Moja babcia kroiła wszystko bardzo dokładnie, ale można też wspomóc się tarką. Zawsze też dodatkowo "zakwaszała" warstwę buraków. Skrapiała je zakwasem z buraków lub sokiem z cytryny, dzięki temu sałatka miała jeszcze bardziej zdecydowany charakter.

Sałatka szuba

Składniki:

  • 6 - 8 filetów śledziowych,
  • 450 g ugotowanych ziemniaków,
  • 3 marchewki ugotowane lub przesmażone,
  • 300 g ugotowanych buraków,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 3-4 ogórki kiszone,
  • 1 cebula czerwona,
  • słoik majonezu (250 g)
  • kwaśna śmietana do smaku,
  • musztarda do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z cytryny do smaku, opcjonalnie,
  • zakwas z buraków do smaku, opcjonalnie,
  • koperek lub szczypiorek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Wymocz śledzie, jeśli jest taka potrzeba. Potem osusz je i drobno pokrój. Ułóż na dnie większego naczynia.
  2. Majonez wymieszaj z kwaśną śmietaną i musztardą, dopraw solą i pieprzem.
  3. Drobno posiekaj cebulę i rozłóż ją na śledziach. Nałóż porcje sosu.
  4. Jako kolejną warstwę ułóż drobno pokrojone ziemniaki, potem ogórki, i marchewkę. Na każdą warstwę warzyw nakładaj cienką warstwę sosu na bazie majonezu.
  5. Jako kolejną warstwę ułóż buraki starte na grubych oczkach tarki. Skrop je zakwasem z buraków lub sokiem z cytryny i nałóż sos.
  6. Ostatnia warstwa to jajka drobno posiekane lub starte na tarce.
  7. Ostatniej warstwy nie pokrywaj sosem. Posyp ją drobno posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
  8. Sałatka wymaga schłodzenia, przykryj ją i wstaw do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach.
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka