Przepis mam od babci i nie zmieniam w nim nic. To najlepsza sałatka śledziowa na wigilijnym stole
Warstwowa sałatka śledziowa, nazywana na wschodzie szubą, świetnie sprawdza się podczas wigilijnej kolacji. Wygląda bardzo efektownie, a jej składniki są dobrane wprost perfekcyjnie. Choć pojawia się tyle nowych przepisów na sałatki śledziowe to szuba według starej receptury to dla mnie wciąż numer jeden.
03.12.2024 17:15
Szuba czy śledzie pod pierzynką? Te nazwy używane są wymiennie. Zawsze jednak kryje się za nimi sałatka warstwowa, która na stole wygląda pięknie niczym tort. Śledzie kroi się na drobne kawałki, a potem układa się na nich warstwy warzyw i majonezu. Jest pysznie i kolorowo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten przepis na śledzie sprawdza się od lat
Receptura tej sałatki pochodzi ze wschodu, stąd nazwa "szuba". Nie wiem, czy przepis mojej babci sztywno trzymał się oryginału, ale jest bardzo dobry. Zresztą jak to w kuchni, często robimy coś po swojemu. Moja babcia zawsze na jednej z warstw układała marchewkę, ale muszę przyznać, że i bez niej sałatka smakuje bardzo dobrze. Ale śledzie, buraki i ziemniaki to absolutna podstawa.
Gdy tylko słyszymy "sałatka warstwowa", wiadomo, że trochę pracy będzie. Jednak smak tej sałatki jest wart każdej chwili poświęconej na krojenie. Moja babcia kroiła wszystko bardzo dokładnie, ale można też wspomóc się tarką. Zawsze też dodatkowo "zakwaszała" warstwę buraków. Skrapiała je zakwasem z buraków lub sokiem z cytryny, dzięki temu sałatka miała jeszcze bardziej zdecydowany charakter.
Sałatka szuba
Składniki:
- 6 - 8 filetów śledziowych,
- 450 g ugotowanych ziemniaków,
- 3 marchewki ugotowane lub przesmażone,
- 300 g ugotowanych buraków,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 3-4 ogórki kiszone,
- 1 cebula czerwona,
- słoik majonezu (250 g)
- kwaśna śmietana do smaku,
- musztarda do smaku,
- sól i pieprz do smaku,
- sok z cytryny do smaku, opcjonalnie,
- zakwas z buraków do smaku, opcjonalnie,
- koperek lub szczypiorek do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Wymocz śledzie, jeśli jest taka potrzeba. Potem osusz je i drobno pokrój. Ułóż na dnie większego naczynia.
- Majonez wymieszaj z kwaśną śmietaną i musztardą, dopraw solą i pieprzem.
- Drobno posiekaj cebulę i rozłóż ją na śledziach. Nałóż porcje sosu.
- Jako kolejną warstwę ułóż drobno pokrojone ziemniaki, potem ogórki, i marchewkę. Na każdą warstwę warzyw nakładaj cienką warstwę sosu na bazie majonezu.
- Jako kolejną warstwę ułóż buraki starte na grubych oczkach tarki. Skrop je zakwasem z buraków lub sokiem z cytryny i nałóż sos.
- Ostatnia warstwa to jajka drobno posiekane lub starte na tarce.
- Ostatniej warstwy nie pokrywaj sosem. Posyp ją drobno posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
- Sałatka wymaga schłodzenia, przykryj ją i wstaw do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach.