Zakwas z buraków nie spleśnieje. Wystarczy trzymać się prostych zasad

Zakwas z buraków jest nie tylko pożądanym składnikiem na barszcz wigilijny. To naturalny probiotyk, który warto pić codziennie. Zawiera witaminy z grupy B, antyoksydanty, wspiera pracę jelit, zwalcza wolne rodniki i dba o odporność organizmu. Do tego ma wiele innych zalet. Jednak nic z tego, gdy na powierzchni zakwasu pojawia się nieprzyjemna pleśń.

Zakwas z buraków to podstawa wigilii, jak i bogactwo prebiotykówZakwas z buraków to podstawa wigilii, jak i bogactwo prebiotyków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Spleśniały zakwas nie nadaje się do spożycia. Nawet, jeśli dzień wcześniej nie było jeszcze nic widać. Zamiast usuwać nieczystości, warto pomyśleć o tym problemie już na etapie przygotowywania buraków. Wystarczy sięgnąć po jedną tanią rzecz z apteki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Betlejem Poznańskie to najdłuższy jarmark świąteczny w Polsce

Zakwas z buraka – bogactwo witamin i zdrowych bakterii, ale czy dla każdego?

Chociaż zakwasy i kiszonki zawierają wiele wartościowych składników odżywczych, na zakwas z buraka powinny uważać osoby skarżące się na problemy z kamieniami nerkowymi. Szczawiany zawarte w burakach mogą sprzyjać ich powstawaniu i odkładaniu się w narządach wewnętrznych.

Jak przygotować zakwas z buraków?

Do przygotowania barszczu wigilijnego w zupełności wystarczy ci zakwas przygotowany z 2 litrów wody. Do tego potrzebujesz następujących składników:

  • 1 kg buraków,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • i 2 łyżki soli.

Przygotowanie

  1. Obierasz buraki, myjesz je i kroisz na mniejsze kawałki – mogą być to nawet takie grubsze plasterki. Wrzucasz je do słoika, dodajesz przyprawy i zalewasz solanką, czyli przegotowaną i ostudzoną słoną wodą.
  2. Słoik przykrywasz czystą ściereczką lub zakręcasz lekko zakrętką, aby tworzące się podczas fermentacji gazy mogły znaleźć ujście.
  3. Następnie, odstawiasz go w ciemne i chłodne miejsce, na przykład do spiżarni, ale może to być też dolna półka w zamkniętej szafce – z dala od grzejnika i kuchenki.

Co zrobić, aby zakwas nie spleśniał?

Jeśli chcesz mieć pewność, sięgnij po zwykłą gazę z apteki. Potnij ją na kwadraty o długości boku ok. 15 cm. Zrób z nich kilka woreczków, do których zapakujesz buraki z przyprawami. Następnie, obwiązujesz każdy woreczek czystą bawełnianą nitką. Takie pakunki umieszczasz w słoiku i zalewasz solanką.

Dzięki temu, lekkie przyprawy nie będą mogły wydostać się razem z pęcherzykami powietrza na powierzchnię zakwasu. A jeśli wszystko jest całkowicie zanurzone w solance, nie ma możliwości, aby powstała pleśń. Po 7 dniach możesz przelać zakwas do butelek. Zakręcone, przechowuj w lodówce przez maksymalnie 3 tygodnie.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie