Zakwas z buraków nie spleśnieje. Wystarczy trzymać się prostych zasad

Zakwas z buraków jest nie tylko pożądanym składnikiem na barszcz wigilijny. To naturalny probiotyk, który warto pić codziennie. Zawiera witaminy z grupy B, antyoksydanty, wspiera pracę jelit, zwalcza wolne rodniki i dba o odporność organizmu. Do tego ma wiele innych zalet. Jednak nic z tego, gdy na powierzchni zakwasu pojawia się nieprzyjemna pleśń.

Zakwas z buraków to podstawa wigilii, jak i bogactwo prebiotykówZakwas z buraków to podstawa wigilii, jak i bogactwo prebiotyków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Spleśniały zakwas nie nadaje się do spożycia. Nawet, jeśli dzień wcześniej nie było jeszcze nic widać. Zamiast usuwać nieczystości, warto pomyśleć o tym problemie już na etapie przygotowywania buraków. Wystarczy sięgnąć po jedną tanią rzecz z apteki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Betlejem Poznańskie to najdłuższy jarmark świąteczny w Polsce

Zakwas z buraka – bogactwo witamin i zdrowych bakterii, ale czy dla każdego?

Chociaż zakwasy i kiszonki zawierają wiele wartościowych składników odżywczych, na zakwas z buraka powinny uważać osoby skarżące się na problemy z kamieniami nerkowymi. Szczawiany zawarte w burakach mogą sprzyjać ich powstawaniu i odkładaniu się w narządach wewnętrznych.

Jak przygotować zakwas z buraków?

Do przygotowania barszczu wigilijnego w zupełności wystarczy ci zakwas przygotowany z 2 litrów wody. Do tego potrzebujesz następujących składników:

  • 1 kg buraków,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • i 2 łyżki soli.

Przygotowanie

  1. Obierasz buraki, myjesz je i kroisz na mniejsze kawałki – mogą być to nawet takie grubsze plasterki. Wrzucasz je do słoika, dodajesz przyprawy i zalewasz solanką, czyli przegotowaną i ostudzoną słoną wodą.
  2. Słoik przykrywasz czystą ściereczką lub zakręcasz lekko zakrętką, aby tworzące się podczas fermentacji gazy mogły znaleźć ujście.
  3. Następnie, odstawiasz go w ciemne i chłodne miejsce, na przykład do spiżarni, ale może to być też dolna półka w zamkniętej szafce – z dala od grzejnika i kuchenki.

Co zrobić, aby zakwas nie spleśniał?

Jeśli chcesz mieć pewność, sięgnij po zwykłą gazę z apteki. Potnij ją na kwadraty o długości boku ok. 15 cm. Zrób z nich kilka woreczków, do których zapakujesz buraki z przyprawami. Następnie, obwiązujesz każdy woreczek czystą bawełnianą nitką. Takie pakunki umieszczasz w słoiku i zalewasz solanką.

Dzięki temu, lekkie przyprawy nie będą mogły wydostać się razem z pęcherzykami powietrza na powierzchnię zakwasu. A jeśli wszystko jest całkowicie zanurzone w solance, nie ma możliwości, aby powstała pleśń. Po 7 dniach możesz przelać zakwas do butelek. Zakręcone, przechowuj w lodówce przez maksymalnie 3 tygodnie.

Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają