Ania Starmach robi zakwas inaczej. Gdy przygotowałam taki, nawet teściowa chciała przepis

Ania Starmach, jurorka polskiej edycji "Masterchefa", podzieliła się przepisem na pyszny zakwas z buraków. Dzięki jednej pozornie drobnej zmianie fermentacja przebiega szybciej.

Zakwas z buraków - PysznościZakwas z buraków - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Africa Images, Anna Starmach
Ewa Malinowska

Zakwas z buraków najczęściej gości w naszych kuchniach, gdy zbliża się okres świąt. Warto jednak sięgać po niego przez cały rok ze względu na prozdrowotne właściwości. Na dodatek jest smaczny, przez co nie trzeba specjalnie zachęcać do picia. Ania Starmach ma swój sposób na to, aby wychodził za każdym razem. Od kiedy przygotowuję zakwas według jej przepisu, ani razu nie zaliczyłam wpadki. Moja teściowa jest nim zachwycona.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przekąska z serową niespodzianką stanie się hitem na każdej imprezie. Ma w sobie to "coś"

Zakwas z buraków dobry dla zdrowia

Zakwas z buraków jest naturalnym probiotykiem, który wspiera zdrową florę bakteryjną jelit. Dzięki temu pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i biegunkom, a także wzmacnia odporność. Jest również bogaty w witaminę C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina C pomaga w walce z infekcjami i wzmacnia organizm, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na choroby. Ponadto zakwas z buraków zawiera żelazo, magnez, potas, fosfor i witaminę B6.

Włącz do diety dziecka produkty kiszone, np. zakwas z buraków, kiszoną kapustę i ogórki. To naturalne probiotyki, które wykazują korzystne działanie na układ pokarmowy.
Włącz do diety dziecka produkty kiszone, np. zakwas z buraków, kiszoną kapustę i ogórki. To naturalne probiotyki, które wykazują korzystne działanie na układ pokarmowy. © Adobe Stock

Zakwas z buraków to zdrowy i pyszny napój, który warto włączyć do swojej diety. Może on pomóc w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu, wzmocnieniu odporności i zapobieganiu chorobom. Na dodatek przygotowanie zakwasu jest proste i tanie. Wystarczą buraki, przyprawy i woda.

Zakwas z buraków według Ani Starmach

Ania Starmach zaleca używanie wody mineralnej do kiszenia buraków. Woda mineralna jest łagodna i nie zawiera chloru, co przyspiesza fermentację. Do zakwasu najlepiej użyć wody mineralnej lub przegotowanej i letniej.

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • 1 niewielka główka czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ziarna pieprzu,
  • 1 łyżka soli,
  • woda mineralna.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie obieram (robię to w rękawiczkach) i kroję na mandolinie w cieniutkie plastry.
  2. Warzywa układam ciasno w słoiku lub kamionkowym naczyniu, dociskając plastry.
  3. Pomiędzy warstwami buraków układam przepołowiony w poprzek czosnek i przyprawy.
  4. Zalewam całość wodą mineralną tak, aby przykryła buraki.
  5. Słoik przykrywam ściereczką i odstawiam w chłodne miejsce.
  6. Zakwas jest gotowy po ok. 3-7 dniach, w zależności od temperatury.

Gotowy zakwas przetrzymuję w lodówce, aby spowolnić proces fermentacji i wyciągam na święta. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥