Ania Starmach robi zakwas inaczej. Gdy przygotowałam taki, nawet teściowa chciała przepis

Ania Starmach, jurorka polskiej edycji "Masterchefa", podzieliła się przepisem na pyszny zakwas z buraków. Dzięki jednej pozornie drobnej zmianie fermentacja przebiega szybciej.

Zakwas z buraków - PysznościZakwas z buraków - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Africa Images, Anna Starmach
Ewa Malinowska

Zakwas z buraków najczęściej gości w naszych kuchniach, gdy zbliża się okres świąt. Warto jednak sięgać po niego przez cały rok ze względu na prozdrowotne właściwości. Na dodatek jest smaczny, przez co nie trzeba specjalnie zachęcać do picia. Ania Starmach ma swój sposób na to, aby wychodził za każdym razem. Od kiedy przygotowuję zakwas według jej przepisu, ani razu nie zaliczyłam wpadki. Moja teściowa jest nim zachwycona.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przekąska z serową niespodzianką stanie się hitem na każdej imprezie. Ma w sobie to "coś"

Zakwas z buraków dobry dla zdrowia

Zakwas z buraków jest naturalnym probiotykiem, który wspiera zdrową florę bakteryjną jelit. Dzięki temu pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i biegunkom, a także wzmacnia odporność. Jest również bogaty w witaminę C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina C pomaga w walce z infekcjami i wzmacnia organizm, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na choroby. Ponadto zakwas z buraków zawiera żelazo, magnez, potas, fosfor i witaminę B6.

Włącz do diety dziecka produkty kiszone, np. zakwas z buraków, kiszoną kapustę i ogórki. To naturalne probiotyki, które wykazują korzystne działanie na układ pokarmowy.
Włącz do diety dziecka produkty kiszone, np. zakwas z buraków, kiszoną kapustę i ogórki. To naturalne probiotyki, które wykazują korzystne działanie na układ pokarmowy. © Adobe Stock

Zakwas z buraków to zdrowy i pyszny napój, który warto włączyć do swojej diety. Może on pomóc w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu, wzmocnieniu odporności i zapobieganiu chorobom. Na dodatek przygotowanie zakwasu jest proste i tanie. Wystarczą buraki, przyprawy i woda.

Zakwas z buraków według Ani Starmach

Ania Starmach zaleca używanie wody mineralnej do kiszenia buraków. Woda mineralna jest łagodna i nie zawiera chloru, co przyspiesza fermentację. Do zakwasu najlepiej użyć wody mineralnej lub przegotowanej i letniej.

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • 1 niewielka główka czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ziarna pieprzu,
  • 1 łyżka soli,
  • woda mineralna.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie obieram (robię to w rękawiczkach) i kroję na mandolinie w cieniutkie plastry.
  2. Warzywa układam ciasno w słoiku lub kamionkowym naczyniu, dociskając plastry.
  3. Pomiędzy warstwami buraków układam przepołowiony w poprzek czosnek i przyprawy.
  4. Zalewam całość wodą mineralną tak, aby przykryła buraki.
  5. Słoik przykrywam ściereczką i odstawiam w chłodne miejsce.
  6. Zakwas jest gotowy po ok. 3-7 dniach, w zależności od temperatury.

Gotowy zakwas przetrzymuję w lodówce, aby spowolnić proces fermentacji i wyciągam na święta. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku