Ania Starmach robi zakwas inaczej. Gdy przygotowałam taki, nawet teściowa chciała przepis

Ania Starmach, jurorka polskiej edycji "Masterchefa", podzieliła się przepisem na pyszny zakwas z buraków. Dzięki jednej pozornie drobnej zmianie fermentacja przebiega szybciej.

Zakwas z buraków - PysznościZakwas z buraków - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Africa Images, Anna Starmach
Ewa Malinowska

Zakwas z buraków najczęściej gości w naszych kuchniach, gdy zbliża się okres świąt. Warto jednak sięgać po niego przez cały rok ze względu na prozdrowotne właściwości. Na dodatek jest smaczny, przez co nie trzeba specjalnie zachęcać do picia. Ania Starmach ma swój sposób na to, aby wychodził za każdym razem. Od kiedy przygotowuję zakwas według jej przepisu, ani razu nie zaliczyłam wpadki. Moja teściowa jest nim zachwycona.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przekąska z serową niespodzianką stanie się hitem na każdej imprezie. Ma w sobie to "coś"

Zakwas z buraków dobry dla zdrowia

Zakwas z buraków jest naturalnym probiotykiem, który wspiera zdrową florę bakteryjną jelit. Dzięki temu pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i biegunkom, a także wzmacnia odporność. Jest również bogaty w witaminę C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina C pomaga w walce z infekcjami i wzmacnia organizm, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na choroby. Ponadto zakwas z buraków zawiera żelazo, magnez, potas, fosfor i witaminę B6.

Włącz do diety dziecka produkty kiszone, np. zakwas z buraków, kiszoną kapustę i ogórki. To naturalne probiotyki, które wykazują korzystne działanie na układ pokarmowy.
Włącz do diety dziecka produkty kiszone, np. zakwas z buraków, kiszoną kapustę i ogórki. To naturalne probiotyki, które wykazują korzystne działanie na układ pokarmowy. © Adobe Stock

Zakwas z buraków to zdrowy i pyszny napój, który warto włączyć do swojej diety. Może on pomóc w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu, wzmocnieniu odporności i zapobieganiu chorobom. Na dodatek przygotowanie zakwasu jest proste i tanie. Wystarczą buraki, przyprawy i woda.

Zakwas z buraków według Ani Starmach

Ania Starmach zaleca używanie wody mineralnej do kiszenia buraków. Woda mineralna jest łagodna i nie zawiera chloru, co przyspiesza fermentację. Do zakwasu najlepiej użyć wody mineralnej lub przegotowanej i letniej.

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • 1 niewielka główka czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ziarna pieprzu,
  • 1 łyżka soli,
  • woda mineralna.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie obieram (robię to w rękawiczkach) i kroję na mandolinie w cieniutkie plastry.
  2. Warzywa układam ciasno w słoiku lub kamionkowym naczyniu, dociskając plastry.
  3. Pomiędzy warstwami buraków układam przepołowiony w poprzek czosnek i przyprawy.
  4. Zalewam całość wodą mineralną tak, aby przykryła buraki.
  5. Słoik przykrywam ściereczką i odstawiam w chłodne miejsce.
  6. Zakwas jest gotowy po ok. 3-7 dniach, w zależności od temperatury.

Gotowy zakwas przetrzymuję w lodówce, aby spowolnić proces fermentacji i wyciągam na święta. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy