Które potrawy świąteczne można mrozić? Zdziwisz się, jak wiele można przygotować dużo wcześniej

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, który spędzamy z najbliższymi. Aby te chwile były jeszcze bardziej przyjemne, warto pomyśleć o tym, by część potraw przygotować wcześniej. Dzięki temu w dniu Wigilii będziemy mogli skupić się na innych obowiązkach i spędzić więcej czasu z rodziną.

Które potrawy można mrozić?Które potrawy można mrozić?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Czas Bożego Narodzenia to nie tylko radość i spotkania z najbliższymi, ale również wyzwanie dla wszystkich, którzy decydują się na przygotowanie świątecznych potraw. Co zrobić, aby uniknąć stresu w dniu Wigilii? Odpowiedź jest prosta: zacznij przygotowania wcześniej. Wiele potraw świątecznych można bowiem przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić, co pozwoli ci cieszyć się spokojem w dniu świąt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam za słoik po ogórkach i zanurzyłam w nim kurczaka. Ta marynata to hit

Mrożenie potraw świątecznych to doskonały sposób na zaoszczędzenie czasu i zmniejszenie stresu przed Wigilią, zwłaszcza w dużych rodzinach. Choć świeże potrawy mają swój niepowtarzalny smak, to w przypadku świątecznych przygotowań, mrożenie staje się praktycznym sojusznikiem. Podzielmy się z wami kilkoma sprawdzonymi pomysłami na mrożenie, które z pewnością ułatwią wam organizację świątecznego menu.

Świąteczne potrawy, które można mrozić: pierogi i uszka do barszczu

Świąteczne pierogi i uszka to podstawa wigilijnego stołu. Jeśli chcesz mieć pewność, że będą świeże i pyszne, przygotuj je wcześniej i zamroź. Surowe pierogi i uszka można przechowywać w zamrażarce nawet przez kilka miesięcy. Wystarczy ułożyć je na blasze, odczekać, aż się zamrożą, a następnie przełożyć do woreczków lub pojemników do mrożenia.

Zakwas na barszcz: tajemnica świeżego smaku

Nie wyobrażasz sobie świąt bez aromatycznego barszczu? Przygotuj zakwas już na kilka dni przed świętami. Choć jego przygotowanie zajmuje tylko 10 minut, to trzeba odczekać przynajmniej tydzień, aby osiągnął odpowiednią kwasowość. Gotowy zakwas możesz przechowywać w lodówce nawet do końca grudnia. W dniu Wigilii, połącz go z lekkim bulionem, dodaj uszka i ciesz się świeżym barszczem.

Pasztet domowej roboty: zaimponuj na świątecznym stole

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy możemy postawić na odświętne smakołyki, takie jak domowy pasztet. Jego wykonanie nie jest trudne, a efekt z pewnością zaimponuje nawet najbardziej wymagającym gościom. Przygotuj mięso, warzywa i przyprawy według własnego uznania. Gotową masę przełóż do foremek do pieczenia, piecz przez godzinę, a po ostudzeniu zamroź. Pasztet można przechowywać w zamrażarce do kilku tygodni, dzięki czemu nie musisz go przygotowywać na ostatnią chwilę.

Oto kilka wskazówek, jak prawidłowo mrozić potrawy świąteczne:

  • Mrożenie surowych potraw jest bezpieczniejsze niż mrożenie potraw gotowanych.
  • Przed mrożeniem należy ostudzić potrawy do temperatury pokojowej.
  • Przy mrożeniu potraw w pojemnikach lub woreczkach należy zostawić trochę wolnej przestrzeni, aby potrawa mogła się rozszerzyć.
  • Mrożone dania należy przechowywać w zamrażarce w temperaturze -18°C lub niższej.

Mrożenie potraw świątecznych to świetny sposób, aby zaoszczędzić czas i energię. Dzięki temu możemy przygotować wszystkie tradycyjne potrawy na święta, bez konieczności spędzania całego dnia w kuchni.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami