U babci pod poduszką znalazłem czosnek. Śmiałem się, dopóki nie powiedziała mi, po co go tam włożyła

Czosnek jest powszechnie stosowanym składnikiem w kuchni, ale jego właściwości zdrowotne są również doceniane w medycynie ludowej. Wkładanie czosnku pod poduszkę to jeden ze starych, domowych sposobów na przeziębienie i problemy z zasypianiem. Czy warto go stosować?

Dlaczego warto kłaść czosnek pod poduszką?Dlaczego warto kłaść czosnek pod poduszką?
Źródło zdjęć: © pysznosci.pl
Marcin Michałowski

Wkładanie czosnku pod poduszkę może wydać się nietypowym pomysłem, ale kryje w sobie wiele korzyści, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy nasza odporność jest wystawiona na ciężką próbę. Po raz pierwszy dowiedziałem się o tym od mojej babci, która od wielu lat stosuję tę metodę.

Jak się okazuje czosnek to nie tylko tradycyjny składnik kulinarny – to również naturalne wsparcie dla naszego zdrowia. Oto dlaczego warto zastosować ten niecodzienny trik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klopsy wpadły w kremowe słodkie ziemniaki. Efekt? Coś mega pysznego!

Czosnek na odporność

Czosnek to źródło wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin A, C, E, K oraz minerałów, takich jak potas, magnez, wapń i żelazo. Zawiera również związki siarki, w tym allicynę, która wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusoweprzeciwgrzybicze.

Właściwości te sprawiają, że czosnek może być skuteczny w walce z przeziębieniem i innymi infekcjami. Regularne spożywanie czosnku może pomóc wzmocnić odporność organizmu i zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Czosnek na dobry sen

Czosnek może również pomóc w walce z bezsennością. Zapach czosnku, który uwalnia się podczas jego rozdrabniania, zawiera wspomnianą allicynę, która ma też działanie uspokajające i relaksujące.

Wykazano, że wdychanie zapachu czosnku może obniżyć poziom kortyzolu, hormonu stresu, który może utrudniać zasypianie. Czosnek może również pomóc zredukować stan zapalny w organizmie, który może także przyczyniać się do problemów z zasypianiem.

Jak stosować czosnek na przeziębienie i bezsenność?

Aby wzmocnić odporność, warto regularnie spożywać czosnek w postaci surowej, gotowanej lub pieczonej. Można go również dodawać do potraw, takich jak zupy, sosy, sałatki czy kanapki.

W przypadku przeziębienia można spróbować wypić mleko z czosnkiem i miodem. Wystarczy 1 ząbek czosnku rozgnieść i wrzucić do szklanki ciepłego mleka. Po ostygnięciu dodać łyżkę miodu.

Aby ułatwić zasypianie, można spróbować wdychać zapach czosnku. Rozgnieć ząbek czosnku i przez chwilę wąchaj jego aromat. Można również włożyć czosnek pod poduszkę na noc.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej