Dodaję dużą łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie ciemnieją i wychodzą nieziemsko chrupkie

Chrupiące i złociste placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań Polaków. Są proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. Jednak tradycyjny przepis wymaga użycia jajek i mąki, które nie zawsze są pod ręką. Na szczęście jest prosty sposób, aby zrobić placki ziemniaczane bez tych składników.

Przepis na pyszne placki ziemniaczanePrzepis na pyszne placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Posiadając jedynie łyżkę majonezu, możesz przekształcić ziemniaki w nieziemsko chrupiące placki. Ta prosta alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych, które zazwyczaj wymagają jajek i mąki, zachwyci cie nie tylko smakiem, ale także łatwością przygotowania. Odkryj przepis na placki ziemniaczane bez jajek i mąki, które staną się hitem twojego stołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbków nigdy za wiele. A te w wersji mini skrywają same rarytasy

Majonez - sekret chrupiących placków ziemniaczanych

Tajemnicą chrupiących placków ziemniaczanych jest dodatek majonezu. Majonez nadaje plackom odpowiednią konsystencję i zapobiega ich przywieraniu do patelni. Dzięki niemu placki są też bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku.

Jak zrobić placki ziemniaczane z majonezem?

Składniki:

  • 1 kg gotowanych ziemniaków,
  • 1 czubata łyżka majonezu,
  • 2 cebule,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieram, myję, a następnie gotuję w osolonej wodzie do uzyskania miękkości.
  2. Gdy warzywa są gotowe, odcedzam je, tłukę na gładkie puree i pozostawiam do wystygnięcia.
  3. W międzyczasie obieram i drobno siekam cebulę.
  4. Gdy ziemniaki wystygną, mieszam je z majonezem oraz rozdrobnioną cebulą, dodając soli i pieprzu według własnych preferencji smakowych.
  5. Gotową masę na placki ziemniaczane z majonezem nakładam łyżką na mocno rozgrzany olej i smażę z obu stron, aż uzyskam złocisty kolor.

Dodatkowe wskazówki:

  • Aby placki ziemniaczane z majonezem były jeszcze bardziej chrupiące, można dodać do masy 1 łyżkę bułki tartej.
  • Placki można podawać z ulubionymi dodatkami, np. ze śmietaną, kwaśną śmietaną, ketchupem lub sosem czosnkowym.

Placki ziemniaczane z majonezem są pyszne i chrupiące. Nie ciemnieją podczas smażenia, a ich smak jest lekko słodki i kremowy. To idealny pomysł na szybki i smaczny obiad lub kolację.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości