Dodaję dużą łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie ciemnieją i wychodzą nieziemsko chrupkie

Chrupiące i złociste placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań Polaków. Są proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. Jednak tradycyjny przepis wymaga użycia jajek i mąki, które nie zawsze są pod ręką. Na szczęście jest prosty sposób, aby zrobić placki ziemniaczane bez tych składników.

Przepis na pyszne placki ziemniaczanePrzepis na pyszne placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Posiadając jedynie łyżkę majonezu, możesz przekształcić ziemniaki w nieziemsko chrupiące placki. Ta prosta alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych, które zazwyczaj wymagają jajek i mąki, zachwyci cie nie tylko smakiem, ale także łatwością przygotowania. Odkryj przepis na placki ziemniaczane bez jajek i mąki, które staną się hitem twojego stołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbków nigdy za wiele. A te w wersji mini skrywają same rarytasy

Majonez - sekret chrupiących placków ziemniaczanych

Tajemnicą chrupiących placków ziemniaczanych jest dodatek majonezu. Majonez nadaje plackom odpowiednią konsystencję i zapobiega ich przywieraniu do patelni. Dzięki niemu placki są też bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku.

Jak zrobić placki ziemniaczane z majonezem?

Składniki:

  • 1 kg gotowanych ziemniaków,
  • 1 czubata łyżka majonezu,
  • 2 cebule,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieram, myję, a następnie gotuję w osolonej wodzie do uzyskania miękkości.
  2. Gdy warzywa są gotowe, odcedzam je, tłukę na gładkie puree i pozostawiam do wystygnięcia.
  3. W międzyczasie obieram i drobno siekam cebulę.
  4. Gdy ziemniaki wystygną, mieszam je z majonezem oraz rozdrobnioną cebulą, dodając soli i pieprzu według własnych preferencji smakowych.
  5. Gotową masę na placki ziemniaczane z majonezem nakładam łyżką na mocno rozgrzany olej i smażę z obu stron, aż uzyskam złocisty kolor.

Dodatkowe wskazówki:

  • Aby placki ziemniaczane z majonezem były jeszcze bardziej chrupiące, można dodać do masy 1 łyżkę bułki tartej.
  • Placki można podawać z ulubionymi dodatkami, np. ze śmietaną, kwaśną śmietaną, ketchupem lub sosem czosnkowym.

Placki ziemniaczane z majonezem są pyszne i chrupiące. Nie ciemnieją podczas smażenia, a ich smak jest lekko słodki i kremowy. To idealny pomysł na szybki i smaczny obiad lub kolację.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯