PrzepisDeseryZamiast wyrzucać, zalej czerstwy chleb i wstaw do piekarnika. Rodzina będzie się zajadać

Zamiast wyrzucać, zalej czerstwy chleb i wstaw do piekarnika. Rodzina będzie się zajadać

Wiemy, że chleb świetnie smakuje w formie klasycznych kanapek z serem i szynką lub dżemem. Wiele osób przygotowuje jajochlebki, inni dodają ten składnik do sałatek. Wiedziałeś jednak, że chleb może być głównym składnikiem... deseru? Nie mówię tu o kanapkach z kremem czekoladowym lub masłem orzechowym. Z chleba możesz zrobić prawdziwe ciasto i to nie byle jakie!

Zalej tym chleb i poczekaj
Zalej tym chleb i poczekaj
Źródło zdjęć: © YouTube

13.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 13:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zapomnij o pieczeniu trudnych ciast i ciasteczek. O wiele prostszy przepis jest w zasięgu twojej ręki. Jesteśmy pewni, że pałaszowanie nie skończy się tylko na jednej porcji. Temu deserowi nie da się oprzeć. Wystarczy, że zalejesz czerstwy chleb tostowy mieszanką mleka, jajek oraz cukru. Składniki kupisz w niemalże każdym markecie lub sklepie spożywczym i zapłacisz za nie niewiele pieniędzy. Taki posiłek jest bardzo sycący, a oprócz tego doda ci energii. Chleb w takiej postaci jest świetnym pomysłem na śniadanie. Możesz zjeść go zamiast naleśników, płatków lub klasycznych kanapek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chleb jest świetnym składnikiem fantazyjnego deseru

Składniki, których potrzebujesz do wykonania przepisu:

  • 6 kromek chleba tostowego,
  • 2 duże jajka,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 200 ml mleka,
  • 50 g cukru,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka cukru wanilinowego.
Chleb w deserze
Chleb w deserze© YouTube

Sposób wykonania:

  1. Na początku ubij jajka z obydwoma cukrami. Cały czas mieszaj (rózgą lub mikserem) i dodawaj cynamon, śmietanę kremówkę oraz mleko.
  2. Poukładaj chleb w sterty i przekrój je na pół w poprzek - powinny powstać spore kostki chleba.
  3. Wypiek przełóż do okrągłej blaszki i zalej przyrządzoną wcześniej masą jajeczno-mleczną.
  4. Deser piecz przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie chlebowa przekąska będzie już gotowa do spożycia.
  5. Na samym końcu oprósz całe ciasto cukrem pudrem lub cukrem wymieszanym z cynamonem. Świetnym dodatkami są również mus jabłkowy oraz polewa karmelowa.

Zaskoczy cię ten przepis na śniadanie! Proste i pyszne!