Zamiast wyrzucać, zalej czerstwy chleb i wstaw do piekarnika. Rodzina będzie się zajadać

Wiemy, że chleb świetnie smakuje w formie klasycznych kanapek z serem i szynką lub dżemem. Wiele osób przygotowuje jajochlebki, inni dodają ten składnik do sałatek. Wiedziałeś jednak, że chleb może być głównym składnikiem... deseru? Nie mówię tu o kanapkach z kremem czekoladowym lub masłem orzechowym. Z chleba możesz zrobić prawdziwe ciasto i to nie byle jakie!

Zalej tym chleb i poczekajZalej tym chleb i poczekaj
Źródło zdjęć: © YouTube
Paulina Hermann

Zapomnij o pieczeniu trudnych ciast i ciasteczek. O wiele prostszy przepis jest w zasięgu twojej ręki. Jesteśmy pewni, że pałaszowanie nie skończy się tylko na jednej porcji. Temu deserowi nie da się oprzeć. Wystarczy, że zalejesz czerstwy chleb tostowy mieszanką mleka, jajek oraz cukru. Składniki kupisz w niemalże każdym markecie lub sklepie spożywczym i zapłacisz za nie niewiele pieniędzy. Taki posiłek jest bardzo sycący, a oprócz tego doda ci energii. Chleb w takiej postaci jest świetnym pomysłem na śniadanie. Możesz zjeść go zamiast naleśników, płatków lub klasycznych kanapek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdzony przepis na rogale świętomarcińskie domowej roboty. Lepszych nie jadłam

Chleb jest świetnym składnikiem fantazyjnego deseru

Składniki, których potrzebujesz do wykonania przepisu:

  • 6 kromek chleba tostowego,
  • 2 duże jajka,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 200 ml mleka,
  • 50 g cukru,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka cukru wanilinowego.
Chleb w deserze
Chleb w deserze © YouTube

Sposób wykonania:

  1. Na początku ubij jajka z obydwoma cukrami. Cały czas mieszaj (rózgą lub mikserem) i dodawaj cynamon, śmietanę kremówkę oraz mleko.
  2. Poukładaj chleb w sterty i przekrój je na pół w poprzek - powinny powstać spore kostki chleba.
  3. Wypiek przełóż do okrągłej blaszki i zalej przyrządzoną wcześniej masą jajeczno-mleczną.
  4. Deser piecz przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie chlebowa przekąska będzie już gotowa do spożycia.
  5. Na samym końcu oprósz całe ciasto cukrem pudrem lub cukrem wymieszanym z cynamonem. Świetnym dodatkami są również mus jabłkowy oraz polewa karmelowa.

Zaskoczy cię ten przepis na śniadanie! Proste i pyszne!

Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita