Zamiast wyrzucać, zalej czerstwy chleb i wstaw do piekarnika. Rodzina będzie się zajadać

Wiemy, że chleb świetnie smakuje w formie klasycznych kanapek z serem i szynką lub dżemem. Wiele osób przygotowuje jajochlebki, inni dodają ten składnik do sałatek. Wiedziałeś jednak, że chleb może być głównym składnikiem... deseru? Nie mówię tu o kanapkach z kremem czekoladowym lub masłem orzechowym. Z chleba możesz zrobić prawdziwe ciasto i to nie byle jakie!

Zalej tym chleb i poczekajZalej tym chleb i poczekaj
Źródło zdjęć: © YouTube
Paulina Hermann

Zapomnij o pieczeniu trudnych ciast i ciasteczek. O wiele prostszy przepis jest w zasięgu twojej ręki. Jesteśmy pewni, że pałaszowanie nie skończy się tylko na jednej porcji. Temu deserowi nie da się oprzeć. Wystarczy, że zalejesz czerstwy chleb tostowy mieszanką mleka, jajek oraz cukru. Składniki kupisz w niemalże każdym markecie lub sklepie spożywczym i zapłacisz za nie niewiele pieniędzy. Taki posiłek jest bardzo sycący, a oprócz tego doda ci energii. Chleb w takiej postaci jest świetnym pomysłem na śniadanie. Możesz zjeść go zamiast naleśników, płatków lub klasycznych kanapek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdzony przepis na rogale świętomarcińskie domowej roboty. Lepszych nie jadłam

Chleb jest świetnym składnikiem fantazyjnego deseru

Składniki, których potrzebujesz do wykonania przepisu:

  • 6 kromek chleba tostowego,
  • 2 duże jajka,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 200 ml mleka,
  • 50 g cukru,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka cukru wanilinowego.
Chleb w deserze
Chleb w deserze © YouTube

Sposób wykonania:

  1. Na początku ubij jajka z obydwoma cukrami. Cały czas mieszaj (rózgą lub mikserem) i dodawaj cynamon, śmietanę kremówkę oraz mleko.
  2. Poukładaj chleb w sterty i przekrój je na pół w poprzek - powinny powstać spore kostki chleba.
  3. Wypiek przełóż do okrągłej blaszki i zalej przyrządzoną wcześniej masą jajeczno-mleczną.
  4. Deser piecz przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie chlebowa przekąska będzie już gotowa do spożycia.
  5. Na samym końcu oprósz całe ciasto cukrem pudrem lub cukrem wymieszanym z cynamonem. Świetnym dodatkami są również mus jabłkowy oraz polewa karmelowa.

Zaskoczy cię ten przepis na śniadanie! Proste i pyszne!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku