Zamiast wyrzucać, zalej czerstwy chleb i wstaw do piekarnika. Rodzina będzie się zajadać

Wiemy, że chleb świetnie smakuje w formie klasycznych kanapek z serem i szynką lub dżemem. Wiele osób przygotowuje jajochlebki, inni dodają ten składnik do sałatek. Wiedziałeś jednak, że chleb może być głównym składnikiem... deseru? Nie mówię tu o kanapkach z kremem czekoladowym lub masłem orzechowym. Z chleba możesz zrobić prawdziwe ciasto i to nie byle jakie!

Zalej tym chleb i poczekajZalej tym chleb i poczekaj
Źródło zdjęć: © YouTube
Paulina Hermann

Zapomnij o pieczeniu trudnych ciast i ciasteczek. O wiele prostszy przepis jest w zasięgu twojej ręki. Jesteśmy pewni, że pałaszowanie nie skończy się tylko na jednej porcji. Temu deserowi nie da się oprzeć. Wystarczy, że zalejesz czerstwy chleb tostowy mieszanką mleka, jajek oraz cukru. Składniki kupisz w niemalże każdym markecie lub sklepie spożywczym i zapłacisz za nie niewiele pieniędzy. Taki posiłek jest bardzo sycący, a oprócz tego doda ci energii. Chleb w takiej postaci jest świetnym pomysłem na śniadanie. Możesz zjeść go zamiast naleśników, płatków lub klasycznych kanapek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdzony przepis na rogale świętomarcińskie domowej roboty. Lepszych nie jadłam

Chleb jest świetnym składnikiem fantazyjnego deseru

Składniki, których potrzebujesz do wykonania przepisu:

  • 6 kromek chleba tostowego,
  • 2 duże jajka,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 200 ml mleka,
  • 50 g cukru,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka cukru wanilinowego.
Chleb w deserze
Chleb w deserze © YouTube

Sposób wykonania:

  1. Na początku ubij jajka z obydwoma cukrami. Cały czas mieszaj (rózgą lub mikserem) i dodawaj cynamon, śmietanę kremówkę oraz mleko.
  2. Poukładaj chleb w sterty i przekrój je na pół w poprzek - powinny powstać spore kostki chleba.
  3. Wypiek przełóż do okrągłej blaszki i zalej przyrządzoną wcześniej masą jajeczno-mleczną.
  4. Deser piecz przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie chlebowa przekąska będzie już gotowa do spożycia.
  5. Na samym końcu oprósz całe ciasto cukrem pudrem lub cukrem wymieszanym z cynamonem. Świetnym dodatkami są również mus jabłkowy oraz polewa karmelowa.

Zaskoczy cię ten przepis na śniadanie! Proste i pyszne!

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu