Dodaję go do sałatki jarzynowej. Dzięki temu jest lżejsza i zdrowsza

Sałatka jarzynowa to absolutna królowa wśród wszystkich sałatek i od lat dzierży palmę pierwszeństwa podczas imprez i świąt. Ze względu na dużą ilość majonezu jest jednak dość ciężka. Z tym przepisem łatwo ją odchudzisz.

Fit majonez - PysznościFit majonez - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | alexerich
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Sałatkę jarzynową darzę ogromną miłością. Kojarzy mi się przede wszystkim z wizytami u babci, która na każdą większą okazję szykowała wielką miskę. Na początku wszyscy łapali się za głowę, że taka ilość jest po prostu nie do przejedzenia, ale potem szybko po sałatce zostawało tylko wspomnienie. Chętnie wracam do tego przepisu nie tylko od święta, ale sięgam po nieco lżejszą wersję. Zamiast klasycznego majonezu przygotowuję fit sos z serka wiejskiego. Jest równie smacznie, a jednocześnie mniej tłusto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Jakie warzywa do sałatki jarzynowej?

Mówi się, że ile domów, tyle przepisów na sałatkę jarzynową. Jedyni dodają do niej groszek, inni skrupulatnie wydłubują go ze swojej porcji. Czasem dla przełamania smaku w środku ląduje starte, kwaśne jabłko.

Sałatka jarzynowa - Pyszności
Sałatka jarzynowa - Pyszności © Canva | Dar1930

W sałatce jarzynowej najczęściej pojawiają się ugotowane marchewki, ziemniaki, korzeń pietruszki, seler, jajka, a także ogórek kiszony, jabłka i groszek konserwowy. Całość łączy majonez i musztarda.

Fit majonez

Kiedy chcę odchudzić trochę ulubioną sałatkę dodaję do nie j prosty sos a'la majonez. Jest lżejszy i zdrowszy, bo bazą do niego jest serek wiejski - dobre źródło białka.

Składniki:

  • 500 g serka wiejskiego,
  • 2 łyżeczki musztardy dijon,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Serek wiejski odcedzam z wody i przekładam do miski.
  2. Dodaję do niego musztardę dijon, sól oraz pieprz i blenduję.
  3. Jajko gotuję na twardo, obieram ze skorupki i jeszcze ciepłe kroję w kostkę.
  4. Dorzucam do zblendowanego serka wiejskiego i ponownie blenduję, aż powstanie gęsty sos.

Taki sos to świetny dodatek do sałatki jarzynowej i innych sałatek z majonezem. Sprawdzi się również jako sos kanapkowy lub dip do kurczaka. Jest zdrowy, pyszny i niesamowicie prosty w przygotowaniu. Ze względu na brak konserwantów może stać jednak nieco krócej w lodówce - zjadam go maksymalnie w 5 dni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza