Dodaję go do sałatki jarzynowej. Dzięki temu jest lżejsza i zdrowsza
Sałatka jarzynowa to absolutna królowa wśród wszystkich sałatek i od lat dzierży palmę pierwszeństwa podczas imprez i świąt. Ze względu na dużą ilość majonezu jest jednak dość ciężka. Z tym przepisem łatwo ją odchudzisz.
10.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 14:10
Sałatkę jarzynową darzę ogromną miłością. Kojarzy mi się przede wszystkim z wizytami u babci, która na każdą większą okazję szykowała wielką miskę. Na początku wszyscy łapali się za głowę, że taka ilość jest po prostu nie do przejedzenia, ale potem szybko po sałatce zostawało tylko wspomnienie. Chętnie wracam do tego przepisu nie tylko od święta, ale sięgam po nieco lżejszą wersję. Zamiast klasycznego majonezu przygotowuję fit sos z serka wiejskiego. Jest równie smacznie, a jednocześnie mniej tłusto.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie warzywa do sałatki jarzynowej?
Mówi się, że ile domów, tyle przepisów na sałatkę jarzynową. Jedyni dodają do niej groszek, inni skrupulatnie wydłubują go ze swojej porcji. Czasem dla przełamania smaku w środku ląduje starte, kwaśne jabłko.
W sałatce jarzynowej najczęściej pojawiają się ugotowane marchewki, ziemniaki, korzeń pietruszki, seler, jajka, a także ogórek kiszony, jabłka i groszek konserwowy. Całość łączy majonez i musztarda.
Zobacz także
Fit majonez
Kiedy chcę odchudzić trochę ulubioną sałatkę dodaję do nie j prosty sos a'la majonez. Jest lżejszy i zdrowszy, bo bazą do niego jest serek wiejski - dobre źródło białka.
Składniki:
- 500 g serka wiejskiego,
- 2 łyżeczki musztardy dijon,
- jajko,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Serek wiejski odcedzam z wody i przekładam do miski.
- Dodaję do niego musztardę dijon, sól oraz pieprz i blenduję.
- Jajko gotuję na twardo, obieram ze skorupki i jeszcze ciepłe kroję w kostkę.
- Dorzucam do zblendowanego serka wiejskiego i ponownie blenduję, aż powstanie gęsty sos.
Taki sos to świetny dodatek do sałatki jarzynowej i innych sałatek z majonezem. Sprawdzi się również jako sos kanapkowy lub dip do kurczaka. Jest zdrowy, pyszny i niesamowicie prosty w przygotowaniu. Ze względu na brak konserwantów może stać jednak nieco krócej w lodówce - zjadam go maksymalnie w 5 dni. Smacznego!