Dodaję go do sałatki jarzynowej. Dzięki temu jest lżejsza i zdrowsza

Sałatka jarzynowa to absolutna królowa wśród wszystkich sałatek i od lat dzierży palmę pierwszeństwa podczas imprez i świąt. Ze względu na dużą ilość majonezu jest jednak dość ciężka. Z tym przepisem łatwo ją odchudzisz.

Fit majonez - PysznościFit majonez - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | alexerich
Ewa Malinowska

Sałatkę jarzynową darzę ogromną miłością. Kojarzy mi się przede wszystkim z wizytami u babci, która na każdą większą okazję szykowała wielką miskę. Na początku wszyscy łapali się za głowę, że taka ilość jest po prostu nie do przejedzenia, ale potem szybko po sałatce zostawało tylko wspomnienie. Chętnie wracam do tego przepisu nie tylko od święta, ale sięgam po nieco lżejszą wersję. Zamiast klasycznego majonezu przygotowuję fit sos z serka wiejskiego. Jest równie smacznie, a jednocześnie mniej tłusto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie dwukolorowe ciasto. Potrzebujesz tylko patelni, a zrobisz wrażenie

Jakie warzywa do sałatki jarzynowej?

Mówi się, że ile domów, tyle przepisów na sałatkę jarzynową. Jedyni dodają do niej groszek, inni skrupulatnie wydłubują go ze swojej porcji. Czasem dla przełamania smaku w środku ląduje starte, kwaśne jabłko.

Sałatka jarzynowa - Pyszności
Sałatka jarzynowa - Pyszności © Canva | Dar1930

W sałatce jarzynowej najczęściej pojawiają się ugotowane marchewki, ziemniaki, korzeń pietruszki, seler, jajka, a także ogórek kiszony, jabłka i groszek konserwowy. Całość łączy majonez i musztarda.

Fit majonez

Kiedy chcę odchudzić trochę ulubioną sałatkę dodaję do nie j prosty sos a'la majonez. Jest lżejszy i zdrowszy, bo bazą do niego jest serek wiejski - dobre źródło białka.

Składniki:

  • 500 g serka wiejskiego,
  • 2 łyżeczki musztardy dijon,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Serek wiejski odcedzam z wody i przekładam do miski.
  2. Dodaję do niego musztardę dijon, sól oraz pieprz i blenduję.
  3. Jajko gotuję na twardo, obieram ze skorupki i jeszcze ciepłe kroję w kostkę.
  4. Dorzucam do zblendowanego serka wiejskiego i ponownie blenduję, aż powstanie gęsty sos.

Taki sos to świetny dodatek do sałatki jarzynowej i innych sałatek z majonezem. Sprawdzi się również jako sos kanapkowy lub dip do kurczaka. Jest zdrowy, pyszny i niesamowicie prosty w przygotowaniu. Ze względu na brak konserwantów może stać jednak nieco krócej w lodówce - zjadam go maksymalnie w 5 dni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku