Co roku na imieninach teściowa serwuje sałatkę z tuńczykiem. Każdy na nią czeka
Sałatka z tuńczyka to jedna z najbardziej sprawdzonych i praktycznych potraw na każdą rodzinną imprezę. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a dowolność dobrania składników sprawia, że każdy może przygotować taką sałatkę pod własne gusta. Ja polecam pewną konkretną recepturę — prosto od teściowej.
10.11.2023 | aktual.: 10.11.2023 13:02
Przygotowanie jedzenia na imprezę rodzinną to nie lada wyzwanie. Na jaki produkt postawić, jeśli chodzi o danie główne? Pieczeń? Rybę? A może kotlety? Nie jestem w stanie pomóc odpowiedzieć ci na to pytanie, ponieważ tak jak co kraj, to obyczaj, tak samo gusta członków poszczególnych rodzin znacznie się od siebie różnią. Na szczęście istnieją też uniwersalne przepisy, które posmakują każdemu i na każdej imprezie sprawdzą się doskonale.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mowa tu jednak nie o daniu głównym, lecz przekąskach. Flagowym daniem z rodzaju ponadczasowych i uniwersalnych jest oczywiście wspomniana przeze mnie sałatka z tuńczyka. Z własnego doświadczenia powiem, że nie oprze się jej nikt i wszyscy sięgają po nią równo i zgodnie. Nawet trochę za bardzo, bo sałatki zawsze okazuje się za mało. Lepiej przygotuj większą porcję. Gwarantuję, że "zejdzie" wszystko!
A gdybyś szukał większej ilości przepisów na sprawdzone imprezowe przekąski, to zerknij jeszcze do tego artykułu. Tymczasem poniżej zostawiam przepis na sałatkę z tuńczyka prosto od teściowej. Powodzenia!
Sałatka z tuńczyka
Składniki:
- 2 ziemniaki,
- 250 g tuńczyka w oleju,
- 2 marchewki,
- 150 g sera w kostce,
- pęczek dymki,
- 5 jajek,
- majonez.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki, marchewkę i jajka ugotuj w całości w osolonej wodzie. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Następnie ziemniaki i marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, ale przełóż je do oddzielnych misek. Podziel ugotowane jajka na białka i żółtka. Te pierwsze pokrój w kostkę, żółtka zetrzyj. Dymkę posiekaj, tuńczyka wyjmij z zalewy. Ser zetrzyj.
- Czas na złożenie tego w całość. Przygotuj sobie tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Na dnie wyłóż starte ziemniaki. Posmaruj je warstwą majonezu. Następnie ułóż tuńczyka.
- Rybę posyp posiekaną dymką. Delikatnie wysmaruj ją majonezem. Posyp serem i jego również posmaruj sosem.
- Kolejną warstwę ułóż ze startej marchewki. Na nią wyłóż pokrojone w kostkę białka. Całość posyp startymi żółtkami. Smacznego!