PoradyWiększość Polaków popełnia błąd. Najbardziej wartościowa część tego owocu ląduje w koszu

Większość Polaków popełnia błąd. Najbardziej wartościowa część tego owocu ląduje w koszu

Często mówi się o tym, że to w skórkach owoców i warzyw znajduje się najwięcej witamin i innych składników odżywczych. Trzeba jednak uczciwie zaznaczyć, że pomimo tej wiedzy, nie każdy owoc jest spożywany w ten sposób. Weźmy za przykład popularne w Polsce kiwi. Czy zjadasz je ze skórką? Nie? A powinieneś!

Czy ten owoc powinien być obierany ze skórki? Otóż nie!
Czy ten owoc powinien być obierany ze skórki? Otóż nie!
Źródło zdjęć: © Getty Images | Mykola Churpita

10.11.2023 | aktual.: 10.11.2023 11:21

Babcia zawsze mówiła, że obieranie jabłek to ich bezczeszczenie, strata czasu i zdrowia. Dziadek natomiast oburzał się za każdym razem, gdy widział, że ktoś zbyt grubo obiera ziemniaki. Czy tego rodzaju spostrzeżenia wynikały tylko z przekory? Otóż nie. Już nasi przodkowie wiedzieli, że skórki warzyw i owoców skrywają w sobie znaczną część prozdrowotnych składników.

Obierać, czy nie obierać?

Wnioski naszych babć i dziadków potwierdza najnowsza wiedza naukowa. Na szczególną uwagę zasługuje tu cytowane przez portal fit.poradnikzdrowie.pl badanie US Department of Agriculture. Według podanych tam statystyk nieobrane jabłka zawierają 15 proc. więcej witaminy C, 267 proc. więcej witaminy K, 20 proc. więcej wapnia, 19 proc. więcej potasu i 85 proc. więcej błonnika niż jabłka pozbawione skórki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Istnieją także owoce i warzywa, do których obierania zdążyliśmy już bezrefleksyjnie prztyknąć. Jednym z nich jest kiwi. Włochata, brązowa skórka nie zachęca do jej spożywania, dlatego traktujemy ją tak, jak w przypadku cytrusów — jako bezwzględny odpad. Czy słusznie? Otóż nie! I już wyjaśniamy dlaczego.

Skórka kiwi. Bogactwo składników

Jedzenie kiwi w całości, czyli ze skórką, to poszerzenie zdrowotnych horyzontów. Tym sposobem zwiększamy ilość przyswajanego z kiwi błonnika, kwasu foliowego, witaminy E i C. Co ciekawe, to właśnie w brązowym ubranku tego smacznego owocu odnajdziemy też najwięcej przeciwutleniaczy. Warto? To chyba jasne! Szczególnie ciekawym rozwiązaniem jest spożywanie kiwi przed snem.

Skórka kiwi to moc witamin i antyoksydantów
Skórka kiwi to moc witamin i antyoksydantów© Canva | nata_vkusidey

Na pewno zastanawiasz się jednak, w jaki sposób zabrać się za zjadanie skórki kiwi. Przede wszystkim należy ją bardzo dokładnie umyć. Dobrym pomysłem jest również wyparzenie owocu we wrzątku. Jeśli mimo to czujesz opór przed zjedzeniem kiwi w całości, przyrządź z niego smoothie. Skórka przestanie być wyczuwalna, a ty będziesz korzystał ze wszystkich jej walorów odżywczych.

Wybrane dla Ciebie