PoradyWeź kapustę, zrób w niej dziurkę i zasyp. Nie ma szybszego sposobu na gołąbki

Weź kapustę, zrób w niej dziurkę i zasyp. Nie ma szybszego sposobu na gołąbki

Kapusta
Kapusta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.11.2023 09:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż gołąbki są pyszne i nie da się im oprzeć, to sposób i czas przygotowania niezbyt nam się podobają. Najlepiej byłoby, gdybyśmy mogli to mięsne danie wyczarować. Możemy jednak ułatwić sobie pracę i wykorzystać ciekawy trik z folią spożywczą.

Biała kapusta bardzo często gości w naszych domach. Wykorzystujemy ją do przygotowania różnych dań, na przykład krokietów, pierogów z kapustą i grzybami, bigosów, surówek ,a także do zrobienia kiszonej kapusty. Jest też głównym składnikiem gołąbków. Chociaż danie jest przepyszne, to ogromnym minusem jest jego czasochłonność. Przez to nie zawsze chce nam się przygotowywać tejże potrawy. Na szczęście jest na to prosty sposób. Przeczytasz o nim poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak szybko i bez problemu sparzyć kapustę na gołąbki?

Na początku wytnij głąb kapusty. Zrób to za pomocą ostrego noża. Powstanie w warzywie dziura. Wsyp do niej sól. Owiń całą kapustę folią spożywczą i wstaw ją do mikrofalówki. Włącz urządzenie i podgrzewaj warzywo przez kilkanaście minut. W tym czasie idealnie zmięknie, dzięki czemu nie będziesz musiał gotować jej godzinami w wodzie. Wyjmij kapustę z mikrofalówki (tylko uważaj, by się nie poparzyć, gdyż jest bardzo gorąca), wysyp sól i zacznij odrywać liście. Będą odchodziły bez problemu.

Gołąbki
Gołąbki© Adobe Stock

Jest jeszcze jeden sposób na przygotowanie kapusty na gołąbki. W tym wariancie wykorzystaj piekarnik oraz rękaw do pieczenia. Co należy zrobić? Włóż kapustę do rękawa i wlej trochę wody. Dobrze zawiń całość i przełóż do naczynia żaroodpornego. Umieść blachę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Trzymaj tam kapustę przez pół godziny. Wyciągnij warzywo ostrożnie i oberwij liście. Teraz możesz przygotowywać gołąbki o wiele szybciej niż normalnie.


Jeśli masz ochotę, koniecznie zrób przygotuj gołąbki z tego przepisu. Wyjdą niesamowite i całkiem inne od tych, które znasz.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także