Często kurzy się w warzywniakach. Gdy poznasz jego właściwości, od razu pobiegniesz kupić

Topinambur nie jest zbyt znanym i wybieranym produktem. Zazwyczaj kurzy się na sklepach półkowych lub w ogóle nie jest dostępny. Nic dziwnego, skoro warzywo to zostało całkiem wyparte. Jest jednak źródłem wielu witamin i minerałów, a do tego możemy przyrządzić go na najróżniejsze sposoby.

TopinamburTopinambur
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Topinambur nie jest wcale żadną nowością. W naszym kraju znamy go od XVIII wieku, gdyż z Ameryki sprowadzili go hiszpańscy oraz portugalscy koloniści. Nigdy jednak nie stał się tak popularny, jak inne warzywa, na przykład ziemniaki. Zjadamy bulwy topinambura, które w smaku przypominają karczoch. Warzywo zawiera inulinę, czyli ciekawy rodzaj błonnika, który wspiera florę bakteryjną jelit. Oprócz tego ma niski indeks glikemiczny i jest źródłem żelaza, krzemionki, witamin B i C.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karkówka zapiekana pod kapustą. W takim wydaniu smakuje najlepiej

Jak przyrządzać topinambur?

Możesz go upiec, podsmażyć lub ugotować - zupełnie, jak ziemniaki. Ciekawym pomysłem jest dodanie go do sałatek. Dobrym pomysłem jest dorzucenie go do zupy lub zapiekanek. Musisz jednak pamiętać, że topinambur w wersji na surowo często jest przyczyną wzdęć. Pamiętaj o tym, by dobrze wyszorować warzywo. Pod skórką znajduje się najwięcej składników odżywczych i lepiej jej nie obierać. Jeśli jednak wolisz wykonać tę czynność, wrzuć topinambur na pięć minut do wody z octem, żeby nie ściemniał.

Topinambur
Topinambur © Flickr

Warzywo to sprawdzi się też jako składnik musów owocowych, na przykład jabłkowego lub gruszkowego. Możesz też przygotować z niego purée z dodatkiem masła, mleka oraz chrupiącego boczku. Ciekawie smakują frytki z tego produktu. Musisz pamiętać o tym, by smażyć je krócej niż te z ziemniaków, by nie straciły świeżości i były cały czas dobre.

Przepis na topinambur z czarnuszką

Składniki:

  • kilogram bulw topinamburu,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól morska,
  • łyżka czarnuszki,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżka sezamu.

Sposób wykonania:

  1. Topinambur wyszoruj.
  2. Sól zmiel z czarnuszką, dodaj tymianek i dolej oliwę. Taką mieszanką natrzyj warzywo.
  3. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 10-12 minut.
  4. Posyp bulwy uprażonym sezamem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej