Często kurzy się w warzywniakach. Gdy poznasz jego właściwości, od razu pobiegniesz kupić
Topinambur nie jest zbyt znanym i wybieranym produktem. Zazwyczaj kurzy się na sklepach półkowych lub w ogóle nie jest dostępny. Nic dziwnego, skoro warzywo to zostało całkiem wyparte. Jest jednak źródłem wielu witamin i minerałów, a do tego możemy przyrządzić go na najróżniejsze sposoby.
09.11.2023 18:02
Topinambur nie jest wcale żadną nowością. W naszym kraju znamy go od XVIII wieku, gdyż z Ameryki sprowadzili go hiszpańscy oraz portugalscy koloniści. Nigdy jednak nie stał się tak popularny, jak inne warzywa, na przykład ziemniaki. Zjadamy bulwy topinambura, które w smaku przypominają karczoch. Warzywo zawiera inulinę, czyli ciekawy rodzaj błonnika, który wspiera florę bakteryjną jelit. Oprócz tego ma niski indeks glikemiczny i jest źródłem żelaza, krzemionki, witamin B i C.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przyrządzać topinambur?
Możesz go upiec, podsmażyć lub ugotować - zupełnie, jak ziemniaki. Ciekawym pomysłem jest dodanie go do sałatek. Dobrym pomysłem jest dorzucenie go do zupy lub zapiekanek. Musisz jednak pamiętać, że topinambur w wersji na surowo często jest przyczyną wzdęć. Pamiętaj o tym, by dobrze wyszorować warzywo. Pod skórką znajduje się najwięcej składników odżywczych i lepiej jej nie obierać. Jeśli jednak wolisz wykonać tę czynność, wrzuć topinambur na pięć minut do wody z octem, żeby nie ściemniał.
Warzywo to sprawdzi się też jako składnik musów owocowych, na przykład jabłkowego lub gruszkowego. Możesz też przygotować z niego purée z dodatkiem masła, mleka oraz chrupiącego boczku. Ciekawie smakują frytki z tego produktu. Musisz pamiętać o tym, by smażyć je krócej niż te z ziemniaków, by nie straciły świeżości i były cały czas dobre.
Przepis na topinambur z czarnuszką
Składniki:
- kilogram bulw topinamburu,
- 4 łyżki oliwy,
- sól morska,
- łyżka czarnuszki,
- łyżeczka tymianku,
- łyżka sezamu.
Sposób wykonania:
- Topinambur wyszoruj.
- Sól zmiel z czarnuszką, dodaj tymianek i dolej oliwę. Taką mieszanką natrzyj warzywo.
- Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 10-12 minut.
- Posyp bulwy uprażonym sezamem.