Nie bez powodu na miodzie pojawia się biały nalot. Sprawdź, o czym świadczy

Miód pokrył się niepokojącym, białym nalotem przypominającym pianę? Czy to oznacza, że produkt się zepsuł? Czy może to dowód na to, że producent nie był do końca uczciwy i "wzbogacił" miód o konserwanty?

Czym są białe plamy na miodzie?Czym są białe plamy na miodzie?
Źródło zdjęć: © Pexels | Alex Falconer

Od wieków miód jest ceniony za swoje zdrowotne właściwości, które czynią go jednym z najcenniejszych produktów na świecie. Starożytni uważali go za eliksir życia i nektar bogów, a był on szanowany przez wszystkie kultury na świecie. Niektórzy twierdzą, że miód jest jedynym produktem, który nigdy się nie psuje. To mogłoby wyjaśnić, dlaczego w okolicach Tbilisi w Gruzji odkryto miód datowany na 5500 lat. Ale jeśli biały nalot na miodzie nie jest wynikiem "przeterminowania", to co oznacza?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie dwukolorowe ciasto. Potrzebujesz tylko patelni, a zrobisz wrażenie

Czym jest biały nalot na miodzie?

Biały nalot na miodzie nie jest oznaką, że produkt się zepsuł. Jest to wynik naturalnego procesu krystalizacji glukozy zawartej w miodzie. Jeśli zauważysz na miodzie pianę, nie powinieneś się tym przejmować. Pęcherzyki powietrza, które są uwalniane podczas krystalizacji, tworzą tę pianę. Pszczelarze nazywają te zmiany w miodzie wykwitami, a cały proces ich powstawania jest doskonale wyjaśniony przez specjalistów z portalu skarbyroztocza.com:

"(...) powietrze zamknięte w miodzie, w czasie krystalizacji czyli przejścia ze stanu patoki w krupiec, nadaje efekt przebarwienia czy nacieku. Szczególnie jest to widoczne w miodach ciemnych i szybko krystalizujących, gdzie jest przewaga glukozy".

Jednak jako osoby niezwykle podejrzliwe, szybko odkryliśmy, że biała piana na miodzie może również świadczyć o obecności drożdżaków w tym produkcie. Brzmi to niepokojąco, ale na szczęście specjaliści szybko nas uspokajają.

Czy biały nalot na miodzie jest szkodliwy?
Czy biały nalot na miodzie jest szkodliwy? © Pixabay

Czy miód z białym nalotem jest szkodliwy?

Jak czytamy na portalu skarbyroztocza.com, obecność drożdżaków w miodzie to jednoznacznie dobra oznaka. Mówi to o miodzie tylko tyle, że produkt dalej "żyje", jest aktywny biologicznie, a co więcej — nie był poddany niepotrzebnym i szkodliwym dla miodu obróbkom termicznym. Drożdżaki obecne w miodzie konsumują glukozę, pozostawiając w jej miejscu charakterystyczną piankę.

Podczas wyboru miodu, specjaliści radzą, aby nie kierować się jedynie estetyką, która wpływa na nasze postrzeganie produktu. Biała piana i nalot, które przybierają nieregularne kształty, są oznaką autentyczności miodu. Jeśli jest jakiś czynnik wizualny, który powinien nas zaniepokoić, to jest to długotrwałe utrzymanie miodu w idealnej, płynnej konsystencji. Może to sugerować, że do miodu dodano substancje, które niszczą wszystkie zdrowotne właściwości tego pysznego produktu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇