Nie bez powodu na miodzie pojawia się biały nalot. Sprawdź, o czym świadczy

Miód pokrył się niepokojącym, białym nalotem przypominającym pianę? Czy to oznacza, że produkt się zepsuł? Czy może to dowód na to, że producent nie był do końca uczciwy i "wzbogacił" miód o konserwanty?

Czym są białe plamy na miodzie?Czym są białe plamy na miodzie?
Źródło zdjęć: © Pexels | Alex Falconer

Od wieków miód jest ceniony za swoje zdrowotne właściwości, które czynią go jednym z najcenniejszych produktów na świecie. Starożytni uważali go za eliksir życia i nektar bogów, a był on szanowany przez wszystkie kultury na świecie. Niektórzy twierdzą, że miód jest jedynym produktem, który nigdy się nie psuje. To mogłoby wyjaśnić, dlaczego w okolicach Tbilisi w Gruzji odkryto miód datowany na 5500 lat. Ale jeśli biały nalot na miodzie nie jest wynikiem "przeterminowania", to co oznacza?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie dwukolorowe ciasto. Potrzebujesz tylko patelni, a zrobisz wrażenie

Czym jest biały nalot na miodzie?

Biały nalot na miodzie nie jest oznaką, że produkt się zepsuł. Jest to wynik naturalnego procesu krystalizacji glukozy zawartej w miodzie. Jeśli zauważysz na miodzie pianę, nie powinieneś się tym przejmować. Pęcherzyki powietrza, które są uwalniane podczas krystalizacji, tworzą tę pianę. Pszczelarze nazywają te zmiany w miodzie wykwitami, a cały proces ich powstawania jest doskonale wyjaśniony przez specjalistów z portalu skarbyroztocza.com:

"(...) powietrze zamknięte w miodzie, w czasie krystalizacji czyli przejścia ze stanu patoki w krupiec, nadaje efekt przebarwienia czy nacieku. Szczególnie jest to widoczne w miodach ciemnych i szybko krystalizujących, gdzie jest przewaga glukozy".

Jednak jako osoby niezwykle podejrzliwe, szybko odkryliśmy, że biała piana na miodzie może również świadczyć o obecności drożdżaków w tym produkcie. Brzmi to niepokojąco, ale na szczęście specjaliści szybko nas uspokajają.

Czy biały nalot na miodzie jest szkodliwy?
Czy biały nalot na miodzie jest szkodliwy? © Pixabay

Czy miód z białym nalotem jest szkodliwy?

Jak czytamy na portalu skarbyroztocza.com, obecność drożdżaków w miodzie to jednoznacznie dobra oznaka. Mówi to o miodzie tylko tyle, że produkt dalej "żyje", jest aktywny biologicznie, a co więcej — nie był poddany niepotrzebnym i szkodliwym dla miodu obróbkom termicznym. Drożdżaki obecne w miodzie konsumują glukozę, pozostawiając w jej miejscu charakterystyczną piankę.

Podczas wyboru miodu, specjaliści radzą, aby nie kierować się jedynie estetyką, która wpływa na nasze postrzeganie produktu. Biała piana i nalot, które przybierają nieregularne kształty, są oznaką autentyczności miodu. Jeśli jest jakiś czynnik wizualny, który powinien nas zaniepokoić, to jest to długotrwałe utrzymanie miodu w idealnej, płynnej konsystencji. Może to sugerować, że do miodu dodano substancje, które niszczą wszystkie zdrowotne właściwości tego pysznego produktu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak