Jedna łyżeczka przed snem. Szybko poczujesz się jak nowo narodzony

Jedna łyżeczka przed snem. Szybko poczujesz się jak nowo narodzony

miód
miód
Źródło zdjęć: © Getty Images, | Ali Awartany
09.08.2023 11:05, aktualizacja: 09.08.2023 11:52

Miód to naturalne remedium na wiele dolegliwości. Akacjowy, lipowy, gryczany czy manuka — każdy rodzaj miodu ma swoje unikalne właściwości lecznicze. Wystarczy, że zjesz łyżeczkę dziennie, a po kilku tygodniach odczujesz wyraźne zmiany w funkcjonowaniu twojego organizmu. Co daje nam jedzenie miodu?

Miód smakuje wyśmienicie zarówno na kromce świeżego chleba, jak i jako dodatek do herbaty. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych miód jest też niesamowicie zdrowy. Ma w sobie wiele witamin i minerałów, także działa leczniczo.

Lecznicze działanie miodu

Miód to naturalny lek na bezsenność. Wiele czynników, np. chroniczny stres, wpływa negatywnie na jakoś snu. Jeśli zdarza się, że nie możesz zasnąć albo ciągle się budzisz, warto sięgnąć właśnie po miód. Już jedna łyżeczka miodu przed snem sprawia, że nasz organizm wytwarza więcej melatoniny, która jest hormonem odpowiedzialnym za regulację rytmu dobowego. Poziom melatoniny spada po 55 roku życia, dlatego spożywanie miodu przed snem jest szczególnie polecane seniorom. Dzięki temu szybciej uda im się zasnąć, a rano wstaną wypoczęci i pełni energii.

Miód poprawia nastrój i działa kojąco na rozregulowany układ nerwowy. Jeśli często doświadczasz spadków nastroju albo cierpisz na depresję, najwyraźniej odczujesz lecznicze działanie miodu. Natomiast na tych z nas, którzy żyją w ciągłym stresie, miód zadziała uspokajająco.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Miód wspomaga również pracę wątroby. Cukry proste zawarte w miodzie rzepakowym, pomagają wątrobie pozbyć się toksyn. Polecany jest także miód gryczany i mniszkowy. Mają one bowiem dużo witaminy B4, która pozytywnie wpływa na gospodarkę tłuszczową i pracę pęcherzyka żółciowego.

Dzięki dużej zawartości witamin A, C i E oraz polifenoli, miód wspomaga nasz układ odpornościowy. W sezonie jesienno-zimowym, warto profilaktycznie jeść codziennie łyżeczkę miodu, aby zabezpieczyć się przed wirusami. Miód jest też naturalnym antybiotykiem, wykazuje działanie przeciwzapalne i wykrztuśne.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także