Jedna łyżeczka przed snem. Szybko poczujesz się jak nowo narodzony

Miód to naturalne remedium na wiele dolegliwości. Akacjowy, lipowy, gryczany czy manuka — każdy rodzaj miodu ma swoje unikalne właściwości lecznicze. Wystarczy, że zjesz łyżeczkę dziennie, a po kilku tygodniach odczujesz wyraźne zmiany w funkcjonowaniu twojego organizmu. Co daje nam jedzenie miodu?

miódmiód
Źródło zdjęć: © Getty Images, | Ali Awartany

Miód smakuje wyśmienicie zarówno na kromce świeżego chleba, jak i jako dodatek do herbaty. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych miód jest też niesamowicie zdrowy. Ma w sobie wiele witamin i minerałów, także działa leczniczo.

Lecznicze działanie miodu

Miód to naturalny lek na bezsenność. Wiele czynników, np. chroniczny stres, wpływa negatywnie na jakoś snu. Jeśli zdarza się, że nie możesz zasnąć albo ciągle się budzisz, warto sięgnąć właśnie po miód. Już jedna łyżeczka miodu przed snem sprawia, że nasz organizm wytwarza więcej melatoniny, która jest hormonem odpowiedzialnym za regulację rytmu dobowego. Poziom melatoniny spada po 55 roku życia, dlatego spożywanie miodu przed snem jest szczególnie polecane seniorom. Dzięki temu szybciej uda im się zasnąć, a rano wstaną wypoczęci i pełni energii.

Miód poprawia nastrój i działa kojąco na rozregulowany układ nerwowy. Jeśli często doświadczasz spadków nastroju albo cierpisz na depresję, najwyraźniej odczujesz lecznicze działanie miodu. Natomiast na tych z nas, którzy żyją w ciągłym stresie, miód zadziała uspokajająco.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pancakes z butelki. Pokochają je nie tylko dzieci

Miód wspomaga również pracę wątroby. Cukry proste zawarte w miodzie rzepakowym, pomagają wątrobie pozbyć się toksyn. Polecany jest także miód gryczany i mniszkowy. Mają one bowiem dużo witaminy B4, która pozytywnie wpływa na gospodarkę tłuszczową i pracę pęcherzyka żółciowego.

Dzięki dużej zawartości witamin A, C i E oraz polifenoli, miód wspomaga nasz układ odpornościowy. W sezonie jesienno-zimowym, warto profilaktycznie jeść codziennie łyżeczkę miodu, aby zabezpieczyć się przed wirusami. Miód jest też naturalnym antybiotykiem, wykazuje działanie przeciwzapalne i wykrztuśne.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej