PoradyJest jednym z najzdrowszych warzyw. Wspaniale wpływa na serce, ale i na wątrobę

Jest jednym z najzdrowszych warzyw. Wspaniale wpływa na serce, ale i na wątrobę

To jedno z najcenniejszych warzyw
To jedno z najcenniejszych warzyw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
08.11.2023 19:05

To niezwykle cenne, ale wciąż mało popularne warzywo. Pozytywnie wpływa na funkcje całego organizmu, jednak najczęściej wspomina się o nim w kontekście kondycji skóry, włosów i paznokci. Nie zapominajmy jednak, że to bogate źródło substancji pozytywnie wpływających na pracę sera i wątroby.

Czarna rzepa, a konkretniej czarna rzodkiew jest jednym z najzdrowszych, ale wciąż niedocenianych warzyw. To cenne źródło witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów. Niestety o czarnej rzepie zapomnieliśmy. Ba! Zepchnęliśmy ją na margines, a szkoda. Poza walorami smakowymi warzywo to może poszczycić się silnymi prozdrowotnymi właściwościami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czarna rzepa na serce i wątrobę. Dlaczego warto sięgać po to warzywo?

Czarna rzepa ma pozytywny wpływ na układ krwionośny -  pomaga obniżać poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego. To dzięki fitosterolom, które hamują wchłanianie cholesterolu z pokarmu. Niemałą rolę odgrywa też potas - minerał ten wykazuje właściwości regulujące napięcie ścian naczyń krwionośnych. Ponadto czarna rzepa zawiera witaminę C, która wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega ich uszkodzeniu przez wolne rodniki, co zapobiega miażdżycy, zawałowi serca i udarowi mózgu.

Czarna rzepa wspiera też pracę wątroby. Warzywo to działa żółciopędnie, czyli pobudza wydzielanie i przepływ żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów i zapobiega kamicy żółciowej. Ponadto czarna rzepa zawiera związki siarkowe, które działają ochronnie na komórki wątroby i przyspieszają ich regenerację.

Czarna rzepa to warzywo o wielu prozdrowotnych właściwościach
Czarna rzepa to warzywo o wielu prozdrowotnych właściwościach© Freepik | azerbaijan_stockers

Jak czarna rzepa wpływa na organizm?

Oto co jeszcze warto wiedzieć o czarnej rzepie:

  • zawiera błonnik, a więc poprawia trawienie, łagodzi wzdęcia, zaparcia i niestrawność,
  • jest źródłem witaminy C i fitoncydów, które mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze; wspomaga odporność,
  • dzięki niskiej kaloryczności, wysokiej zawartości błonnika i związków pobudzających metabolizm czarna rzepa pomaga w walce z nadwagą i otyłością,
  • działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco - łagdzo więc bóle reumatyczne,
  • dzięki zawartości witaminy A, E, B6 i cynku poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
  • działa przeciwnowotworowo - to dzięki zawartości glukozynolanów, które hamują rozwój komórek nowotworowych,
  • poprawia koncentrację i pracę komórek nerwowych, wspomagając mózg w zapamiętywaniu nowych informacji, redukuje stres.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także