Jest jednym z najzdrowszych warzyw. Wspaniale wpływa na serce, ale i na wątrobę

To niezwykle cenne, ale wciąż mało popularne warzywo. Pozytywnie wpływa na funkcje całego organizmu, jednak najczęściej wspomina się o nim w kontekście kondycji skóry, włosów i paznokci. Nie zapominajmy jednak, że to bogate źródło substancji pozytywnie wpływających na pracę sera i wątroby.

To jedno z najcenniejszych warzywTo jedno z najcenniejszych warzyw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Czarna rzepa, a konkretniej czarna rzodkiew jest jednym z najzdrowszych, ale wciąż niedocenianych warzyw. To cenne źródło witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów. Niestety o czarnej rzepie zapomnieliśmy. Ba! Zepchnęliśmy ją na margines, a szkoda. Poza walorami smakowymi warzywo to może poszczycić się silnymi prozdrowotnymi właściwościami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Czarna rzepa na serce i wątrobę. Dlaczego warto sięgać po to warzywo?

Czarna rzepa ma pozytywny wpływ na układ krwionośny -  pomaga obniżać poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego. To dzięki fitosterolom, które hamują wchłanianie cholesterolu z pokarmu. Niemałą rolę odgrywa też potas - minerał ten wykazuje właściwości regulujące napięcie ścian naczyń krwionośnych. Ponadto czarna rzepa zawiera witaminę C, która wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega ich uszkodzeniu przez wolne rodniki, co zapobiega miażdżycy, zawałowi serca i udarowi mózgu.

Czarna rzepa wspiera też pracę wątroby. Warzywo to działa żółciopędnie, czyli pobudza wydzielanie i przepływ żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów i zapobiega kamicy żółciowej. Ponadto czarna rzepa zawiera związki siarkowe, które działają ochronnie na komórki wątroby i przyspieszają ich regenerację.

Czarna rzepa to warzywo o wielu prozdrowotnych właściwościach
Czarna rzepa to warzywo o wielu prozdrowotnych właściwościach © Freepik | azerbaijan_stockers

Jak czarna rzepa wpływa na organizm?

Oto co jeszcze warto wiedzieć o czarnej rzepie:

  • zawiera błonnik, a więc poprawia trawienie, łagodzi wzdęcia, zaparcia i niestrawność,
  • jest źródłem witaminy C i fitoncydów, które mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze; wspomaga odporność,
  • dzięki niskiej kaloryczności, wysokiej zawartości błonnika i związków pobudzających metabolizm czarna rzepa pomaga w walce z nadwagą i otyłością,
  • działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco - łagdzo więc bóle reumatyczne,
  • dzięki zawartości witaminy A, E, B6 i cynku poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
  • działa przeciwnowotworowo - to dzięki zawartości glukozynolanów, które hamują rozwój komórek nowotworowych,
  • poprawia koncentrację i pracę komórek nerwowych, wspomagając mózg w zapamiętywaniu nowych informacji, redukuje stres.

Wybrane dla Ciebie

To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych