Witaminowa bomba. Zapomniane warzywo wraca na polskie stoły

Rzepa została wyparta przez ziemniaki i na długo o niej zapominano. Cieszy jednak fakt, że zaczyna coraz częściej gościć na stołach. Poza właściwościami zdrowotnymi posiada też szerokie zastosowanie w kuchni. Nie tylko korzeń - również liście są świetnym dodatkiem potraw. Sprawdźcie, dlaczego warto częściej sięgać po to warzywo.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Właściwości rzepy są znane od tysięcy lat. Warzywo to uprawiano już w starożytnym Rzymie i Grecji. W Polsce zaś zaczęto używać jej za czasów Jagiellonów. W powszechnym użyciu funkcjonuje podział na rzepę białą i czarną. "Czarna rzepa" tak naprawdę to jedna z odmian rzodkwi. Wyglądem, owszem, przypomina rzepę, ale nią nie jest. Rzepa zaś przeważnie bywa koloru białego i żółtego. Istnieją też odmiany o różowych, purpurowych i zielonkawych zgrubieniach.

Właściwości zdrowotne rzepy. Dlaczego warto ją jeść?

Rzepa jest bogata w błonnik pokarmowy, który może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz wspiera procesy trawienne, regulując pracę jelit. Zawiera też wiele składników odżywczych, takich jak witaminy C, E i K, które wzmacniają układ odpornościowy. Natomiast dzięki bogactwu w potas, rzepa wspiera regulację ciśnienia krwi i pracę nerek.

Rzepa to również sposób na młody wygląd. Zawarte w niej witaminy i minerały pomagają utrzymać zdrową skórę i zapobiegają jej starzeniu się. Ponadto jest bogata w składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, fosfor i żelazo. Są one ważne dla zdrowych kości, zębów, mięśni i krwi. Warto wspomnieć też, że to niskokaloryczne warzywo - 100 gramów rzepy dostarcza zaledwie 22 kalorie i 4 gramy węglowodanów. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny (IG = 73).

Obrazek
Rzepa została wyparta przez ziemniaki. Warto jednak wdrożyć ją do codziennej diety - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Zastosowanie rzepy w kuchni

Rzepę można jeść na surowo, ugotowaną, pieczoną czy smażoną. Jest ostra w smaku, dodaje więc pikanterii sałatkom warzywnym. Najczęściej jada się korzeń warzywa, natomiast również liście mają swoje zastosowanie w kuchni. Można je dusić na patelni, razem z czosnkiem i solą, np. tak jak szpinak. Warzywo to jest też popularnym składnikiem kiszonek, zwłaszcza w krajach Bliskiego Wschodu.

Rzepę można dodać do tradycyjnej surówki z marchewki i kapusty lub przygotować surówkę tylko z rzepy, z dodatkiem soku z cytryny, oliwy z oliwek i soli. Nadaje się również do gotowania na parze, w wodzie lub duszenia w garnku, np. z dodatkiem ziół i przypraw. Gotowana rzepa może być dodawana jako dodatek do zup, gulaszów i duszonych mięs, dając im niepowtarzalny smak i chrupkość. W Stanach Zjednoczonych w sezonie jesienno-zimowym rzepę dusi się tak jak inne warzywa korzeniowe.

Po upieczeniu nadal zachwyca chrupkością. W takiej formie jest bardzo popularna jako przystawka lub danie główne. Można ją pokroić w plastry lub kostkę, posypać przyprawami i oliwą z oliwek, a następnie upiec w piekarniku. Podana z sosem z jogurtu i czosnku lub z dodatkiem świeżych ziół, pieczona rzepa będzie idealnym daniem dla miłośników kuchni wegetariańskiej. W Japonii rzepę smaży się na ruszcie z dodatkiem soli i sosu sojowego.

Wypróbuj nasz przepis na chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej. Efektowna i szybka przekąska na grilla:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości