Mało kto kładzie te produkty na grillu. Duży błąd, są bardzo smaczne i zdrowe

Warzywa z grilla to nie tylko cukinia czy bakłażan. Na ruszcie zdecydowanie za rzadko lądują inne, równie łatwo dostępne jarzyny. Często korzystamy z nich, zwłaszcza w sezonie, ale nieczęsto skłaniamy się ku temu, by upiec je na grillu. A szkoda, bo w takiej odsłonie smakują fenomenalnie. Zobaczcie nieoczywiste propozycje na warzywa z grilla.

ObrazekNajciekawsze pomysłu na warzywa z grilla - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Tak naprawdę większość warzyw można upiec na grillu, po prostu niektóre lepiej się do tego nadają niż inne. Najlepiej wybierać te, które nie są zbyt miękkie: cukinię, paprykę, bakłażan, marchewkę, kalafior, brokuły, cebulę, szparagi czy kukurydzę. Można też grillować warzywa na szpikulcach, tworząc kolorowe i pyszne warzywne szaszłyki. Warto jednak odrobinę zaszaleć i wrzucić na ruszt coś innego, niż zazwyczaj.

Te warzywa z grilla zaskoczą wszystkich

Jeśli chcesz zaskoczyć gości nietuzinkowymi potrawami z grilla, postaw na te pieczone warzywa:

  • rzodkiewkę,
  • brukselkę,
  • cykorię,
  • całe strąki młodego groszku cukrowego,
  • kapustę.

Rzodkiewkę myjemy i kroimy w połówki, a następie delikatnie kropimy oliwą i oprószamy solą. Dosłownie tyle wystarczy, by zachwycić się smakiem grillowanej, chrupiącej i lekko ostrej rzodkiewki. Brukselka zaś po upieczeniu będzie miękka, ale można popracować nad tym, by zyskała chrupiącą skórkę. Warto ją wcześniej doprawić marynatą z oliwy, czosnku, soku z cytryny, soli, pieprzu i odrobiną miodu. Brukselki pieczemy na tackach.

Kolby cykorii pokrój wzdłuż na pół i dopraw mieszaniną oliwy, octu, soli i pieprzu. Warzywo najlepiej jest grillować z dodatkiem sera camembert - nieziemskie połączenie. Groszek cukrowy zaś grillujemy w całych strąkach. Skrapiamy go delikatnie oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem - to w zupełności wystarczy. Upieczony będzie świetnie komponował się z grillowanym boczkiem. W przypadku kapusty sprawdzi się zarówno nasza młoda biała bądź czerwona, jak i pekińska czy pak choi. Warzywo należy pokroić w takie kawałki, by trzymały się w całości, wcześniej warto je doprawić pikantną przyprawą.

Obrazek
Kapusta czy brukselka z grilla to prawdziwe smakołyki - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Jak grillować warzywa, by były idealnie upieczone?

Przed grillowaniem warto dokładnie umyć warzywa i pokroić je na podobnej wielkości kawałki (aby równomiernie się grillowały). Niektóre, np. bakłażana warto przed pieczeniem posolić, aby usunąć z nich nadmiar goryczy i wody. Warzywa należy układać na grillu, dbając o to, aby nie przylegały do siebie. Warto pamiętać, że cukinia czy papryka grillują się szybciej niż inne, takie jak kalafior czy marchewka. Dlatego też warto je układać dalej od źródła ciepła, by ich nie przypalić.

Czas grillowania warzyw zależy od rodzaju i wielkości kawałków. Najlepiej piec je na umiarkowanym ogniu, aby nie przypalić ich zbytnio z jednej strony, a jednocześnie uzyskać miękkość i chrupkość. Warzywa zazwyczaj grillujemy od 5 do 15 minut, w zależności od rodzaju i wielkości kawałków. Kiedy będą gotowe, warto dodać do nich ulubione zioła i przyprawy, takie jak świeża mięta, kolendra, bazylia, chili czy sól morska. Można też polać je sosem winegret.

Koniecznie sprawdź też przepis na faszerowane pieczarki na grilla. Świetny pomysł nie tylko dla roślinożerców:

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟