Mało kto kładzie te produkty na grillu. Duży błąd, są bardzo smaczne i zdrowe
02.05.2023 18:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Warzywa z grilla to nie tylko cukinia czy bakłażan. Na ruszcie zdecydowanie za rzadko lądują inne, równie łatwo dostępne jarzyny. Często korzystamy z nich, zwłaszcza w sezonie, ale nieczęsto skłaniamy się ku temu, by upiec je na grillu. A szkoda, bo w takiej odsłonie smakują fenomenalnie. Zobaczcie nieoczywiste propozycje na warzywa z grilla.
Tak naprawdę większość warzyw można upiec na grillu, po prostu niektóre lepiej się do tego nadają niż inne. Najlepiej wybierać te, które nie są zbyt miękkie: cukinię, paprykę, bakłażan, marchewkę, kalafior, brokuły, cebulę, szparagi czy kukurydzę. Można też grillować warzywa na szpikulcach, tworząc kolorowe i pyszne warzywne szaszłyki. Warto jednak odrobinę zaszaleć i wrzucić na ruszt coś innego, niż zazwyczaj.
Te warzywa z grilla zaskoczą wszystkich
Jeśli chcesz zaskoczyć gości nietuzinkowymi potrawami z grilla, postaw na te pieczone warzywa:
- rzodkiewkę,
- brukselkę,
- cykorię,
- całe strąki młodego groszku cukrowego,
- kapustę.
Rzodkiewkę myjemy i kroimy w połówki, a następie delikatnie kropimy oliwą i oprószamy solą. Dosłownie tyle wystarczy, by zachwycić się smakiem grillowanej, chrupiącej i lekko ostrej rzodkiewki. Brukselka zaś po upieczeniu będzie miękka, ale można popracować nad tym, by zyskała chrupiącą skórkę. Warto ją wcześniej doprawić marynatą z oliwy, czosnku, soku z cytryny, soli, pieprzu i odrobiną miodu. Brukselki pieczemy na tackach.
Kolby cykorii pokrój wzdłuż na pół i dopraw mieszaniną oliwy, octu, soli i pieprzu. Warzywo najlepiej jest grillować z dodatkiem sera camembert - nieziemskie połączenie. Groszek cukrowy zaś grillujemy w całych strąkach. Skrapiamy go delikatnie oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem - to w zupełności wystarczy. Upieczony będzie świetnie komponował się z grillowanym boczkiem. W przypadku kapusty sprawdzi się zarówno nasza młoda biała bądź czerwona, jak i pekińska czy pak choi. Warzywo należy pokroić w takie kawałki, by trzymały się w całości, wcześniej warto je doprawić pikantną przyprawą.
Jak grillować warzywa, by były idealnie upieczone?
Przed grillowaniem warto dokładnie umyć warzywa i pokroić je na podobnej wielkości kawałki (aby równomiernie się grillowały). Niektóre, np. bakłażana warto przed pieczeniem posolić, aby usunąć z nich nadmiar goryczy i wody. Warzywa należy układać na grillu, dbając o to, aby nie przylegały do siebie. Warto pamiętać, że cukinia czy papryka grillują się szybciej niż inne, takie jak kalafior czy marchewka. Dlatego też warto je układać dalej od źródła ciepła, by ich nie przypalić.
Czas grillowania warzyw zależy od rodzaju i wielkości kawałków. Najlepiej piec je na umiarkowanym ogniu, aby nie przypalić ich zbytnio z jednej strony, a jednocześnie uzyskać miękkość i chrupkość. Warzywa zazwyczaj grillujemy od 5 do 15 minut, w zależności od rodzaju i wielkości kawałków. Kiedy będą gotowe, warto dodać do nich ulubione zioła i przyprawy, takie jak świeża mięta, kolendra, bazylia, chili czy sól morska. Można też polać je sosem winegret.
Koniecznie sprawdź też przepis na faszerowane pieczarki na grilla. Świetny pomysł nie tylko dla roślinożerców: