Nigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Możesz przyrządzić w nich prawdziwe cuda

Rzodkiewka to nie tylko korzeń – liście rzodkiewki też są jadalne i bardzo smaczne, a przy tym bogate w witaminy i składniki mineralne. Można z nich przygotować naprawdę pyszne dania i dodatki. Oto kilka propozycji.

ObrazekRzodkiewki - Pyszności - Fot. Adobe Stock
Paulina

Świeże rzodkiewki są świetnym urozmaiceniem nie tylko wielu potraw, kanapek, ale również wzbogacają dietę licznymi składnikami mineralnymi oraz witaminami. Chrupiące, ostre w smaku są niezawodną przegryzką, zwłaszcza na te upalne dni, które nadchodzą wielkimi krokami. Korzeń tego warzywa cieczy się dużym zainteresowaniem, natomiast liście zazwyczaj lądują w śmietniku. Niepotrzebnie! Zrób z nich pesto. 

Obrazek
Adobe Stock

Liście rzodkiewki - zrób z nich pesto!

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka pestek dyni lub orzechy nerkowca
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki tartego twardego sera np. parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Liście rzodkiewki dokładnie umyj i osusz. Pestki dyni lub orzechy umieść w misce razem z zieleniną. Do zblendowania możesz użyć malaksera, sprawdzi się także blender ręczny. Dodaj czosnek, ser, przyprawy i sok z cytryny.
  2. Miksuj do momentu dokładnego rozdrobnienia i połączenia składników. Jeśli konsystencja pesto z liści rzodkiewki jest zbyt gęsta, dodaj więcej oliwy.
  3. Przełóż pesto z liści rzodkiewki do słoika i zalej oliwą tak, aby pesto nie wystawało ponad powierzchnię tłuszczu. Przechowuje w lodówce.

Smoothie z liśćmi rzodkiewki

Składniki:

  • 1/2 pęczku rzodkiewki
  • 1 banan
  • 1 garść szpinaku
  • 300 ml wody
  • 1 kiwi

Sposób przygotowania: 

  1. Liście rzodkiewki dokładnie umyj i osusz. Umieść w wysokim naczyniu, dodaj banan, szpinak i obrane kiwi.
  2. Wszystko zalej wodą i zblenduj. Możesz użyć wyciskarki.
Obrazek

Makaron z zielonym pesto z liści rzodkiewki

Składniki:

  • 100 g makaronu
  • 1/2 pęczka liści rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • garść orzechów
  • szczyptę soli
  • oliwa z oliwek
  • 5 łyżek ciecierzycy
  • świeża bazylia
  • 2 łyżki parmezanu

Sposób przygotowania: 

  1. Makaron należy gotować al dente, czyli tak by był lekko twardawy. Na opakowaniu makaronu na pewno jest podany czas.Listki oderwij i wrzuć do blendera.
  2. Dodaj garść orzechów, 4 listki bazylii, szczyptę soli i 2 ząbki czosnku. Zalej obficie oliwą z oliwek, a następnie wszystko zmiksuj.
  3. Ugotowany makaron przełóż do miski. Wcześniej odlej około 4 łyżek wody spod makaronu.
  4. Dodaj pesto, ciecierzycę np. ze słoika i zacznij mieszać. Dodaj wodę spod makaronu, aby lepiej wszystko wymieszać. Całość posyp serem. Smacznego!

Zobacz nasz film z przepisem na grillowane szparagi:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej