Nigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Możesz przyrządzić w nich prawdziwe cuda

Rzodkiewka to nie tylko korzeń – liście rzodkiewki też są jadalne i bardzo smaczne, a przy tym bogate w witaminy i składniki mineralne. Można z nich przygotować naprawdę pyszne dania i dodatki. Oto kilka propozycji.

ObrazekRzodkiewki - Pyszności - Fot. Adobe Stock
Paulina

Świeże rzodkiewki są świetnym urozmaiceniem nie tylko wielu potraw, kanapek, ale również wzbogacają dietę licznymi składnikami mineralnymi oraz witaminami. Chrupiące, ostre w smaku są niezawodną przegryzką, zwłaszcza na te upalne dni, które nadchodzą wielkimi krokami. Korzeń tego warzywa cieczy się dużym zainteresowaniem, natomiast liście zazwyczaj lądują w śmietniku. Niepotrzebnie! Zrób z nich pesto. 

Obrazek
Adobe Stock

Liście rzodkiewki - zrób z nich pesto!

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka pestek dyni lub orzechy nerkowca
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki tartego twardego sera np. parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Liście rzodkiewki dokładnie umyj i osusz. Pestki dyni lub orzechy umieść w misce razem z zieleniną. Do zblendowania możesz użyć malaksera, sprawdzi się także blender ręczny. Dodaj czosnek, ser, przyprawy i sok z cytryny.
  2. Miksuj do momentu dokładnego rozdrobnienia i połączenia składników. Jeśli konsystencja pesto z liści rzodkiewki jest zbyt gęsta, dodaj więcej oliwy.
  3. Przełóż pesto z liści rzodkiewki do słoika i zalej oliwą tak, aby pesto nie wystawało ponad powierzchnię tłuszczu. Przechowuje w lodówce.

Smoothie z liśćmi rzodkiewki

Składniki:

  • 1/2 pęczku rzodkiewki
  • 1 banan
  • 1 garść szpinaku
  • 300 ml wody
  • 1 kiwi

Sposób przygotowania: 

  1. Liście rzodkiewki dokładnie umyj i osusz. Umieść w wysokim naczyniu, dodaj banan, szpinak i obrane kiwi.
  2. Wszystko zalej wodą i zblenduj. Możesz użyć wyciskarki.
Obrazek

Makaron z zielonym pesto z liści rzodkiewki

Składniki:

  • 100 g makaronu
  • 1/2 pęczka liści rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • garść orzechów
  • szczyptę soli
  • oliwa z oliwek
  • 5 łyżek ciecierzycy
  • świeża bazylia
  • 2 łyżki parmezanu

Sposób przygotowania: 

  1. Makaron należy gotować al dente, czyli tak by był lekko twardawy. Na opakowaniu makaronu na pewno jest podany czas.Listki oderwij i wrzuć do blendera.
  2. Dodaj garść orzechów, 4 listki bazylii, szczyptę soli i 2 ząbki czosnku. Zalej obficie oliwą z oliwek, a następnie wszystko zmiksuj.
  3. Ugotowany makaron przełóż do miski. Wcześniej odlej około 4 łyżek wody spod makaronu.
  4. Dodaj pesto, ciecierzycę np. ze słoika i zacznij mieszać. Dodaj wodę spod makaronu, aby lepiej wszystko wymieszać. Całość posyp serem. Smacznego!

Zobacz nasz film z przepisem na grillowane szparagi:

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯