Nigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Możesz przyrządzić w nich prawdziwe cuda
Rzodkiewka to nie tylko korzeń – liście rzodkiewki też są jadalne i bardzo smaczne, a przy tym bogate w witaminy i składniki mineralne. Można z nich przygotować naprawdę pyszne dania i dodatki. Oto kilka propozycji.
02.05.2023 20:03
Świeże rzodkiewki są świetnym urozmaiceniem nie tylko wielu potraw, kanapek, ale również wzbogacają dietę licznymi składnikami mineralnymi oraz witaminami. Chrupiące, ostre w smaku są niezawodną przegryzką, zwłaszcza na te upalne dni, które nadchodzą wielkimi krokami. Korzeń tego warzywa cieczy się dużym zainteresowaniem, natomiast liście zazwyczaj lądują w śmietniku. Niepotrzebnie! Zrób z nich pesto.
Zobacz także
Liście rzodkiewki - zrób z nich pesto!
Składniki:
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka pestek dyni lub orzechy nerkowca
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki tartego twardego sera np. parmezanu,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Liście rzodkiewki dokładnie umyj i osusz. Pestki dyni lub orzechy umieść w misce razem z zieleniną. Do zblendowania możesz użyć malaksera, sprawdzi się także blender ręczny. Dodaj czosnek, ser, przyprawy i sok z cytryny.
- Miksuj do momentu dokładnego rozdrobnienia i połączenia składników. Jeśli konsystencja pesto z liści rzodkiewki jest zbyt gęsta, dodaj więcej oliwy.
- Przełóż pesto z liści rzodkiewki do słoika i zalej oliwą tak, aby pesto nie wystawało ponad powierzchnię tłuszczu. Przechowuje w lodówce.
Smoothie z liśćmi rzodkiewki
Składniki:
- 1/2 pęczku rzodkiewki
- 1 banan
- 1 garść szpinaku
- 300 ml wody
- 1 kiwi
Sposób przygotowania:
- Liście rzodkiewki dokładnie umyj i osusz. Umieść w wysokim naczyniu, dodaj banan, szpinak i obrane kiwi.
- Wszystko zalej wodą i zblenduj. Możesz użyć wyciskarki.
Makaron z zielonym pesto z liści rzodkiewki
Składniki:
- 100 g makaronu
- 1/2 pęczka liści rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku
- garść orzechów
- szczyptę soli
- oliwa z oliwek
- 5 łyżek ciecierzycy
- świeża bazylia
- 2 łyżki parmezanu
Sposób przygotowania:
- Makaron należy gotować al dente, czyli tak by był lekko twardawy. Na opakowaniu makaronu na pewno jest podany czas.Listki oderwij i wrzuć do blendera.
- Dodaj garść orzechów, 4 listki bazylii, szczyptę soli i 2 ząbki czosnku. Zalej obficie oliwą z oliwek, a następnie wszystko zmiksuj.
- Ugotowany makaron przełóż do miski. Wcześniej odlej około 4 łyżek wody spod makaronu.
- Dodaj pesto, ciecierzycę np. ze słoika i zacznij mieszać. Dodaj wodę spod makaronu, aby lepiej wszystko wymieszać. Całość posyp serem. Smacznego!
Zobacz nasz film z przepisem na grillowane szparagi: