Pesto z czosnku niedźwiedziego, które pasuje do wszystkiego! Przepis jest banalnie prosty
24.03.2023 07:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czosnek niedźwiedzi w ostatnim czasie zyskuje na popularności. Nie tylko ze względu na swój smak, ale i szereg właściwości zdrowotnych. Co zrobić z czosnku niedźwiedziego? Dobrym pomysłem będzie pesto!
Czosnek niedźwiedzi - właściwości zdrowotne
Czosnek niedźwiedzi należy do tej samej rośliny co czosnek tradycyjny, jednak w porównaniu do niego, posiada delikatniejszy aromat i wyższa stężenie substancji czynnych. Różni się także wyglądem, mianowicie ma on jadalne liście, w których znajduje się szereg cennych składników dla naszego organizmu.
Czosnek niedźwiedzi jest źródłem m.in. magnezu, żelaza, manganu, kwasu askorbinowego, wapnia, siarki, sodu i witamin z grupy B. Ze względu na zawartość cennych substancji wykazuje on wiele właściwości zdrowotnych: obniża ciśnienie krwi, pozytywnie wpływa na trawienie, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo, wspiera działanie systemu odpornościowego i reguluje pracę jelit.
Pesto krok po kroku
Ten rodzaj czosnku możemy dodawać do niemal każdej potrawy jako przyprawę do sałatek, zup, mięs, ryb, twarogu, ziemniaków i wielu innych produktów spożywczych.
Dla spragnionych intensywnego smaku czosnku przygotowaliśmy przepis na pesto, które robi się samo!
Składniki:
- pęczek czosnku niedźwiedziego
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 g parmezanu
- 30 g orzeszków piniowych lub orzechów nerkowca
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Orzechy podprażamy na suchej patelni aż do zarumienienia.
- Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Liście czosnku siekamy drobno. Następnie wlej do blendera oliwę oraz przełóż resztę składników. Przypraw je solą i pieprzem wedle uznania. Całość zblenduj.
- Gotowe pesto możesz jeść na dowolny sposób. Doskonale nada się ono jako sos do sałatki, do dania rybnego czy też jako baza do ulubionego makaronu, który możesz podać zarówno z kurczakiem, krewetkami, jak i z tofu. Świetnym pomysłem będzie też przygotowanie bruschetty z dodatkiem pesto i świeżych pomidorów.
- Tak przygotowane pesto przechowuj w szklanym szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce przez maksymalnie 5 dni od momentu przygotowania.
Przepis na wielkanocny krem z liści rzodkiewki znajdziesz na naszym kanale YouTube.