Ciocia Wiesia nie robi sosu pomidorowego do gołąbków. Zalewa je innym płynem i nikt nie narzeka
Kiedy byłam dzieckiem, jedyną słuszną wersją gołąbków były te pływające w sosie pomidorowym z dodatkiem kwaśnej śmietany. Kropką nad "i" była odrobina maggi, a potem sosu sojowego. Jadłam tak naprawdę długo, dopóki nie wypróbowałam gołąbków cioci Wiesi.
26.10.2023 | aktual.: 28.10.2023 16:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co dom, to inne gołąbki. W moim podawano je w sosie pomidorowym, a jesienią, przygotowywało się aromatyczny sos ze świeżych grzybów. W wielu rodzinach podaje się je z tłuczonymi ziemniakami, bez żadnego sosu.
Moja ciocia przygotowuje gołąbki w zupełne inny sposób, z którym nie spotkałam się w żadnym domu czy nawet restauracji. Kiedy dowiedziałam się, z czym za chwilę zjem gołąbki, nie byłam przekonana. Po spróbowaniu całkowicie zmieniłam zdanie.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki inne niż zwykle. Jeden składnik całkowicie zmienia smak dania
To gołąbki inne niż wszystkie. Słone, lekko kwaśne, w lekkim sosie, który przygotowuje się na bazie zaledwie jednego składnika. Tym tajemniczym składnikiem jest... zakwas na żurek. Wiem, to może wydawać się co najmniej dziwne, ale warto spróbować gołąbków w tej wersji. Smakują zaskakująco dobrze, zwłaszcza jeśli do sosu dodamy trzy świeże lub suszone grzyby i odrobinę boczku.
Gołąbki w sosie żurkowym — przepis
Składniki:
- mała główka kapusty,
- 500 g mięsa wieprzowego,
- 100 g ryżu,
- dwa jajka,
- łyżka masła,
- 3/4 szklanki wody lub bulionu,
- 500 ml naturalnego zakwasu na żurek,
- 1/2 łyżeczki papryki,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
- opcjonalnie: liść laurowy, suszone grzyby, boczek.
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania kapusty. Liście oderwij i wytnij z nich grube nerwy. Tak przygotowane liście wrzuć do garnka i gotuj je przez 15 minut, aż nieco zmiękną.
- Mięso wymieszaj z ryżem, jajkiem, papryką i majerankiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na podgotowanych liściach kapusty rozłóż po dwie łyżki farszu i zwiń je w rulon, nie zapominając o schowaniu boków kapusty.
- Na patelni rozpuść masło i połoz na nią gołąbki. Podsmaż je z każdej ze stron. Kiedy się zarumienią, zalej je wodą lub bulionem. Połóż pokrywkę na patelnię i duś gołąbki przed 25 minut.
- Po tym czasie podkręć gaz, żeby woda nieco odparowała. Dodaj zakwas na żurek i gotuj całość przez 5-7 minut, aż sos nieco zgęstnieje.