Ta zapiekanka gołąbkowa pozwoli ci odkryć kultowy obiad na nowo. Kiedy ją serwuję, wszyscy są zachwyceni
Szukasz pomysłu na szybki, smaczny i ciekawy obiad dla całej rodziny? Nasza dzisiejsza propozycja sprawdzi się w tej roli idealnie. Po prostu palce lizać!
13.10.2023 13:42
Gołąbki to jedna z tych potraw, która często gości na naszych stołach. I nie ma się co dziwić, bo to naprawdę smaczne danie, któremu po prostu nie można powiedzieć nie. Co więcej, można przygotować je na wiele ciekawych sposobów, bo pomysłów na genialny farsz jest cała masa.
Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu trochę zaszaleć i przygotować oryginalne danie inspirowane kultowymi gołąbkami. Będzie to powiew świeżości w każdej kuchni. Co więcej, z takim przepisem zrobisz obiad dla swojej rodziny znacznie szybciej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekana gołąbkowa to sprawdzony pomysł na domowy obiad w ciekawym wydaniu
I warstwa:
- 2 cebule,
- 1 mały por,
- 1 marchewka,
- 1 korzeń pietruszki,
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej,
- 1,5 łyżki słodkiej papryki,
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżka cukru,
- 800 g krojonych pomidorów z puszki,
- 200 g brązowego ryżu,
- 1 pęczek świeżego koperku.
II warstwa:
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 kapusta stożkowa,
- 1/2 szkl. wody.
III warstwa:
- 200 g tartego cheddara
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ugotowania brązowego ryżu oraz od obrania i podzielenia na mniejsze elementy wszystkich warzyw na pierwszą warstwę. Następnie wrzucam do rozgrzanego i natłuszczonego garnka pokrojone w drobną kostkę cebule. Po chwili dodaję również: por, pietruszkę oraz marchewkę. Smażę warzywa przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając zawartość garnka przy pomocy drewnianej łyżki.
Krok 2. Kiedy warzywa już zmiękną, dodaję do garnka kolejne składniki, a mianowicie: zmieloną łopatkę wieprzową oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Na tym etapie do garnka dodaję również przyprawy: słodką paprykę, kmin rzymski, sól oraz pieprz.
Krok 3. Po 5 minutach do garnka z mieszanką dodaję również pomidory z puszki oraz cukier. Całość dokładnie mieszam, po czym wrzucam do garnka ugotowany wcześniej brązowy ryż oraz drobno posiekany koperek. Jeszcze raz dokładnie mieszam składniki i zabieram garnek z palnika.
Krok 4. Czas na wstępne przygotowanie kapusty. W tym celu dzielę ją na mniejsze kawałki, po czym przekładam do garnka na palniku. Następnie wlewam też wodę. I gotuję do chwili, aż kapusta zmięknie. Przed zabraniem garnka z palnika, doprawiam warzywo przy pomocy soli.
Krok 5. Na blacie kuchennym ustawiam formę do pieczenia. Następnie tworzę pierwszą warstwę z mięsno-warzywnej mieszanki. Bezpośrednio na nią dodaję też wcześniej przygotowaną kapustę. I tak powtarzam kilka warstw na przemian.
Krok 6. To jednak nie koniec pracy nad dzisiejszym przepisem. Na ostatniej warstwie mieszanki mięsno-warzywnej rozprowadzam również warstwę z sera. Wcześniej oczywiście ścieram go na tarce na grubych oczkach.
Krok 7. Przygotowany w ten sposób obiad wstawiam następnie do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut. Zapiekankę gołąbkową serwuję od razu po wyjęciu z piekarnika. Przed podaniem polecam udekorować ją dodatkowo świeżym koperkiem. Smacznego!