W mielone wkładam dwa dodatki. Wszyscy się oblizują

Twoja rodzina uwielbia kotlety mielone? Dodaj do nich dwa składniki, a wniesiesz smak dania na nowy poziom. To jeden z tych przepisów, który aż prosi się o powtórkę. Wyjaśniamy, jak go zrobić.

Faszerowane kotlety mieloneFaszerowane kotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Soczyste, pełne smaku, rozpływające się w ustach. Można przemycić do nich dodatkową porcję warzyw, dzięki którym obiad staje się bardziej wartościowy. Niektórzy dodają niewielką ilość sera, który podbija mięsny smak. Niezależnie od dodatków, kotlety mielone to klasyka, która nigdy się nie nudzi.

Chyba że domownicy proszą o nie co tydzień, co zdarza się częściej, niż mogłoby się wydawać. Jeśli masz ochotę na odmianę, dodaj do masy dwóch składników. Gwarantujemy, że zakochasz się w mielonych na nowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Faszerowane kotlety mielone — przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego,
  • jajko,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • olej,
  • 200 g pieczarek lub grzybów, np. kurek,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 cebula,
  • łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki majeranku.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Pieczarki lub grzyby umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Oba składniki wrzuć na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju i smaż do momentu, aż staną się rumiane.
  2. Dodaj do nich sól, pieprz, granulowany czosnek, tymianek, majeranek oraz ser. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do miski.
  3. Teraz czas na przygotowanie kotletów. Do dużej miski wrzuć mięso mielone, jajka, sól, pieprz i bułkę tartą. Masę dokładnie ze sobą wymieszaj i uformuj ok. 10 kotletów.
  4. Na każdym kotlecie ułóż po łyżce farszu. Następnie, zlep brzegi do środka i uformuj z nich owalne kotlety. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju.
  5. Podawaj z purée ziemniaczanym, zasmażaną kapustą lub buraczkami na ciepło.

Porady:

  1. Nie przepadasz za grzybami? Możesz zamienić je na suszone pomidory z dodatkiem niewielkiej ilości mozzarelli, która po usmażeniu będzie się rozkosznie ciągnąć.
  2. Zamiast żółtego sera, możesz użyć też fety. Użyj wtedy mniejszej ilości soli.
  3. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość tłuszczu w kotletach, nie smaż ich, tylko włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz je przez 25 minut. Będą miękkie i soczyste.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯