W mielone wkładam dwa dodatki. Wszyscy się oblizują

Twoja rodzina uwielbia kotlety mielone? Dodaj do nich dwa składniki, a wniesiesz smak dania na nowy poziom. To jeden z tych przepisów, który aż prosi się o powtórkę. Wyjaśniamy, jak go zrobić.

Faszerowane kotlety mieloneFaszerowane kotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Soczyste, pełne smaku, rozpływające się w ustach. Można przemycić do nich dodatkową porcję warzyw, dzięki którym obiad staje się bardziej wartościowy. Niektórzy dodają niewielką ilość sera, który podbija mięsny smak. Niezależnie od dodatków, kotlety mielone to klasyka, która nigdy się nie nudzi.

Chyba że domownicy proszą o nie co tydzień, co zdarza się częściej, niż mogłoby się wydawać. Jeśli masz ochotę na odmianę, dodaj do masy dwóch składników. Gwarantujemy, że zakochasz się w mielonych na nowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Faszerowane kotlety mielone — przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego,
  • jajko,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • olej,
  • 200 g pieczarek lub grzybów, np. kurek,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 cebula,
  • łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki majeranku.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Pieczarki lub grzyby umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Oba składniki wrzuć na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju i smaż do momentu, aż staną się rumiane.
  2. Dodaj do nich sól, pieprz, granulowany czosnek, tymianek, majeranek oraz ser. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do miski.
  3. Teraz czas na przygotowanie kotletów. Do dużej miski wrzuć mięso mielone, jajka, sól, pieprz i bułkę tartą. Masę dokładnie ze sobą wymieszaj i uformuj ok. 10 kotletów.
  4. Na każdym kotlecie ułóż po łyżce farszu. Następnie, zlep brzegi do środka i uformuj z nich owalne kotlety. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju.
  5. Podawaj z purée ziemniaczanym, zasmażaną kapustą lub buraczkami na ciepło.

Porady:

  1. Nie przepadasz za grzybami? Możesz zamienić je na suszone pomidory z dodatkiem niewielkiej ilości mozzarelli, która po usmażeniu będzie się rozkosznie ciągnąć.
  2. Zamiast żółtego sera, możesz użyć też fety. Użyj wtedy mniejszej ilości soli.
  3. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość tłuszczu w kotletach, nie smaż ich, tylko włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz je przez 25 minut. Będą miękkie i soczyste.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości