W mielone wkładam dwa dodatki. Wszyscy się oblizują

Twoja rodzina uwielbia kotlety mielone? Dodaj do nich dwa składniki, a wniesiesz smak dania na nowy poziom. To jeden z tych przepisów, który aż prosi się o powtórkę. Wyjaśniamy, jak go zrobić.

Faszerowane kotlety mieloneFaszerowane kotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Soczyste, pełne smaku, rozpływające się w ustach. Można przemycić do nich dodatkową porcję warzyw, dzięki którym obiad staje się bardziej wartościowy. Niektórzy dodają niewielką ilość sera, który podbija mięsny smak. Niezależnie od dodatków, kotlety mielone to klasyka, która nigdy się nie nudzi.

Chyba że domownicy proszą o nie co tydzień, co zdarza się częściej, niż mogłoby się wydawać. Jeśli masz ochotę na odmianę, dodaj do masy dwóch składników. Gwarantujemy, że zakochasz się w mielonych na nowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Faszerowane kotlety mielone — przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego,
  • jajko,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • olej,
  • 200 g pieczarek lub grzybów, np. kurek,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 cebula,
  • łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki majeranku.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Pieczarki lub grzyby umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Oba składniki wrzuć na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju i smaż do momentu, aż staną się rumiane.
  2. Dodaj do nich sól, pieprz, granulowany czosnek, tymianek, majeranek oraz ser. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do miski.
  3. Teraz czas na przygotowanie kotletów. Do dużej miski wrzuć mięso mielone, jajka, sól, pieprz i bułkę tartą. Masę dokładnie ze sobą wymieszaj i uformuj ok. 10 kotletów.
  4. Na każdym kotlecie ułóż po łyżce farszu. Następnie, zlep brzegi do środka i uformuj z nich owalne kotlety. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju.
  5. Podawaj z purée ziemniaczanym, zasmażaną kapustą lub buraczkami na ciepło.

Porady:

  1. Nie przepadasz za grzybami? Możesz zamienić je na suszone pomidory z dodatkiem niewielkiej ilości mozzarelli, która po usmażeniu będzie się rozkosznie ciągnąć.
  2. Zamiast żółtego sera, możesz użyć też fety. Użyj wtedy mniejszej ilości soli.
  3. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość tłuszczu w kotletach, nie smaż ich, tylko włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz je przez 25 minut. Będą miękkie i soczyste.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej