Zwróć uwagę na ten napis kupując mielone mięso. Łatwo popełnić błąd i zajadać się niezdrową chemią

Nie ulega żadnej wątpliwości, że mięso mielone stanowi składnik, z którego chętnie przygotowujemy kotlety, pulpety lub inne pyszności na nasz rodzinny obiad. Pomimo tego, że powinno składać się z jednego składniku, to w sklepach coraz częściej możemy znaleźć surowy wyrób mięsny lub mięso garmażeryjne. Dlaczego to tak istotne?

Mięso mieloneMięso mielone - Pyszności, Foto: Canva
Karol Wiak

Na co zwrócić szczególną uwagę kupując mięso?

Pomimo tego, że coraz więcej sklepów oferuje możliwość mielenia świeżego mięsa, to mimo to w dalszym ciągu chętnie sięgamy po mięso, które jest pakowane w plastikowe tacki. Na pierwszy rzut oka wygląda świeżo i smacznie. Jednak, jeśli zdecydujemy się przeanalizować jego skład, to możemy być w szoku. Czym się różni surowy wyrób mięsny, a co to takiego mięso garmażeryjne? Właśnie takie dopiski można znaleźć na opakowaniach, jeśli wybierzemy mięso mielone zapakowane w plastik.

Obrazek
Mięso mielone - Pyszności; Foto: Canva.com

Należy mieć na uwadze fakt, że surowy wyrób mięsny to 98% mięsa i 2% pozostałych składników, czyli aromaty, woda, sól regulatory kwasowości i stabilizatory. Najczęściej jest to askorbinian, octan sodu, czy cytrynian, których celem jest przedłużenie przydatności mięsa do spożycia. Produkt jest przetworzony i uznawany za stosunkowo bezpieczny. Oczywiście nic nie zastąpi świeżo mielonego mięsa, które zakupimy bezpośrednio w sklepie mięsnym lub zmielimy je w swoim własnym domu. Jest jeszcze inny rodzaj mięsa, które znajdziemy w sklepie.

Dlaczego mięso mielone garmażeryjne to nie do końca dobra opcja?

Jako że surowy wyrób mięsny uznawany jest za ten stosunkowo bezpieczny produkt, to mięso garmażeryjne już niekoniecznie. Cena obu produktów jest do siebie zbliżona. Nie dostrzeżemy tu również żadnej różnicy, jeśli chodzi o sam wygląd mięsa. Jednak skład to już wiele istotnych różnic. W mięsie garmażeryjnym znajdziemy bowiem liczne stabilizatory, aromaty, jak i błonnik, którego celem jest zagęszczenie mięsnej masy. Oznacza to, że samego mięsa w opakowaniu jest dużo mniej, a waga produktu pozostaje bez zmian.

Obrazek
Mielone mięso - Pyszności; Foto: Canva.com

Które mięso mielone warto w związku z tym wybrać? Zdecydowanie świeże. Jednak, jeśli nie mamy takiej możliwości, to zdecydujmy się na surowy wyrób mięsny, który wykorzystamy do przygotowania dań na obiad.

Szukasz inspiracji na mięsne specjały? Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować pasztet z mięsa z rosołu z dodatkiem gotowanych warzyw:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej