Zamiast ziemniaków podaj do obiadu. O wiele zdrowsza opcja

Lekkostrawna, pełna błonnika, stanowi źródło białka i może być spożywana przez osoby z celiakią. Komosa ryżowa to absolutny hit, powinna więc częściej lądować na naszych talerzach. Bryluje wśród węglowodanów jako jeden z najzdrowszych produktów. Nie powinno jej zabraknąć w diecie osób walczących z nadciśnieniem.

Dlaczego warto włączyć komosę ryżową do diety?Dlaczego warto włączyć komosę ryżową do diety?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Komosa ryżowa, czyli quinoa zasłynęła jako alternatywa dla ziemniaków, kasz i innych produktów zbożowych. Quinoa to niezwykle uniwersalny produkt - sprawdzi się zarówno w daniach na słono, jak i na słodko. Jej smak jest delikatny, lekko orzechowy. Co jednak najważniejsze, komosa ryżowa jest bardzo zdrowa oraz doskonale sprawdzi się w diecie osób mierzących się z nadciśnieniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka z chrupiącym żółtkiem. Wypróbuj rewelacyjny przepis

Idealny dodatek do obiadu. Zamiast ziemniaków czy makaronu

Komosa ryżowa jest bogatym źródłem składników odżywczych. Zawiera białko, błonnik, witaminy (takie jak witamina B1, B2, B3, B6 i E) oraz minerały (w tym magnez, fosfor, potas i żelazo). To idealna opcja dla wegetarian i wegan, ponieważ jest jednym z niewielu źródeł roślinnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Ponadto to produkt odpowiedni dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu.

Błonnik zawarty w komosie ryżowej pomaga regulować procesy trawienia, zapobiega zaparciom i utrzymuje zdrową mikroflorę jelitową. Komosa ryżowa zawiera też przeciwutleniacze, m.in. kwercetynę i kwas chinowy, które pomagają w ochronie komórek organizmu przed uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki. Ponadto quinoa ma niski indeks glikemiczny - jest to szczególnie ważne dla osób z cukrzycą lub ryzykiem cukrzycy.

Komosa ryżowa to doskonały składnik wielu potraw
Komosa ryżowa to doskonały składnik wielu potraw © Pixabay

Komosa ryżowa. Numer 1 wśród węglowodanów dla osób z nadciśnieniem

Jak tłumaczy dietetyczka Emily Lachtrupp w rozmowie z eatingwell.com, komosa ryżowa to węglowodan polecany osobom, które mierzą się z nadciśnieniem. W porównaniu z innymi popularnymi produktami pełnoziarnistymi, takimi jak brązowy ryż, komosę ryżową wyróżnia wysoka zawartość błonnika.

- Gotowana komosa ryżowa zawiera dwukrotnie więcej błonnika niż ryż brązowy. W badaniu z 2021 r. opublikowanym we "Frontiers in Nutrition" zmierzono spożycie błonnika przez kobiety w średnim wieku i stwierdzono, że u kobiet, które spożywały więcej błonnika pochodzącego z pełnych ziaren, takich jak komosa ryżowa, ryzyko wystąpienia nadciśnienia było mniejsze - wyjaśnia dietetyczka Emily Lachtrupp.

Quinoa jest również źródłem białka. Jak tłumaczy specjalistka, zamiana białka zwierzęcego na roślinne przynajmniej kilka razy w tygodniu niesie za sobą wiele potencjalnych korzyści. Produkty roślinne są bogatsze w błonnik, nie zawierają tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Ekspertka, powołując się na wyniki badań z 2022 roku, przekazuje, że spożywanie białka pochodzącego z różnych źródeł, zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych, pomogło znacznie obniżyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia.

Dużo uwagi w kwestii kontrolowania ciśnienia krwi otrzymuje sód, natomiast warto też wspomnieć o magnezie. Według badań z 2019 roku opublikowanych w "Nutrients", wyższe spożycie magnezu może pomóc w lepszej kontroli ciśnienia krwi. Pół szklanki gotowanej komosy ryżowej zapewnia aż 14 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier