Zamiast ziemniaków podaj do obiadu. O wiele zdrowsza opcja
Lekkostrawna, pełna błonnika, stanowi źródło białka i może być spożywana przez osoby z celiakią. Komosa ryżowa to absolutny hit, powinna więc częściej lądować na naszych talerzach. Bryluje wśród węglowodanów jako jeden z najzdrowszych produktów. Nie powinno jej zabraknąć w diecie osób walczących z nadciśnieniem.
28.09.2023 15:55
Komosa ryżowa, czyli quinoa zasłynęła jako alternatywa dla ziemniaków, kasz i innych produktów zbożowych. Quinoa to niezwykle uniwersalny produkt - sprawdzi się zarówno w daniach na słono, jak i na słodko. Jej smak jest delikatny, lekko orzechowy. Co jednak najważniejsze, komosa ryżowa jest bardzo zdrowa oraz doskonale sprawdzi się w diecie osób mierzących się z nadciśnieniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Idealny dodatek do obiadu. Zamiast ziemniaków czy makaronu
Komosa ryżowa jest bogatym źródłem składników odżywczych. Zawiera białko, błonnik, witaminy (takie jak witamina B1, B2, B3, B6 i E) oraz minerały (w tym magnez, fosfor, potas i żelazo). To idealna opcja dla wegetarian i wegan, ponieważ jest jednym z niewielu źródeł roślinnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Ponadto to produkt odpowiedni dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu.
Błonnik zawarty w komosie ryżowej pomaga regulować procesy trawienia, zapobiega zaparciom i utrzymuje zdrową mikroflorę jelitową. Komosa ryżowa zawiera też przeciwutleniacze, m.in. kwercetynę i kwas chinowy, które pomagają w ochronie komórek organizmu przed uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki. Ponadto quinoa ma niski indeks glikemiczny - jest to szczególnie ważne dla osób z cukrzycą lub ryzykiem cukrzycy.
Komosa ryżowa. Numer 1 wśród węglowodanów dla osób z nadciśnieniem
Jak tłumaczy dietetyczka Emily Lachtrupp w rozmowie z eatingwell.com, komosa ryżowa to węglowodan polecany osobom, które mierzą się z nadciśnieniem. W porównaniu z innymi popularnymi produktami pełnoziarnistymi, takimi jak brązowy ryż, komosę ryżową wyróżnia wysoka zawartość błonnika.
- Gotowana komosa ryżowa zawiera dwukrotnie więcej błonnika niż ryż brązowy. W badaniu z 2021 r. opublikowanym we "Frontiers in Nutrition" zmierzono spożycie błonnika przez kobiety w średnim wieku i stwierdzono, że u kobiet, które spożywały więcej błonnika pochodzącego z pełnych ziaren, takich jak komosa ryżowa, ryzyko wystąpienia nadciśnienia było mniejsze - wyjaśnia dietetyczka Emily Lachtrupp.
Quinoa jest również źródłem białka. Jak tłumaczy specjalistka, zamiana białka zwierzęcego na roślinne przynajmniej kilka razy w tygodniu niesie za sobą wiele potencjalnych korzyści. Produkty roślinne są bogatsze w błonnik, nie zawierają tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Ekspertka, powołując się na wyniki badań z 2022 roku, przekazuje, że spożywanie białka pochodzącego z różnych źródeł, zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych, pomogło znacznie obniżyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia.
Dużo uwagi w kwestii kontrolowania ciśnienia krwi otrzymuje sód, natomiast warto też wspomnieć o magnezie. Według badań z 2019 roku opublikowanych w "Nutrients", wyższe spożycie magnezu może pomóc w lepszej kontroli ciśnienia krwi. Pół szklanki gotowanej komosy ryżowej zapewnia aż 14 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.