WAŻNE
TERAZ

Spotkanie Trump-Zełenski trwa. Ważą się losy wojny

W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę

Wiele osób nawet rosół wstawia na szybko. Kiedyś bulion gotował się przez cały dzień, a do środka nie wrzucano jedynie porcji kurczaka. Dzisiaj zupa wraca do łask jako bulion kolagenowy. Po niej możesz przejść całe Tatry bez bólu w kolanach.

Rosół kolagenowy z kurzych łapekRosół kolagenowy z kurzych łapek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Babcia gotowała rosół na kurzych łapkach, dzisiaj podobna zupa nosi miano bulionu kolagenowego. Jednak nie terminologia jest najważniejsza, tylko sposób przygotowania i działanie. W garnku lądują nie tylko kurze łapki, ale także kości szpikowe i podroby, takie jak żołądki, serca czy wątróbki drobiowe. Rosół gotuje się przez wiele godzin, a z każdą kolejną, ilość zawartego w nim kolagenu rośnie.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Jak zupa kolagenowa wpływa na organizm?

Kolagen, który wiele osób przyjmuje w postaci kapsułek, jest obecny również w różnego rodzaju mięsach, przy czym te ze skórą i kośćmi zawierają go o więcej niż filetowane fragmenty. Białko, które stanowi również 75 proc. składu naszej skóry, rozpuszcza się w wodzie wyniku długiego gotowania wywaru. Niektórzy wstawiają rosół kolagenowy nawet na 36 godzin, ale naukowcy sprawdzili, że nie ma takiej potrzeby, ponieważ po 6 godzinach gotowania ilość kolagenu wzrasta już tylko w niewielkim stopniu.

Co prawda, stężenie kolagenu w pożywieniu jest o wiele mniejsze niż w suplementach, ale dzięki temu jest on dobrze przyswajalny i nie powoduje skutków ubocznych. Zupa na kurzych łapkach może być pomocna w utrzymaniu odpowiedniego nawilżenia skóry i redukcji drobnych zmarszczek. Pozytywnie wpływa na sprężystość kości i stawów – ścięgna stają się bardziej elastyczne i odporne na urazy, znacznie szybciej się regenerują. Kolagen wzmacnia też paznokcie i poprawia strukturę włosów, dodając mi gęstości, gładkości i naturalnego blasku

Przepis na rosół z kurzych łapkach

Bulion możesz wykorzystać jako bazę do wielu innych zup i sosów albo podać po prostu z warzywami i domowym makaronem. W lodówce przechowuj przez 7 dni, po wyjęciu mięsa i warzyw. Przecedzony bulion możesz też mrozić w odpowiednich pojemnikach – w ten sposób przedłużysz jego termin ważności nawet do 6 miesięcy.

Składniki:

  • 1 kg kurzych łapek,
  • 2 kg kości wołowych, wieprzowych lub cielęcych,
  • 0,5 kg podrobów drobiowych,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • natka selera, natka pietruszki, lubczyk,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kurze łapki, podroby, kości dokładnie umyj, przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Wstaw do zagotowania, a gdy zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika.
  2. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 6 godzin.
  3. Na 2 godziny przed końcem gotowania dodaj włoszczyznę i zieleninę.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
To ostatni dzwonek, aby przerobić śledzie, jakie zostały po świętach. Później będą do wyrzucenia
To ostatni dzwonek, aby przerobić śledzie, jakie zostały po świętach. Później będą do wyrzucenia
Tak należy smażyć placki ziemniaczane. Nie nasiąkają olejem i pozostają chrupiące
Tak należy smażyć placki ziemniaczane. Nie nasiąkają olejem i pozostają chrupiące
Co dać jeść księdzu po kolędzie? Nie każde danie będzie mile widziane
Co dać jeść księdzu po kolędzie? Nie każde danie będzie mile widziane
Zostały ci resztki ze świąt? Oto jak jeszcze możesz je wykorzystać
Zostały ci resztki ze świąt? Oto jak jeszcze możesz je wykorzystać
Ten gruziński placek zapamiętasz na długo. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Ten gruziński placek zapamiętasz na długo. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Dodaję do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i soczyste w środku
Dodaję do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i soczyste w środku
Kultowa rolada w lekkim wydaniu. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Kultowa rolada w lekkim wydaniu. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Zakręcone paluchy w cieście francuskim. Hit imprezy w 30 minut
Zakręcone paluchy w cieście francuskim. Hit imprezy w 30 minut
Koreczki-kanapeczki wyjdą pyszne z tym serem. Banalny sposób przygotowania
Koreczki-kanapeczki wyjdą pyszne z tym serem. Banalny sposób przygotowania
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀