W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę

Wiele osób nawet rosół wstawia na szybko. Kiedyś bulion gotował się przez cały dzień, a do środka nie wrzucano jedynie porcji kurczaka. Dzisiaj zupa wraca do łask jako bulion kolagenowy. Po niej możesz przejść całe Tatry bez bólu w kolanach.

Rosół kolagenowy z kurzych łapekRosół kolagenowy z kurzych łapek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Babcia gotowała rosół na kurzych łapkach, dzisiaj podobna zupa nosi miano bulionu kolagenowego. Jednak nie terminologia jest najważniejsza, tylko sposób przygotowania i działanie. W garnku lądują nie tylko kurze łapki, ale także kości szpikowe i podroby, takie jak żołądki, serca czy wątróbki drobiowe. Rosół gotuje się przez wiele godzin, a z każdą kolejną, ilość zawartego w nim kolagenu rośnie.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Jak zupa kolagenowa wpływa na organizm?

Kolagen, który wiele osób przyjmuje w postaci kapsułek, jest obecny również w różnego rodzaju mięsach, przy czym te ze skórą i kośćmi zawierają go o więcej niż filetowane fragmenty. Białko, które stanowi również 75 proc. składu naszej skóry, rozpuszcza się w wodzie wyniku długiego gotowania wywaru. Niektórzy wstawiają rosół kolagenowy nawet na 36 godzin, ale naukowcy sprawdzili, że nie ma takiej potrzeby, ponieważ po 6 godzinach gotowania ilość kolagenu wzrasta już tylko w niewielkim stopniu.

Co prawda, stężenie kolagenu w pożywieniu jest o wiele mniejsze niż w suplementach, ale dzięki temu jest on dobrze przyswajalny i nie powoduje skutków ubocznych. Zupa na kurzych łapkach może być pomocna w utrzymaniu odpowiedniego nawilżenia skóry i redukcji drobnych zmarszczek. Pozytywnie wpływa na sprężystość kości i stawów – ścięgna stają się bardziej elastyczne i odporne na urazy, znacznie szybciej się regenerują. Kolagen wzmacnia też paznokcie i poprawia strukturę włosów, dodając mi gęstości, gładkości i naturalnego blasku

Przepis na rosół z kurzych łapkach

Bulion możesz wykorzystać jako bazę do wielu innych zup i sosów albo podać po prostu z warzywami i domowym makaronem. W lodówce przechowuj przez 7 dni, po wyjęciu mięsa i warzyw. Przecedzony bulion możesz też mrozić w odpowiednich pojemnikach – w ten sposób przedłużysz jego termin ważności nawet do 6 miesięcy.

Składniki:

  • 1 kg kurzych łapek,
  • 2 kg kości wołowych, wieprzowych lub cielęcych,
  • 0,5 kg podrobów drobiowych,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • natka selera, natka pietruszki, lubczyk,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kurze łapki, podroby, kości dokładnie umyj, przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Wstaw do zagotowania, a gdy zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika.
  2. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 6 godzin.
  3. Na 2 godziny przed końcem gotowania dodaj włoszczyznę i zieleninę.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć