W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Wiele osób nawet rosół wstawia na szybko. Kiedyś bulion gotował się przez cały dzień, a do środka nie wrzucano jedynie porcji kurczaka. Dzisiaj zupa wraca do łask jako bulion kolagenowy. Po niej możesz przejść całe Tatry bez bólu w kolanach.
Babcia gotowała rosół na kurzych łapkach, dzisiaj podobna zupa nosi miano bulionu kolagenowego. Jednak nie terminologia jest najważniejsza, tylko sposób przygotowania i działanie. W garnku lądują nie tylko kurze łapki, ale także kości szpikowe i podroby, takie jak żołądki, serca czy wątróbki drobiowe. Rosół gotuje się przez wiele godzin, a z każdą kolejną, ilość zawartego w nim kolagenu rośnie.
Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka
Jak zupa kolagenowa wpływa na organizm?
Kolagen, który wiele osób przyjmuje w postaci kapsułek, jest obecny również w różnego rodzaju mięsach, przy czym te ze skórą i kośćmi zawierają go o więcej niż filetowane fragmenty. Białko, które stanowi również 75 proc. składu naszej skóry, rozpuszcza się w wodzie wyniku długiego gotowania wywaru. Niektórzy wstawiają rosół kolagenowy nawet na 36 godzin, ale naukowcy sprawdzili, że nie ma takiej potrzeby, ponieważ po 6 godzinach gotowania ilość kolagenu wzrasta już tylko w niewielkim stopniu.
Co prawda, stężenie kolagenu w pożywieniu jest o wiele mniejsze niż w suplementach, ale dzięki temu jest on dobrze przyswajalny i nie powoduje skutków ubocznych. Zupa na kurzych łapkach może być pomocna w utrzymaniu odpowiedniego nawilżenia skóry i redukcji drobnych zmarszczek. Pozytywnie wpływa na sprężystość kości i stawów – ścięgna stają się bardziej elastyczne i odporne na urazy, znacznie szybciej się regenerują. Kolagen wzmacnia też paznokcie i poprawia strukturę włosów, dodając mi gęstości, gładkości i naturalnego blasku
Przepis na rosół z kurzych łapkach
Bulion możesz wykorzystać jako bazę do wielu innych zup i sosów albo podać po prostu z warzywami i domowym makaronem. W lodówce przechowuj przez 7 dni, po wyjęciu mięsa i warzyw. Przecedzony bulion możesz też mrozić w odpowiednich pojemnikach – w ten sposób przedłużysz jego termin ważności nawet do 6 miesięcy.
Składniki:
- 1 kg kurzych łapek,
- 2 kg kości wołowych, wieprzowych lub cielęcych,
- 0,5 kg podrobów drobiowych,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- 1 por,
- 1 cebula,
- natka selera, natka pietruszki, lubczyk,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Kurze łapki, podroby, kości dokładnie umyj, przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Wstaw do zagotowania, a gdy zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika.
- Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 6 godzin.
- Na 2 godziny przed końcem gotowania dodaj włoszczyznę i zieleninę.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.