Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Z zewnątrz wyglądają jak klasyczne rogaliki z jabłkami, ale w środku skrywają kilka niespodzianek. Jabłka podsmażyłam na maśle, ale tym razem nie dodałam do nich nawet łyżeczki cukru. Mimo to farsz wyszedł na tyle słodki, że nawet zrezygnowałam z lukru.
Chociaż jest dopiero listopad, moje kruche rogaliki już nabierają świątecznych akcentów. W delikatne maślane ciasto zawinęłam jabłka przesmażone na maśle z dodatkiem suszonych daktyli i moreli. Dzięki nim naprały przyjemnej słodkości bez potrzeby dodawania cukru czy miodu.
Kruche rogaliki z dżemem. Prosty przepis, po który warto sięgać w święta
Do kruchego ciasta dodałam żółtko i 3 łyżki nabiału
Moim zdaniem kruche ciasto jest najłatwiejsze na świecie. Wystarczy trzymać się proporcji 3:2:1 (3 porcje mąki, 2 porcje masła i 1 porcja cukru), aby wyszło w sam raz. Jednak tym razem nieco zmodyfikowałam przepis, ponieważ zależało mi na bardziej elastycznym cieście, które z łatwością rozwałkuje się na cienki placek. Jednocześnie chciałam, aby pozostało delikatne. Do podstawowych składników dodałam 1 żółtko i 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc. Szybko zagniotłam ciasto w kulę i odłożyłam do schłodzenia na półkę w lodówce. Białko wykorzystałam do posmarowania rogalików po wierzchu, dzięki czemu szybko nabrały rumieńców podczas pieczenia.
Przepis na kruche rogaliki z jabłkami i suszonymi owocami
Do farszu nie dodałam ani grama cukru i moim zdaniem rogaliki wyszły w sam raz słodkie. Jeśli masz ochotę, możesz dodatkowo posypać je cukrem pudrem lub polać prostym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- pół łyżeczki soli,
- 150 g zimnego masła,
- 1 żółtko,
- 3 łyżki śmietany 18 proc. (z lodówki),
- 1 kg jabłek,
- 200 g suszonych daktyli,
- 200 g suszonych moreli,
- 2 łyżki masła do smażenia jabłek.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę tortową, wymieszaj z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj zimne masło z lodówki i posiekaj nożem. Usyp stożek, w środek wbij 1 żółtko, dodaj 3 łyżki śmietany. Zagnieć ciasto w kulę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
- Obierz jabłka i wytnij z nich gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z dwiema łyżkami masła. Do jabłek dodaj pokrojone daktyle i suszone morele. Smaż do momentu, aż owoce zrobią się miękkie i odparuje woda. Odstaw do ostygnięcia.
- Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części i po kolei każdą rozwałkuj na cienki placek (wcześniej stolnicę i wałek podsyp mąką).
- Pokrój ciasto w długie trójkąty. Na środek każdego nałóż 1–2 łyżki owoców (w zależności od wielkości trójkąta) i zawiń w rogaliki.
- Ułóż je w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmaruj białkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30–40 minut. Wyjmij, kiedy zrobią się rumiane.