W kawiarniach po 20 złotych. Mało kto wie, jak powstają słynne migdałowce

Wymyślili je Francuzi, aby wykorzystać wczorajsze, suche croissanty. Polskie piekarnie i cukiernie podchwyciły ten patent i sprzedają "nowe" słodkości po jeszcze wyższej cenie. Tymczasem rogaliki z recyklingu możesz zrobić w domu – wyjdzie o wiele taniej, a równie smacznie.

Croissanty migdałowe są rozkoszą dla podniebieniaCroissanty migdałowe są rozkoszą dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Croissanty migdałowe robią furorę we francuskich kawiarniach. Trudno im się oprzeć, bo od samego aromatu ślinka cieknie. Mało kto wie, że powstają ze "starych" croissantów, czyli takich, które się nie sprzedały poprzedniego dnia. Suche rogaliki wracają do cukiernika, który przekłada je masą migdałową i ponownie wstawia do pieca.

Kruche rogaliki z dżemem. Prosty przepis, po który warto sięgać w święta

Przepis na croissanty migdałowe

Wiem, że to będzie trudne kupić świeże croissanty i zostawić je niezjedzone na następny dzień, ale spróbuj wytrzymać. Smak migdałowców obficie nagrodzi wykazanie się silną wolą. Rogaliki możesz przygotować z dodatkiem alkoholu lub bez procentów.

Składniki:

  • 5-6 suchych croissantów,
  • 175 ml wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka syropu migdałowego lub likieru amaretto,
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 150 g mielonych migdałów,
  • 100 g płatków migdałowych,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku zagotuj wodę z cukrem, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Dodaj syrop migdałowy lub likier amaretto.
  2. W osobnej misce utrzyj mikserem masło na krem, po kolei dodawaj jajka, cukier i mielone migdały.
  3. Croissanty przekrój wzdłuż na dwie połówki i obydwie części obficie nasącz przygotowanym syropem cukrowym.
  4. Nałóż krem maślano-migdałowy i złóż croissanty. Pozostałym kremem posmaruj rogaliki po wierzchu, posyp płatkami migdałów.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10-15 minut – piecz do zarumienienia, ale uważaj, aby nie przypalić migdałów.
  6. Wyjmij z piekarnika, a po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Biorę jajka i twaróg. Po chwili mam wysokobiałkową pastę do chleba
Biorę jajka i twaróg. Po chwili mam wysokobiałkową pastę do chleba
Naleśniki po lwowsku mogą zastąpić obiad. Po nich nie jem nic aż do kolacji
Naleśniki po lwowsku mogą zastąpić obiad. Po nich nie jem nic aż do kolacji
Ścieram i dodaję do masy. To najlepsze ciasto jogurtowe, które można zrobić bez miksera
Ścieram i dodaję do masy. To najlepsze ciasto jogurtowe, które można zrobić bez miksera
Dodaj czerwone drobinki do surówki. Niezastąpione w diecie osób 50+
Dodaj czerwone drobinki do surówki. Niezastąpione w diecie osób 50+
Polacy coraz częściej zostawiają w restauracji. Jak nie obrazić kelnera?
Polacy coraz częściej zostawiają w restauracji. Jak nie obrazić kelnera?
Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa? Technolożka żywienia wzięła ją pod lupę
Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa? Technolożka żywienia wzięła ją pod lupę
Jajecznica chłopska bije na głowę tę klasyczną. Jest pyszna i bardziej sycąca
Jajecznica chłopska bije na głowę tę klasyczną. Jest pyszna i bardziej sycąca
Ta rosyjska zupa przyniesie ulgę po zakrapianej nocy. Idealnie działa na kaca
Ta rosyjska zupa przyniesie ulgę po zakrapianej nocy. Idealnie działa na kaca
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia