W kawiarniach po 20 złotych. Mało kto wie, jak powstają słynne migdałowce
Wymyślili je Francuzi, aby wykorzystać wczorajsze, suche croissanty. Polskie piekarnie i cukiernie podchwyciły ten patent i sprzedają "nowe" słodkości po jeszcze wyższej cenie. Tymczasem rogaliki z recyklingu możesz zrobić w domu – wyjdzie o wiele taniej, a równie smacznie.
Croissanty migdałowe robią furorę we francuskich kawiarniach. Trudno im się oprzeć, bo od samego aromatu ślinka cieknie. Mało kto wie, że powstają ze "starych" croissantów, czyli takich, które się nie sprzedały poprzedniego dnia. Suche rogaliki wracają do cukiernika, który przekłada je masą migdałową i ponownie wstawia do pieca.
Kruche rogaliki z dżemem. Prosty przepis, po który warto sięgać w święta
Przepis na croissanty migdałowe
Wiem, że to będzie trudne kupić świeże croissanty i zostawić je niezjedzone na następny dzień, ale spróbuj wytrzymać. Smak migdałowców obficie nagrodzi wykazanie się silną wolą. Rogaliki możesz przygotować z dodatkiem alkoholu lub bez procentów.
Składniki:
- 5-6 suchych croissantów,
- 175 ml wody,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka syropu migdałowego lub likieru amaretto,
- 100 g masła w temperaturze pokojowej,
- 2 jajka,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 150 g mielonych migdałów,
- 100 g płatków migdałowych,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- W rondelku zagotuj wodę z cukrem, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Dodaj syrop migdałowy lub likier amaretto.
- W osobnej misce utrzyj mikserem masło na krem, po kolei dodawaj jajka, cukier i mielone migdały.
- Croissanty przekrój wzdłuż na dwie połówki i obydwie części obficie nasącz przygotowanym syropem cukrowym.
- Nałóż krem maślano-migdałowy i złóż croissanty. Pozostałym kremem posmaruj rogaliki po wierzchu, posyp płatkami migdałów.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10-15 minut – piecz do zarumienienia, ale uważaj, aby nie przypalić migdałów.
- Wyjmij z piekarnika, a po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.