Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę

Wystarczy dodać codziennie jedną garść do sałatki lub pasty na kanapkę, aby odczuć efekt w postaci bardziej nawilżonej skóry i lepszego trawienia. Czarny sezam chroni serce i wątrobę, a także pomaga budować naturalną odporność.

Sałatka ze świeżych warzyw posypana sezamemSałatka ze świeżych warzyw posypana sezamem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czarne nasiona sezamu od lat są znane w kuchni azjatyckiej, gdzie uchodzą za szlachetniejsze od zwykłego sezamu. To z nich jest produkowane popularne tahini, dodawane do ramenu i hummusu na całym świecie. Ziarna mają bardziej intensywny, orzechowy smak i świetnie sprawdzają się jako posypka do sushi, sałatek i zup kremów. Już 1–2 łyżeczki pozwalają odczuć różnicę.

Wytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzie

Wpływ czarnego sezamu na zdrowie

Ziarna czarnego sezamu nie tylko świetnie smakują, ale również stanowią bogate źródło białka roślinnego i zdrowych tłuszczów. Obfitują w witaminy z grupy B oraz A i E, a także mikroelementy takie jak magnez, żelazo czy wapń. Dostarczają również sezamoliny i sezaminy, czyli naturalnych antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami i wspierają odbudowę komórek. Sezam stabilizuje poziom cholesterolu, pomaga w zapobieganiu anemii oraz zatorom żylnym. Jego składniki wspierają dobrze funkcjonujący układ nerwowy i kostny oraz pracę narządów wewnętrznych, w tym żołądka i wątroby. Łagodzi bóle reumatyczne i bóle stawów.

Sekret piękna i młodości

Nasiona czarnego sezamu mają wpływ również na zdrowie skóry – zawarte w nich przeciwutleniacze sprawiają, że cera nabiera blasku, a dodatkowo miedź pomaga w utrzymaniu koloru włosów. Lecytyna wspomaga koncentrację i pamięć, a przy tym reguluje cykl miesiączkowy i poprawia laktację, co dla kobiet karmiących piersią jest informacja na wagę złota. W medycynie chińskiej uchodzi wręcz za eliksir młodości – odżywia krew, wzmacnia nerki i poprawia wygląd skóry.

Zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Czarny sezam idealnie sprawdza się do dekoracji potraw, a przy tym dodaje im wyrazistości i wyjątkowych niuansów smakowych. Wystarczy mała garstka ziaren, aby twoich goście zachwycali się nawet zwykłą surówką do obiad. Idealnie pasuje do sałatek w stylu orientalnym oraz potraw stir-fry. W Japonii często jest używany do obtaczania ryżowych kanapek onigiri lub jako składnik panierki do smażonych mięs, ryb, owoców morza i tofu. Doskonale komponuje się z oliwą i sosem sojowym, tworząc pyszny dressing w azjatyckim stylu.

Jednak pamiętaj o tym, że nasiona zawierają nie tylko wiele wartościowych witamin i minerałów, ale także sporą ilość tłuszczu i kalorii, które w nadmiarze mogą prowadzić do zaburzeń gospodarki energetycznej, czego konsekwencją jest nadwaga. Żeby dieta była zbilansowana, a korzyści, które płyną ze spożywania sezamu, wymierne, wystarczą 1–2 łyżeczki dziennie.

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć