Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Wystarczy dodać codziennie jedną garść do sałatki lub pasty na kanapkę, aby odczuć efekt w postaci bardziej nawilżonej skóry i lepszego trawienia. Czarny sezam chroni serce i wątrobę, a także pomaga budować naturalną odporność.
Czarne nasiona sezamu od lat są znane w kuchni azjatyckiej, gdzie uchodzą za szlachetniejsze od zwykłego sezamu. To z nich jest produkowane popularne tahini, dodawane do ramenu i hummusu na całym świecie. Ziarna mają bardziej intensywny, orzechowy smak i świetnie sprawdzają się jako posypka do sushi, sałatek i zup kremów. Już 1–2 łyżeczki pozwalają odczuć różnicę.
Wytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzie
Wpływ czarnego sezamu na zdrowie
Ziarna czarnego sezamu nie tylko świetnie smakują, ale również stanowią bogate źródło białka roślinnego i zdrowych tłuszczów. Obfitują w witaminy z grupy B oraz A i E, a także mikroelementy takie jak magnez, żelazo czy wapń. Dostarczają również sezamoliny i sezaminy, czyli naturalnych antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami i wspierają odbudowę komórek. Sezam stabilizuje poziom cholesterolu, pomaga w zapobieganiu anemii oraz zatorom żylnym. Jego składniki wspierają dobrze funkcjonujący układ nerwowy i kostny oraz pracę narządów wewnętrznych, w tym żołądka i wątroby. Łagodzi bóle reumatyczne i bóle stawów.
Sekret piękna i młodości
Nasiona czarnego sezamu mają wpływ również na zdrowie skóry – zawarte w nich przeciwutleniacze sprawiają, że cera nabiera blasku, a dodatkowo miedź pomaga w utrzymaniu koloru włosów. Lecytyna wspomaga koncentrację i pamięć, a przy tym reguluje cykl miesiączkowy i poprawia laktację, co dla kobiet karmiących piersią jest informacja na wagę złota. W medycynie chińskiej uchodzi wręcz za eliksir młodości – odżywia krew, wzmacnia nerki i poprawia wygląd skóry.
Zastosowanie w kuchni i kosmetyce
Czarny sezam idealnie sprawdza się do dekoracji potraw, a przy tym dodaje im wyrazistości i wyjątkowych niuansów smakowych. Wystarczy mała garstka ziaren, aby twoich goście zachwycali się nawet zwykłą surówką do obiad. Idealnie pasuje do sałatek w stylu orientalnym oraz potraw stir-fry. W Japonii często jest używany do obtaczania ryżowych kanapek onigiri lub jako składnik panierki do smażonych mięs, ryb, owoców morza i tofu. Doskonale komponuje się z oliwą i sosem sojowym, tworząc pyszny dressing w azjatyckim stylu.
Jednak pamiętaj o tym, że nasiona zawierają nie tylko wiele wartościowych witamin i minerałów, ale także sporą ilość tłuszczu i kalorii, które w nadmiarze mogą prowadzić do zaburzeń gospodarki energetycznej, czego konsekwencją jest nadwaga. Żeby dieta była zbilansowana, a korzyści, które płyną ze spożywania sezamu, wymierne, wystarczą 1–2 łyżeczki dziennie.