Koreczki-kanapeczki wyjdą pyszne z tym serem. Banalny sposób przygotowania

Te eleganckie i proste w przygotowaniu koreczki to idealna propozycja na domowe przyjęcia, spotkania ze znajomymi czy jako apetyczny dodatek do wieczornego relaksu. Kluczowy jest dobór sera - gouda będzie za mdła, a ser z pleśnią zbyt wyszukany. Sięgam po angielski klasyk z górnej półki serów.

Koreczki - kanapeczki, lepsze niż klasyczne kanapki na sylwestraKoreczki - kanapeczki lepsze niż klasyczne przekąski na sylwestra
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Koreczki, czyli miniaturowe szaszłyki z rozmaitymi składnikami, od lat królują na polskich stołach podczas różnego rodzaju uroczystości. Ich popularność wynika nie tylko z walorów smakowych i estetycznych, ale także z łatwości przygotowania oraz możliwości dopasowania do indywidualnych preferencji. To przekąska, która zawsze robi wrażenie i szybko znika z talerzy. A na pewno tak będzie w tym roku, jak zamiast goudy, postawisz na angielski nabiał.

Chrupiące kwadraciki z dodatkami. Szybka i ciekawa przekąska na sylwestrową imprezę

Przygotowanie idealnej bazy

Kluczem do sukcesu tych koreczków jest solidna i smaczna baza. Zacznij od chleba – najlepiej sprawdzi się razowy lub pełnoziarnisty, pokrojony w niewielkie kostki. Aby nadać mu wyjątkowego smaku i chrupkości, opiecz go krótko na suchej patelni grillowej, aż lekko się zarumieni i nabierze apetycznych pasków. Pozwól mu ostygnąć.

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: ser cheddar pokrój w podobnej wielkości kostki, pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a zielone oliwki odsącz z zalewy. Pamiętaj, aby wszystkie składniki były świeże i dobrej jakości, co zagwarantuje najlepszy smak.

Składanie koreczków – krok po kroku

Gdy wszystkie elementy są gotowe, przystąp do składania koreczków. Na każdą kostkę opieczonego chleba nałóż kostkę sera cheddar. Następnie nałóż oliwkę, a na sam wierzch połówkę pomidorka koktajlowego. Całość przebij bambusowym patyczkiem do koreczków lub wykałaczką, aby składniki stabilnie się trzymały.

Układaj gotowe koreczki na eleganckiej tacy lub szklanej desce, tak jak widać na zdjęciu, aby stworzyć efektowną ekspozycję. Możesz je przygotować tuż przed podaniem lub nieco wcześniej i przechowywać w lodówce. Jednak najlepiej smakują, gdy pieczywo jest wciąż chrupiące.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zostały ci resztki ze świąt? Oto jak jeszcze możesz je wykorzystać
Zostały ci resztki ze świąt? Oto jak jeszcze możesz je wykorzystać
Ten gruziński placek zapamiętasz na długo. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Ten gruziński placek zapamiętasz na długo. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Dodaję do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i soczyste w środku
Dodaję do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i soczyste w środku
Zakręcone paluchy w cieście francuskim. Hit imprezy w 30 minut
Zakręcone paluchy w cieście francuskim. Hit imprezy w 30 minut
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀