Na sylwestra moja szwagierka robi sałatkę z tortellini i roszponką. Gyrosowa może się przy niej schować
Czego nie może zabraknąć w sylwestrowym menu? Oczywiście kolorowej i smacznej sałatki. W tym roku zrezygnuj z tradycyjnych i ciężkich połączeń na rzecz czegoś odświeżającego. Mieszanka z włoskimi pierożkami, roszponką i sosem na bazie jogurtu naturalnego ma w sobie to "coś". Goście z pewnością ją docenią i poproszą o przepis. Lista składników jak zwykle czeka poniżej. Obejrzyj również nasze wideo z dokładną instrukcją.
Składniki na sos:
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 80 g majonezu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Pozostałe składniki:
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielony ogórek,
- 170 g szynki drobiowej,
- 60 g roszponki,
- 300 g ugotowanych tortellini,
- 160 g kukurydzy konserwowej.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad sałatką rozpocznij od ugotowania włoskich pierożków. Pamiętaj, powinny mieć formę al dente.
- Tuż po ugotowaniu i odcedzeniu przelej je dodatkowo zimną wodą, aby zatrzymać dalszy proces gotowania. Co więcej, w ten sposób sprawisz, że ugotowane pierożki nie będą się ze sobą sklejać, co mogłoby popsuć cały efekt.
- Do przepisu możesz użyć dowolnej wersji smakowej tortellini, zarówno tej z serem, szpinakiem, jak i mięsem. Wybierz opcję, która najbardziej ci odpowiada.
- Pozostałe składniki pokrój dosyć drobno.
- Składniki na sos wymieszaj w osobnej misce.
- Na koniec wrzuć do salaterki wszystkie produkty i zalej je przygotowanym sosem. Dokładnie wymieszaj całość, aby składniki stworzyły idealną kombinację smakową.