Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Na sylwestra moja szwagierka robi sałatkę z tortellini i roszponką. Gyrosowa może się przy niej schować

Czego nie może zabraknąć w sylwestrowym menu? Oczywiście kolorowej i smacznej sałatki. W tym roku zrezygnuj z tradycyjnych i ciężkich połączeń na rzecz czegoś odświeżającego. Mieszanka z włoskimi pierożkami, roszponką i sosem na bazie jogurtu naturalnego ma w sobie to "coś". Goście z pewnością ją docenią i poproszą o przepis. Lista składników jak zwykle czeka poniżej. Obejrzyj również nasze wideo z dokładną instrukcją.

Składniki na sos:

  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 80 g majonezu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Pozostałe składniki:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielony ogórek,
  • 170 g szynki drobiowej,
  • 60 g roszponki,
  • 300 g ugotowanych tortellini,
  • 160 g kukurydzy konserwowej.

O czym warto pamiętać:

  1. Pracę nad sałatką rozpocznij od ugotowania włoskich pierożków. Pamiętaj, powinny mieć formę al dente.
  2. Tuż po ugotowaniu i odcedzeniu przelej je dodatkowo zimną wodą, aby zatrzymać dalszy proces gotowania. Co więcej, w ten sposób sprawisz, że ugotowane pierożki nie będą się ze sobą sklejać, co mogłoby popsuć cały efekt.
  3. Do przepisu możesz użyć dowolnej wersji smakowej tortellini, zarówno tej z serem, szpinakiem, jak i mięsem. Wybierz opcję, która najbardziej ci odpowiada.
  4. Pozostałe składniki pokrój dosyć drobno.
  5. Składniki na sos wymieszaj w osobnej misce.
  6. Na koniec wrzuć do salaterki wszystkie produkty i zalej je przygotowanym sosem. Dokładnie wymieszaj całość, aby składniki stworzyły idealną kombinację smakową.
Więcej wideo
Warstwowe ciasto z kremem chałwowym, orzeszkami i sezamkami. Prawdziwe mistrzostwoWarstwowe ciasto z kremem chałwowym, orzeszkami i sezamkami. Prawdziwe mistrzostwo
Gwiazdkowe ciasto idealne do świątecznej kawy. Szybki i sprawdzony przepis na domowe słodkościGwiazdkowe ciasto idealne do świątecznej kawy. Szybki i sprawdzony przepis na domowe słodkości
Upiekłam je na poprzednie święta. W tym roku od razu zrobię dwie porcjeUpiekłam je na poprzednie święta. W tym roku od razu zrobię dwie porcje
Od lat robię go na każdą imprezę sylwestrową. Goście zawsze proszą o dokładkęOd lat robię go na każdą imprezę sylwestrową. Goście zawsze proszą o dokładkę
Na Wigilię moja ciocia robi specjalną zupę z makaronem. Wszyscy się nią zachwycająNa Wigilię moja ciocia robi specjalną zupę z makaronem. Wszyscy się nią zachwycają
Zespół Pyszności składa świąteczne życzeniaZespół Pyszności składa świąteczne życzenia
Sałatka jarzynowa podana w ten sposób wygląda jak dzieło sztuki. Trudno oderwać wzrokSałatka jarzynowa podana w ten sposób wygląda jak dzieło sztuki. Trudno oderwać wzrok
Wybrane dla Ciebie
Zostały ci resztki ze świąt? Oto jak jeszcze możesz je wykorzystać
Zostały ci resztki ze świąt? Oto jak jeszcze możesz je wykorzystać
Ten gruziński placek zapamiętasz na długo. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Ten gruziński placek zapamiętasz na długo. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Dodaję do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i soczyste w środku
Dodaję do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i soczyste w środku
Kultowa rolada w lekkim wydaniu. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Kultowa rolada w lekkim wydaniu. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Zakręcone paluchy w cieście francuskim. Hit imprezy w 30 minut
Zakręcone paluchy w cieście francuskim. Hit imprezy w 30 minut
Koreczki-kanapeczki wyjdą pyszne z tym serem. Banalny sposób przygotowania
Koreczki-kanapeczki wyjdą pyszne z tym serem. Banalny sposób przygotowania
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd