Zostały ci resztki ze świąt? Oto jak jeszcze możesz je wykorzystać
W wielu domach po Bożym Narodzeniu w lodówce zostaje sporo pozostałości po świątecznych ucztach. Wyrzucanie ich to absolutna ostateczność, dlatego warto chwilę zastanowić się, jak można je jeszcze wykorzystać.
Aby nie marnować jedzenia po świętach, można je wykorzystać na kilka sposobów. Po pierwsze, większość potraw warto zamrozić, a po pewnym czasie rozmrozić i cieszyć się ponownie ich smakiem. Drugim sposobem jest przerobienie potraw na nowe dania, co wymaga więcej kreatywności, ale pozwala nadać resztkom zupełnie nowe życie w kuchni.
W tym miejscu nie znajdziesz cennika. Zamawiasz i płacisz, ile uważasz
Co można mrozić po świętach?
Do potraw które spokojnie możesz mrozić należą zupy (o ile nie są zabielone), pierogi, krokiety oraz ryby. Po rozmrożeniu można je zjeść w takiej formie, jak podczas świąt lub wykorzystać do przygotowania nowych dań. Na przykład zamrożona zupa grzybowa może posłużyć jako baza do makaronów lub sosów do mięsa, a barszcz sprawdzi się w risotto.
Z kolei mięsa i ryby świetnie odnajdą się w zapiekankach, tartach, wrapach czy sałatkach. A co zrobić z krokietów i pierogów? Przy odrobinie kreatywności przygotujesz z nich zupełnie nowe danie. Możesz na przykład zapiec je w piekarniku z serem i ulubionym sosem, chociażby grzybowym.
Sałatki, mięsa i ciasta
Nie wszystkie potrawy nadają się do mrożenia. Wśród nich są dania z dużą ilością kremów, sosów na bazie śmietany czy majonezu i ciasta, bo po rozmrożeniu mogą stracić konsystencję i smak. Zamiast tego warto od razu przerobić je na nowe dania. Sałatki można wykorzystać jako farsz do tortilli lub smarowidło na kanapki. Świetnie sprawdzą się również jako nadzienie do faszerowanych warzyw, na przykład papryki, szczególnie gdy gotowe danie posypiemy startym serem.
Nieco ciężej jest z ciastami. O ile suchy piernik i ciasteczka można wykorzystać jako kruszonkę do deserów lub słodkich śniadań, to sernik czy makowiec są znacznie trudniejsze do przeróbki. Dlatego lepiej zjeść w pierwszej kolejności, a jeśli zostaną, można je pokruszyć i przygotować np. deser w pucharkach z jogurtem, owocami, bitą śmietaną i orzechami.
Oddanie potrzebującym
Dobrym rozwiązaniem jest też przekazanie świeżego i odpowiednio przechowywanego jedzenia do pobliskiego Banku Żywności lub organizacji charytatywnej. Pamiętaj, aby najpierw zadzwonić i zapytać, jakie produkty mogą przyjąć, ponieważ niestety nie wszystko nadaje się do przekazania.
Przed zaniesieniem jedzenia, upewnij się się, że potrawy są świeże, dobrze zapakowane oraz oznaczone. W ten sposób możesz pomóc potrzebującym, a równocześnie zapobiec marnowaniu się żywności.