Ryżowe kanapki wrzucam dziecku do śniadaniówki. O wiele lepsze niż bułka
Do przygotowania onigiri dla dziecka do szkoły zachęciła mnie siostra, która ogranicza spożywanie białego pieczywa. Byłam sceptyczna – w przeciwieństwie do mojego syna, który bardzo szybko złapał haczyk. Już tego samego wieczoru składaliśmy ryżowe trójkąty.
W moim przepisie na onigiri nie uwzględniłam płatów nori i nasion sezamu ze względu na alergię oraz osobiste preferencje dziecka. Są to dodatki, które moim zdaniem znacznie podnoszą walory smakowe przekąski. W przepisie znajdziesz nadzienie z tuńczykiem, ale możesz eksperymentować z różnymi farszami, na przykład z dodatkiem awokado lub pieczonego kurczaka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ramen z tofu
Jakie farsze do onigiri są najpopularniejsze w Japonii?
Smak onigiri różni się w zależności od regionu Kraju Kwitnącej Wiśni. W każdym sklepie można dostać trójkąty z pastą z tuńczyka, która często jest doprawiana wasabi lub sosem sojowym. Popularnym dodatkiem są także umeboshi, czyli marynowane owoce ume, które w smaku przypominają znane nam morele lub śliwki.
W japońskich onigiri można znaleźć także grillowanego lub pieczonego łososia, wodorosty kombu lub płatki tuńczyka bonito namoczone w sosie sojowym. Zdarzają się także jajka ugotowane na twardo, krewetki oraz pieczone lub marynowane warzywa. Ryżowe kanapki zazwyczaj są obtaczane w furikake, czyli słonej posypce z wodorostów, suszonych ryb i sezamu.
Przepis na onigiri z tuńczykiem
Takie nadziewane trójkąty sprawdzają się również w charakterze imprezowej przekąski – są doskonałe do maczania w sosach typu sriracha mayo. Jeśli masz ochotę na bardziej chrupiącą wersję, podsmaż onigiri na patelni z rozgrzaną oliwą.
Składniki:
- 300 g ryżu do sushi,
- 1,5 łyżki octu ryżowego,
- 200 g tuńczyka z puszki,
- pół czerwonej cebuli,
- pół czerwonej papryki,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki sosu sriracha,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie 4 arkusze nori.
Wykonanie:
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przestudź i wymieszaj z octem ryżowym.
- Do miski przełóż odsączonego tuńczyka, dodaj drobno posiekaną cebulę i czerwoną paprykę. Wymieszaj z majonezem, sosem sriracha, solą i pieprzem.
- Na arkuszu folii spożywczej połóż dwie łyżki ryżu i uformuj w kształt trójkąta. Na środek nałóż dużą łyżkę farszu i przykryj ryżem.
- Wspomagając się folią, sklej onigiri tak, aby ryż przykrył farsz w całości.
- Jeśli chcesz dodać nori, potnij arkusze na paski o szerokości ok. 6 cm. Namocz w misce z wodą i przyklej do ryżowych trójkącików.
- Zawiń w folię i wstaw do lodówki.
Onigiri jest od razu gotowe do spożycia, ale nabierze bardziej zwartego kształtu, gdy spędzi w lodówce minimum 30 minut.