Ryżowe kanapki wrzucam dziecku do śniadaniówki. O wiele lepsze niż bułka

Do przygotowania onigiri dla dziecka do szkoły zachęciła mnie siostra, która ogranicza spożywanie białego pieczywa. Byłam sceptyczna – w przeciwieństwie do mojego syna, który bardzo szybko złapał haczyk. Już tego samego wieczoru składaliśmy ryżowe trójkąty.

Ryżowe kanapki możesz wypełnić wieloma różnymi farszamiRyżowe kanapki możesz wypełnić wieloma różnymi farszami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

W moim przepisie na onigiri nie uwzględniłam płatów nori i nasion sezamu ze względu na alergię oraz osobiste preferencje dziecka. Są to dodatki, które moim zdaniem znacznie podnoszą walory smakowe przekąski. W przepisie znajdziesz nadzienie z tuńczykiem, ale możesz eksperymentować z różnymi farszami, na przykład z dodatkiem awokado lub pieczonego kurczaka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ramen z tofu

Jakie farsze do onigiri są najpopularniejsze w Japonii?

Smak onigiri różni się w zależności od regionu Kraju Kwitnącej Wiśni. W każdym sklepie można dostać trójkąty z pastą z tuńczyka, która często jest doprawiana wasabi lub sosem sojowym. Popularnym dodatkiem są także umeboshi, czyli marynowane owoce ume, które w smaku przypominają znane nam morele lub śliwki.

W japońskich onigiri można znaleźć także grillowanego lub pieczonego łososia, wodorosty kombu lub płatki tuńczyka bonito namoczone w sosie sojowym. Zdarzają się także jajka ugotowane na twardo, krewetki oraz pieczone lub marynowane warzywa. Ryżowe kanapki zazwyczaj są obtaczane w furikake, czyli słonej posypce z wodorostów, suszonych ryb i sezamu.

Przepis na onigiri z tuńczykiem

Takie nadziewane trójkąty sprawdzają się również w charakterze imprezowej przekąski – są doskonałe do maczania w sosach typu sriracha mayo. Jeśli masz ochotę na bardziej chrupiącą wersję, podsmaż onigiri na patelni z rozgrzaną oliwą.

Składniki:

  • 300 g ryżu do sushi,
  • 1,5 łyżki octu ryżowego,
  • 200 g tuńczyka z puszki,
  • pół czerwonej cebuli,
  • pół czerwonej papryki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki sosu sriracha,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie 4 arkusze nori.

Wykonanie:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przestudź i wymieszaj z octem ryżowym.
  2. Do miski przełóż odsączonego tuńczyka, dodaj drobno posiekaną cebulę i czerwoną paprykę. Wymieszaj z majonezem, sosem sriracha, solą i pieprzem.
  3. Na arkuszu folii spożywczej połóż dwie łyżki ryżu i uformuj w kształt trójkąta. Na środek nałóż dużą łyżkę farszu i przykryj ryżem.
  4. Wspomagając się folią, sklej onigiri tak, aby ryż przykrył farsz w całości.
  5. Jeśli chcesz dodać nori, potnij arkusze na paski o szerokości ok. 6 cm. Namocz w misce z wodą i przyklej do ryżowych trójkącików.
  6. Zawiń w folię i wstaw do lodówki.

Onigiri jest od razu gotowe do spożycia, ale nabierze bardziej zwartego kształtu, gdy spędzi w lodówce minimum 30 minut.

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥