Biorę ostrą pastę z chili i ryż. W 15 minut mam aromatyczną przekąskę
Chrupiące na zewnątrz, miękkie i ciągnące się w środku. Jeśli lubisz azjatycką kuchnię, to ta przekąska jest wprost stworzona dla ciebie. Ostrzegam tylko, że łatwo się od niej uzależnić.
Pojęcie kuchni fusion brzmi dosyć obco i niezrozumiale. Wydaje się, jakby było związane z czymś luksusowym i niedostępnym. Jednak ten styl gotowania może praktykować każdy z nas we własnej kuchni. I nie potrzeba do tego wymyślnych składników lub wyjątkowych umiejętności kulinarnych.
Ostre kuleczki ryżowe są połączeniem aż trzech różnych kuchni. Ich koncept jest inspirowany japońskim onigiri, a pasta gochujang, użyta w tym przepisie, pochodzi z Korei. Nie można zapomnieć również o włoskiej mozzarelli, która kryje się we wnętrzu tych przekąsek. Zaraz przekonasz się, jak łatwo je przygotować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca
Pasta gochujang to must-have
Przede wszystkim potrzebujesz ryżu do sushi. Ten konkretny rodzaj dobrze się klei i nie rozsypuje się, a to jest kluczowe dla sukcesu tego dania. Ostra pasta gochujang może nie być dostępna w twoim osiedlowym markecie, ale łatwo znajdziesz ją w internecie lub w sklepach z azjatycką żywnością. Naprawdę warto ją kupić, ponieważ jest przydatna w wielu daniach, np. w tradycyjnym koreańskim kimchi.
W przepisie poniżej tłumaczę, jak uformować kulki za pomocą specjalnej foremki do onigiri, ale jeśli jej nie masz, to nic straconego. Będziesz po prostu je formował we własnych dłoniach.
Przepis na ryżowe kulki
Składniki:
- 1 szklanka ryżu do sushi,
- 2 łyżki pasty gochujang,
- połowa kulki mozzarelli,
- 1 łyżka oliwa z oliwek do smażenia,
- 2 łyżki sosu sojowego.
Przygotowanie:
- Opłucz ryż, a następnie zalej go 1 szklanką wody w garnku. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 15-20 minut, aż ryż wchłonie całą wodę i stanie się miękki.
- Zdejmij garnek z ognia i pozostaw pod przykryciem na 10 minut, aby ryż doszedł.
- Przełóż ugotowany ryż do miski i wymieszaj z pastą gochujang, aż składniki się połączą.
- W foremce umieść ryż do połowy jej wysokości, a następnie włóż do niej kawałek mozzarelli. Przykryj ponownie ryżem i zadbaj o to, aby masa była zwarta, dobrze ściśnięta.
- Powtarzaj proces formowania kulek do momentu, w którym skończy ci się cały ugotowany ryż.
- Następnie rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Ułóż kulki ryżowe na patelni i posmaruj je sosem sojowym. Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru.