PrzepisPrzekąskiNajzdrowsze danie na świecie. W Polsce coraz więcej osób je docenia

Najzdrowsze danie na świecie. W Polsce coraz więcej osób je docenia

kimchi
kimchi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
10.10.2023 13:18

Kimchi to najbardziej znana koreańska przekąska. Przygotowuje się je z kiszonych warzyw (zazwyczaj jest to kapusta pekińska lub rzepa). Dzięki czemu ma wiele właściwości prozdrowotnych. Co ciekawe, kimchi po przetłumaczeniu na język polski oznacza kiszonkę.

Mówimi na nią "kimczi", chociaż prawidłowa wymowa wymaga zmiękczenia głosek "chi" (wychodzi wtedy "kimci"). Najczęściej przygotowuje się je z kapusty pekińskiej, ale można też znaleźć kimchi z rzepy (tego składnika używali Koreańczycy w dawnych czasach) lub ogórka. Warzywo kisi się z pastą z chilli, czosnku i mąki ryżowej (gochujang). Dodatkowo dokładało się dodatek zwierzęcy, czyli suszone rybki lub krewetki, dzisiaj zastępuje się je sosem rybnym. Co ciekawe gochugaru, czyli grubo mielona papryka nie jest obowiązkowa w tym zestawieniu, ale mnóstwo osób nie wyobraża sobie kimchi bez niej.

Jak zrobić najzdrowszą przekąskę na świecie, czyli kimchi?

Przygotuj potrzebne składniki:

  • 2 główki kapusty pekińskiej,
  • 1/3 szklankę soli kamiennej,
  • średnią cebulę,
  • 50 g papryk gochugaru w płatkach,
  • główka czosnku,
  • szklanka wody,
  • garść szczypiorku,
  • 40 g mąki ryżowej,
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego,
  • 50 ml sosu rybnego,
  • 50 ml octu ryżowego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • łyżka startego korzenia imbiru.

Kucharz Aleksander Baron cytowany przez WP Kuchnia tłumaczy:

- Główkę kapusty należy podzielić na cztery części. Najpierw nacinamy dół głąba na krzyż, a następnie rozrywamy. To jest bardzo ważne! Następnie przez około godzinę liście moczymy w solance, po czym odsączamy je i płuczemy. Każdy liść osobno smarujemy pastą chili. Tak przygotowaną kapustę wkładamy do słoika i ugniatamy ją tak, by wycisnąć całe powietrze spomiędzy liści. Zakręcamy słoik i kisimy, raz na trzy dni energicznie potrząsamy słoikiem, mieszając kapustę.
Kimchi
Kimchi© Wikipedia

Kimchi krok po kroku

  1. Kapustę przekrój wzdłuż na pół i usuń głąb. Każdą część pokrój na małe kawałki, możesz też odrywać liście. Umieść je w misce, zasyp solą i zalej wodą (litr przegotowanej i przestudzonej). Wymieszaj dłonią i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Po tym czasie jeszcze raz zamieszaj, odciśnij kapustę i wylej solankę. Wlej wodę, odciśnij warzywo i ponownie wylej, następnie powtórz czynność. Dzięki temu pozbędziesz się słonego płynu.
  3. Do garnka wlej szklankę wody. Wsyp mąkę ryżową i cały czas mieszaj, aż się zagotuje. Od razu po tym zmniejsz moc palnika, cały czas mieszając. Wystudź.
  4. Połącz ze sobą czosnek, imbir, cebulę i szczypiorek, a także cukier puder. Do kleiku ryżowego dodaj gochugaru. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dolej też ocet ryżowy, sos rybny i sos sojowy. Wymieszaj wszystko dokładnie - załóż rękawiczki, bo pasta mocno farbuje.
  5. Pastę przełóż do miski z kapustą i wymieszaj. Musi pokryć całe warzywo.
  6. Kimchi przełóż do kamionki, dużego słoja lub małych słoików. Na początku przechowuj je w temperaturze 22-25 stopni Celsjusza. Dojdzie wtedy do wstępnej fermentacji.
  7. Po kilku dniach przełóż kimchi do lodówki na 5 dni. Po tym czasie będzie gotowe.
Źródło artykułu:WP Kuchnia
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także