Nie chcesz truć swojej rodziny? Dietetyk radzi, jakich produktów unikać jak ognia
Niektórych produktów pod żadnym pozorem nie powinniśmy kupować, żeby nie otruć siebie i swojej rodziny. O takich składnikach opowiada dietetyk Bartek Kulczyński. Tych rzeczy powinniśmy unikać jak diabeł święconej wody.
10.10.2023 07:36
Niektóre produkty są bardzo szkodliwe dla nas i dla środowiska. Dlatego też dobrze byłoby całkowicie wyeliminować je z naszego życia codziennego. Dietetyk wymienił kilkanaście i wyjaśnił, dlaczego są niedobre.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dietetyk przestrzega przed tymi produktami
1. Herbata w plastikowych torebkach
W naszym środowisku jest zbyt dużo tworzyw sztucznych. Codziennie pochłaniamy też mikroplastik, który ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. Mało tego, mikroplastik uwalnia się podczas zaparzania takiej herbaty.
2. Roślinne zamienniki mięsa
Skład jest małowartościowy i pozostawia wiele do życzenia. Nie znajdziemy tam żadnych zdrowych składników odżywczych, tylko barwniki, aromaty, stabilizatory wypełniacze i emulgatory. Lepiej samemu przygotować kotlety z buraka lub ciecierzycy. Będzie zdrowiej.
3. Rafinowane oleje roślinne
Podczas rafinacji olej traci dobroczynne związki, na przykład polifenole lub tokoferole. W zamian powstają szkodliwe substancje, które mają działanie rakotwórcze (jeśli spożywamy taki olej w nadmiarze). Jednocześnie oleje rafinowane są trwalsze i mają wyższą temperaturę dymienia.
4. Kostki rosołowe
Sól, wzmacniacze smaku, emulgator, glutaminian sodu i inne szkodliwe składniki, które niczego dobrego do naszej diety nie wprowadzą. Do tego jeszcze mamy utwardzone oleje roślinne. Dietetyk uczula na ten składnik, gdyż poza smakiem nie ma żadnych pozytywnych właściwości.
5. Zupki chińskie i dania instant
Jak mówi doktor Kulczycki, produkt ten to jeden wielki zlepek dodatków do żywności. Oprócz niskiej jakości makaronu znajdują się tam tłuszcze palmowe, glutaminian sodu, sól, utwardzone oleje roślinne oraz stabilizatory. Podobnie jest z daniami instant. To po prostu zapychacze żołądka.
6. Napoje słodzone
Znajdziemy tam tony cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Absolutnie omijaj je szerokim łukiem, jeśli chcesz się zdrowo odżywiać i schudnąć. Częste sięganie po tego typu napoje zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego, miażdżycy i udaru mózgu. Produkty prowadzą do nadwagi i stłuszczenia wątroby.
7. Syropy owocowe (chodzi o te do herbaty lub do rozrobienia z wodą), klonowe, daktylowe i inne
Na przykład syrop z agawy zawiera bardzo dużo fruktozy. Jej nadmiar uszkadza ciało, prowadzi do pojawienia się powikłań cukrzycowych, zwiększają ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera. Podnosi też poziom kwasu moczowego we krwi.
Na liście znalazły się też rozpuszczalne napoje kawowe, zabielacze w proszku do kawy, a także produkty ze sztucznymi słodzikami i karagenem.