PrzepisNapojeŁagodzi bóle reumatyczne i wzmacnia serce. Seniorzy powinni pić trzy razy dziennie

Łagodzi bóle reumatyczne i wzmacnia serce. Seniorzy powinni pić trzy razy dziennie

Wino pietruszkowe Hildegardy z Bingen
Wino pietruszkowe Hildegardy z Bingen
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, via Getty Images
09.10.2023 16:10

Święta Hildegarda z Bingen była wszechstronnie uzdolniona. Potrafiła pisać muzykę, wydała kilka poczytnych ksiąg, a jej dzieła wzniosły naukę na wyższy poziom. Najbardziej jednak zasłynęła ze swojej wiedzy na temat ziół i innych naturalnych produktów. Opracowała na przykład przepis na wino pietruszkowe, które jest naturalnym lekarstwem na serce.

Najważniejsze jest to, byśmy zadbali o swojej zdrowie. Jeśli chcemy uniknąć ciągłych wizyt u lekarza, powinniśmy poprawić swoją dietę, zainteresować się chociaż minimalną aktywnością fizyczną (wystarczą krótkie spacery). Dobrym pomysłem jest także sięganie po prozdrowotne zioła i mikstury. Doskonale wiedziała o tym święta Hildegarda z Bingen, która była inspiracją do opracowania przepisu na wino pietruszkowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na co pomaga wino pietruszkowe Hildegardy z Bingen?

Produkt powstał w aptece "Rathaus" w Niemczech. Jego twórcą był Gottfried Hertzka, który przez wiele lat studiował metody i nauki stosowane przez średniowieczną świętą. Dzięki niemu możemy wykorzystywać uwspółcześnione mikstury opracowane przez świętą. W ten sposób powstało wino pietruszkowe, które polecane jest osobom chcącym zadbać przede wszystkim o zdrowie układu krwionośnego. Produkt chroni bowiem przed chorobami serca.

Możemy też po niego sięgać, jeśli mamy problemy z zastawkami, słabe krążenie, niewydolność serca oraz arytmię. Mikstura wzmacnia też organizm, pozytywnie wpływa na układ nerwowy i ma działanie przeciwbólowe (szczególnie polecana jest w przypadku reumatyzmu). Nic więc dziwnego, że po wino pietruszkowe powinni sięgać seniorzy.

Przepis na wino niemieckiej mistyczki

Składniki:

  • litr wina gronowego,
  • 12 łodyg natki pietruszki,
  • dwie łyżki octu winnego,
  • cztery łyżki prawdziwego miodu.
Wino pietruszkowe
Wino pietruszkowe© Adobe Stock

Sposób wykonania:


  1. Wino wlej do garnka, dodaj ocet winny oraz natkę pietruszki. Gotuj przez około 5 minut.
  2. Od razu po tym czasie wlej miód, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Kiedy wino przestygnie, wlej je do butelki.
  3. Przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu.
  4. Wino pietruszkowe pij 3 razy dziennie po posiłku. Jedna porcja powinna wynosić 20 ml.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także