Łagodzi bóle reumatyczne i wzmacnia serce. Seniorzy powinni pić trzy razy dziennie
Święta Hildegarda z Bingen była wszechstronnie uzdolniona. Potrafiła pisać muzykę, wydała kilka poczytnych ksiąg, a jej dzieła wzniosły naukę na wyższy poziom. Najbardziej jednak zasłynęła ze swojej wiedzy na temat ziół i innych naturalnych produktów. Opracowała na przykład przepis na wino pietruszkowe, które jest naturalnym lekarstwem na serce.
09.10.2023 16:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Najważniejsze jest to, byśmy zadbali o swojej zdrowie. Jeśli chcemy uniknąć ciągłych wizyt u lekarza, powinniśmy poprawić swoją dietę, zainteresować się chociaż minimalną aktywnością fizyczną (wystarczą krótkie spacery). Dobrym pomysłem jest także sięganie po prozdrowotne zioła i mikstury. Doskonale wiedziała o tym święta Hildegarda z Bingen, która była inspiracją do opracowania przepisu na wino pietruszkowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na co pomaga wino pietruszkowe Hildegardy z Bingen?
Produkt powstał w aptece "Rathaus" w Niemczech. Jego twórcą był Gottfried Hertzka, który przez wiele lat studiował metody i nauki stosowane przez średniowieczną świętą. Dzięki niemu możemy wykorzystywać uwspółcześnione mikstury opracowane przez świętą. W ten sposób powstało wino pietruszkowe, które polecane jest osobom chcącym zadbać przede wszystkim o zdrowie układu krwionośnego. Produkt chroni bowiem przed chorobami serca.
Zobacz także
Możemy też po niego sięgać, jeśli mamy problemy z zastawkami, słabe krążenie, niewydolność serca oraz arytmię. Mikstura wzmacnia też organizm, pozytywnie wpływa na układ nerwowy i ma działanie przeciwbólowe (szczególnie polecana jest w przypadku reumatyzmu). Nic więc dziwnego, że po wino pietruszkowe powinni sięgać seniorzy.
Przepis na wino niemieckiej mistyczki
Składniki:
- litr wina gronowego,
- 12 łodyg natki pietruszki,
- dwie łyżki octu winnego,
- cztery łyżki prawdziwego miodu.
Sposób wykonania:
- Wino wlej do garnka, dodaj ocet winny oraz natkę pietruszki. Gotuj przez około 5 minut.
- Od razu po tym czasie wlej miód, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Kiedy wino przestygnie, wlej je do butelki.
- Przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu.
- Wino pietruszkowe pij 3 razy dziennie po posiłku. Jedna porcja powinna wynosić 20 ml.