Łagodzi bóle reumatyczne i wzmacnia serce. Seniorzy powinni pić trzy razy dziennie

Święta Hildegarda z Bingen była wszechstronnie uzdolniona. Potrafiła pisać muzykę, wydała kilka poczytnych ksiąg, a jej dzieła wzniosły naukę na wyższy poziom. Najbardziej jednak zasłynęła ze swojej wiedzy na temat ziół i innych naturalnych produktów. Opracowała na przykład przepis na wino pietruszkowe, które jest naturalnym lekarstwem na serce.

Wino pietruszkowe Hildegardy z BingenWino pietruszkowe Hildegardy z Bingen
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, via Getty Images
Paulina Hermann

Najważniejsze jest to, byśmy zadbali o swojej zdrowie. Jeśli chcemy uniknąć ciągłych wizyt u lekarza, powinniśmy poprawić swoją dietę, zainteresować się chociaż minimalną aktywnością fizyczną (wystarczą krótkie spacery). Dobrym pomysłem jest także sięganie po prozdrowotne zioła i mikstury. Doskonale wiedziała o tym święta Hildegarda z Bingen, która była inspiracją do opracowania przepisu na wino pietruszkowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do podania tego kolorowego obiadu talerze będą zupełnie zbędne

Na co pomaga wino pietruszkowe Hildegardy z Bingen?

Produkt powstał w aptece "Rathaus" w Niemczech. Jego twórcą był Gottfried Hertzka, który przez wiele lat studiował metody i nauki stosowane przez średniowieczną świętą. Dzięki niemu możemy wykorzystywać uwspółcześnione mikstury opracowane przez świętą. W ten sposób powstało wino pietruszkowe, które polecane jest osobom chcącym zadbać przede wszystkim o zdrowie układu krwionośnego. Produkt chroni bowiem przed chorobami serca.

Możemy też po niego sięgać, jeśli mamy problemy z zastawkami, słabe krążenie, niewydolność serca oraz arytmię. Mikstura wzmacnia też organizm, pozytywnie wpływa na układ nerwowy i ma działanie przeciwbólowe (szczególnie polecana jest w przypadku reumatyzmu). Nic więc dziwnego, że po wino pietruszkowe powinni sięgać seniorzy.

Przepis na wino niemieckiej mistyczki

Składniki:

  • litr wina gronowego,
  • 12 łodyg natki pietruszki,
  • dwie łyżki octu winnego,
  • cztery łyżki prawdziwego miodu.
Wino pietruszkowe
Wino pietruszkowe © Adobe Stock

Sposób wykonania:


  1. Wino wlej do garnka, dodaj ocet winny oraz natkę pietruszki. Gotuj przez około 5 minut.
  2. Od razu po tym czasie wlej miód, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Kiedy wino przestygnie, wlej je do butelki.
  3. Przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu.
  4. Wino pietruszkowe pij 3 razy dziennie po posiłku. Jedna porcja powinna wynosić 20 ml.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie