Łagodzi bóle reumatyczne i wzmacnia serce. Seniorzy powinni pić trzy razy dziennie

Święta Hildegarda z Bingen była wszechstronnie uzdolniona. Potrafiła pisać muzykę, wydała kilka poczytnych ksiąg, a jej dzieła wzniosły naukę na wyższy poziom. Najbardziej jednak zasłynęła ze swojej wiedzy na temat ziół i innych naturalnych produktów. Opracowała na przykład przepis na wino pietruszkowe, które jest naturalnym lekarstwem na serce.

Wino pietruszkowe Hildegardy z BingenWino pietruszkowe Hildegardy z Bingen
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, via Getty Images
Paulina Hermann

Najważniejsze jest to, byśmy zadbali o swojej zdrowie. Jeśli chcemy uniknąć ciągłych wizyt u lekarza, powinniśmy poprawić swoją dietę, zainteresować się chociaż minimalną aktywnością fizyczną (wystarczą krótkie spacery). Dobrym pomysłem jest także sięganie po prozdrowotne zioła i mikstury. Doskonale wiedziała o tym święta Hildegarda z Bingen, która była inspiracją do opracowania przepisu na wino pietruszkowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do podania tego kolorowego obiadu talerze będą zupełnie zbędne

Na co pomaga wino pietruszkowe Hildegardy z Bingen?

Produkt powstał w aptece "Rathaus" w Niemczech. Jego twórcą był Gottfried Hertzka, który przez wiele lat studiował metody i nauki stosowane przez średniowieczną świętą. Dzięki niemu możemy wykorzystywać uwspółcześnione mikstury opracowane przez świętą. W ten sposób powstało wino pietruszkowe, które polecane jest osobom chcącym zadbać przede wszystkim o zdrowie układu krwionośnego. Produkt chroni bowiem przed chorobami serca.

Możemy też po niego sięgać, jeśli mamy problemy z zastawkami, słabe krążenie, niewydolność serca oraz arytmię. Mikstura wzmacnia też organizm, pozytywnie wpływa na układ nerwowy i ma działanie przeciwbólowe (szczególnie polecana jest w przypadku reumatyzmu). Nic więc dziwnego, że po wino pietruszkowe powinni sięgać seniorzy.

Przepis na wino niemieckiej mistyczki

Składniki:

  • litr wina gronowego,
  • 12 łodyg natki pietruszki,
  • dwie łyżki octu winnego,
  • cztery łyżki prawdziwego miodu.
Wino pietruszkowe
Wino pietruszkowe © Adobe Stock

Sposób wykonania:


  1. Wino wlej do garnka, dodaj ocet winny oraz natkę pietruszki. Gotuj przez około 5 minut.
  2. Od razu po tym czasie wlej miód, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Kiedy wino przestygnie, wlej je do butelki.
  3. Przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu.
  4. Wino pietruszkowe pij 3 razy dziennie po posiłku. Jedna porcja powinna wynosić 20 ml.

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu