Ani makaron, ani ziemniaki. Ewa Wachowicz robi rosół z zupełnie innym dodatkiem

Ewa Wachowicz, znana i ceniona za swoje kulinarne umiejętności, często zaskakuje nas swoimi przepisami. Jednym z nich jest przepis na rosół, w którym zamiast tradycyjnego makaronu lub ziemniaków, wykorzystuje zupełnie nietypowy dodatek.

Adobe Stock / Facebook Ewa WachowiczAdobe Stock / Facebook Ewa Wachowicz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Ewa Wachowicz, ceniona autorka programu "Ewa gotuje", zyskała sobie serca widzów nie tylko swoim urokiem, ale przede wszystkim prostymi, a jednocześnie smacznymi przepisami. Oficjalna strona internetowa gwiazdy to skarbnica kulinarnych pomysłów, które jej fani mogą wcielać w życie. Jednym z tych przepisów jest innowacyjna wersja rosołu, która odbiega od tradycyjnych receptur.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

Pierożki z kiełbasą - niecodzienny dodatek do rosołu

W przepisie Ewy Wachowicz na rosół z pierożkami, zaskoczeniem może być fakt, że zamiast klasycznego makaronu czy ziemniaków, jako dodatek serwuje pierożki. Ale to nie byle jakie pierożki. Wewnątrz nich kryje się niecodzienny, ale bardzo smaczny składnik - biała kiełbasa ze słoika. To połączenie może wydawać się nietypowe, ale w rzeczywistości tworzy harmonijną i apetyczną kompozycję smaków.

Przepis na rosół Ewy Wachowicz z pierożkami z kiełbasą

Składniki:

  • garnek domowego rosołu,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • jajko,
  • biała kiełbasa ze słoika,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Na początek przygotowujemy rosół zgodnie z ulubionym przepisem. Gdy już mamy gotowy bulion, przechodzimy do przygotowania pierożków.
  2. Do mąki stopniowo wlewamy gorącą wodę, mieszając składniki nożem, aby uniknąć poparzenia. Gdy powstaną kluchy, dodajemy jajko. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, można podsypania mąką.
  3. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęło.
  4. Po tym czasie dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy każdą z nich.
  5. Wycinamy z ciasta prostokąty i na każdym kładziemy farsz, czyli drobno pokrojoną białą kiełbasę ze słoika. Sklejamy ciasto dokładnie, aby pierożki się nie rozpadły. Powinny mieć kształt kwadratów. Ich brzegi możemy udekorować falbanką lub nadać wzorek widelcem.
  6. Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku, a następnie wyławiamy i odcedzamy na sitku.
  7. Serwujemy je na głębokich talerzach, zalewając pysznym, aromatycznym rosołem.
  8. Na koniec dekorujemy posiekaną natką pietruszki, co nadaje daniom wyjątkowego smaku i świeżości.

Ewa Wachowicz ponownie udowadnia, że kuchnia może być pełna niespodzianek, a tradycyjne dania można interpretować na wiele różnych sposobów. Jej przepis na rosół z pierożkami z białą kiełbasą to idealny przykład na to, jak oryginalność i smak mogą iść w parze. Odkryj nowy smak rosołu i przekonaj się, że czasem warto eksperymentować w kuchni.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo