Przez całą jesień wrzucam do rosołu dodatkowy składnik. Poprawia smak i dodaje zdrowia
Rosół w duecie z tym dodatkiem zadziała z podwójną mocą. Nie dość, że wywar nabierze wyrazistości i charakteru, to zyska więcej prozdrowotnych właściwości. Nie ma lepszego patentu na jesienną rozgrzewającą zupę.
07.10.2023 14:54
Rosół rosołowi nierówny. Poza klasycznymi składnikami, w zależności od regionu, lądują w nim przeróżne dodatki. To m.in. grzyby, wątróbka, czosnek, jabłko czy pomidor. Kiedy jednak za oknem zaczyna się robić szaro i ponuro, a temperatury bezlitośnie spadają, potrzebujemy solidnego wzmocnienia. To zagwarantuje nam poczciwy rosół, ale z jeszcze innym dodatkiem - imbirem. Zobacz, dlaczego warto pokusić się o przygotowanie zupy w takiej wersji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rosół z imbirem. Rozgrzewający i dodający zdrowia
Poza oczywistymi składnikami, takimi jak włoszczyzna, lubczyk czy opalana cebula, w moim rosole ląduje jeszcze mały kawałek korzenia imbiru. Wielu osobom dodatek ten kojarzy się z kuchnią orientalną. To oczywiście słuszne przekonanie, jednak nie zapominajmy o tym, że w kuchni staropolskiej, która swoją drogą kochała się w korzennych przyprawach, imbir był nieodzownym elementem wielu potraw, w tym np. flaków.
Zobacz także
Rosół z imbirem to doskonałe rozwiązanie na jesienny rozgrzewający obiad dla całej rodziny. Imbir ma ostry, nieco palący smak, za który odpowiedzialne są związki fenolowe - gingerol, zinferon i shogaol. Substancje te aktywują proces termogenezy, który odpowiedzialny jest m.in. za wytwarzanie ciepła. Ponadto imbir stosuje się podczas przeziębienia jako składnik usprawniający funkcjonowanie dróg oddechowych. Skutecznie działa na kaszel, zatkany nos i katar, bóle zatok czy ból gardła.
Jak ugotować rosół z imbirem. Kiedy i ile imbiru dodać do rosołu?
Kiedy dodać imbir do rosołu? Jeśli chcesz ugotować rosół z imbirem, postępuj tak, jak podczas przyrządzania klasycznej zupy (przepis na pyszny rosół jak u babci znajdziesz TUTAJ). Pamiętaj, by korzeń imbiru dodać do rosołu już na finiszu - ok. 10-15 minut przed zakończeniem gotowania (wraz z lubczykiem).
Jak dużo imbiru dodać do rosołu? Wszystko tak naprawdę zależy od upodobań. Jeśli jednak chcesz poczuć smak i działanie imbiru do zupy dodaj przynajmniej 2-centymetrowy kawałek korzenia (na 2 litry wody). Pamiętaj, żeby wydobyć jego smak - możesz pokroić go w plastry lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.