Przez całą jesień wrzucam do rosołu dodatkowy składnik. Poprawia smak i dodaje zdrowia

Rosół w duecie z tym dodatkiem zadziała z podwójną mocą. Nie dość, że wywar nabierze wyrazistości i charakteru, to zyska więcej prozdrowotnych właściwości. Nie ma lepszego patentu na jesienną rozgrzewającą zupę.

Przez całą jesień wrzucam do rosołu dodatkowy składnik. Poprawia smak i dodaje zdrowiaZobacz przepis na rozgrzewający rosół z dodatkiem imbiru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Rosół rosołowi nierówny. Poza klasycznymi składnikami, w zależności od regionu, lądują w nim przeróżne dodatki. To m.in. grzyby, wątróbka, czosnek, jabłko czy pomidor. Kiedy jednak za oknem zaczyna się robić szaro i ponuro, a temperatury bezlitośnie spadają, potrzebujemy solidnego wzmocnienia. To zagwarantuje nam poczciwy rosół, ale z jeszcze innym dodatkiem - imbirem. Zobacz, dlaczego warto pokusić się o przygotowanie zupy w takiej wersji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

Rosół z imbirem. Rozgrzewający i dodający zdrowia

Poza oczywistymi składnikami, takimi jak włoszczyzna, lubczyk czy opalana cebula, w moim rosole ląduje jeszcze mały kawałek korzenia imbiru. Wielu osobom dodatek ten kojarzy się z kuchnią orientalną. To oczywiście słuszne przekonanie, jednak nie zapominajmy o tym, że w kuchni staropolskiej, która swoją drogą kochała się w korzennych przyprawach, imbir był nieodzownym elementem wielu potraw, w tym np. flaków.

Rosół z imbirem to doskonałe rozwiązanie na jesienny rozgrzewający obiad dla całej rodziny. Imbir ma ostry, nieco palący smak, za który odpowiedzialne są związki fenolowe - gingerol, zinferon i shogaol. Substancje te aktywują proces termogenezy, który odpowiedzialny jest m.in. za wytwarzanie ciepła. Ponadto imbir stosuje się podczas przeziębienia jako składnik usprawniający funkcjonowanie dróg oddechowych. Skutecznie działa na kaszel, zatkany nos i katar, bóle zatok czy ból gardła.

Do niedzielnego rosołu dodaj kawałek imbiru
Do niedzielnego rosołu dodaj kawałek imbiru © Pixabay

Jak ugotować rosół z imbirem. Kiedy i ile imbiru dodać do rosołu?

Kiedy dodać imbir do rosołu? Jeśli chcesz ugotować rosół z imbirem, postępuj tak, jak podczas przyrządzania klasycznej zupy (przepis na pyszny rosół jak u babci znajdziesz TUTAJ). Pamiętaj, by korzeń imbiru dodać do rosołu już na finiszu - ok. 10-15 minut przed zakończeniem gotowania (wraz z lubczykiem).

Jak dużo imbiru dodać do rosołu? Wszystko tak naprawdę zależy od upodobań. Jeśli jednak chcesz poczuć smak i działanie imbiru do zupy dodaj przynajmniej 2-centymetrowy kawałek korzenia (na 2 litry wody). Pamiętaj, żeby wydobyć jego smak - możesz pokroić go w plastry lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo