Ugotuj tak rosół, a nie pożałujesz. Smakuje, jak u babci

Pyszny i aromatyczny rosół, który smakuje jak u babci. Z tym przepisem bulion wychodzi idealny, pełen smak, bez sztucznych wzmacniaczy.

Domowy rosół - PysznościDomowy rosół - Pyszności
Ewa

Rosół to król polskich zup. W moim rodzinnym domu babcia co niedzielę gotowała wielki gar, który znikał w mgnieniu oka. Jest świetny na każdą okazję, pomaga w czasie przeziębień, a i dzieci skuszą się zawsze na miseczkę zupy z makaronem. Wiele osób mówi, że zrobienie dobrego rosołu to duże wyzwanie, któremu ciężko sprostać. Dziś mam dla ciebie przepis na wywar, który wychodzi za każdym razem. Esencjonalny, pełen smak bulion nie potrzebuje żadnych sztucznych dodatków, wspomagaczy i wzmacniaczy smaku.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Domowy rosół, jak u babci

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskiego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

1. W garnku zagotowuję wodę i wrzucam do niej całego kurczaka. Mięso obgotowuję przez 5 minut, po czym wylewam wodę. Dzięki temu nie będzie szumowiny i zupa będzie klarowna.

Obgotowywanie mięsa na rosół
Rosół jak u babci- PysznościRosół jak u babci- Pyszności

2. Warzywa obieram, por przekrajam na dwie części. Ząbki czosnku pozostawiam w łupinkach. Dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, natkę pietruszki oraz sól. Dorzucam wszystko do garnka z mięsem i zalewam świeżą wodą.

Gotowanie rosołu
Rosół jak u babci- Pyszności

3. Rosół gotuję na małym ogniu przez ok. 1,5-2 godziny. Zupa powinna tylko delikatnie "pyrkać", dzięki czemu warzywa nie rozgotują się, a jedynie oddadzą swój smak do wywaru.

Rosół jak u babci- Pyszności
Rosół jak u babci- Pyszności

4. Gotową zupę przelewam do talerzy i podaję z makaronem. Do środka dorzucam również marchewkę z rosołu oraz natkę pietruszki.Smacznego!

Domowy rosół z marchewką i pietruszką
Rosół jak u babci- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"