Piła rosół kolagenowy przez miesiąc i jest zachwycona. Jej problemy szybko zaczęły znikać

Długo gotowany rosół kolagenowy popularny jest w medycynie chińskiej. Nazywa się go "płynnym złotem", a o jego prozdrowotnych właściwościach rozpisywać się można w nieskończoność. Dziennikarka portalu Interia postanowiła sprawdzić na własnej skórze, jaki wpływ na organizm może mieć regularne spożywanie rosołu kolagenowego. Jak przyznaje, efekty stosowania bulionu przerosły jej oczekiwania.

Rosół kolagenowy, gotowany przez 14 godzinRosół kolagenowy, gotowany przez 14 godzin
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALLEKO

Dziennikarka opisuje we wstępie, że od lat boryka się z problemami żołądkowo-jelitowymi, a walkę z dolegliwościami podejmowała na wielu różnych frontach. Uznała więc, że przetestuje, jak na jej organizm wpłynie codzienne spożywanie zachwalanego rosołu kolagenowego, zwanego też "płynnym złotem".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Posiekaj wszystkie składniki i nałóż na bagietkę. Włosi szaleją na punkcie tej kanapki

Czym jest rosół kolagenowy? Prozdrowotne właściwości "płynnego złota"

Pokrótce rosół kolagenowy to długo gotowany (od kilku do nawet 36 godzin) wywar na bazie kości popularny w medycynie chińskiej. Długi czas przyrządzania bulionu ma swoje uzasadnienie. Dzięki temu zupa bogata jest w glutaminę - składnik pełniący szalenie ważną rolę w leczeniu chorób jelit. Wśród właściwości glutaminy wymienia się m.in. przyspieszanie regeneracji kosmków jelitowych oraz błony śluzowej jelita.

Wyjątkowe prozdrowotne działanie rosół kolagenowy zawdzięcza też dużej zawartości kolagenu, który wygotowuje się z kości, chrząstek i szpiku. Wśród licznych pozytywów związanych z regularnym spożywaniem długo gotowanego wywaru wymienia się m.in.: wzmocnienie odporności, łagodzenie alergii pokarmowych, poprawę wyglądu włosów, skóry i paznokci, wzmocnienie stawów oraz kości, a także łagodzenie objawów nieszczelnego jelita.


Rosół wyszedł za cienki? Dodaj kilka kropel tej przyprawy
Rosół kolagenowy zwany jest "złotem w płynie" © Adobe Stock

Piła regularnie rosół kolagenowy. Oto efekty

Dziennikarka Interii podkreśliła, że rosół kolagenowy spożywała przez miesiąc, codziennie po szklance. "Czasem przed śniadaniem, a czasem przed obiadem. Zawsze solo, bez makaronu" - relacjonuje. Rosół powstał na bazie wołowiny, kaczych szyjek, kurzych łapek i kości wołowych. Wraz z tym wywar gotowany był z włoszczyzną i ziołami. Dziennikarka zaleca, by do bulionu dodać troszkę soku z cytryny lub octu - składniki te skutecznie wydobywają z kości cenne składniki.

Pierwsze efekty regularnego spożywania rosołu kolagenowego pojawiły się już po dwóch tygodniach "kuracji". Dziennikarka zdradza, że po tym czasie skóra na jej twarzy nabrała miękkości i sprężystości (dzięki kolagenowi). Jednak głównym powodem, dla którego zdecydowała się przetestować "płynne złoto" na własnej skórze, były jej problemy żołądkowo-jelitowe. Okazuje się, że również tutaj rosół kolagenowy spisał się na medal.

"Możecie mi wierzyć, albo nie, ale ja naprawdę czuję, że mój przewód pokarmowy jest coraz mniej podrażniony. Po prostu czuję, jak się wzmacnia" - tłumaczy dziennikarka Interii. "Posiłki, które jem, coraz łatwiej przechodzą mi przez ścianki, poprawiło mi się trawienie, zmniejszyły się wzdęcia, a ja jestem dłużej syta, dzięki czemu unikam podjadania między posiłkami. Generalnie czuję się bardzo wzmocniona i mam więcej energii" - dodaje.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej