Wyborny rosół kolagenowy. Jedna szklanka dziennie i botoks nie będzie potrzebny

Dbasz o zdrowie i urodę? Jeśli tak, to dobrze się składa. Zamiast częstych wizyt w salonach kosmetycznych, możesz przygotować wyjątkową zupę, która działa nawet lepiej niż botoks. To rosół kolagenowy, którego podstawą są wołowe mostki, chrząstki, czy kurze łapki. Czy kiedykolwiek jadłeś rosół w takim wydaniu?

ObrazekRosół kolagenowy - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Co z mięsa?
Karol Wiak

Dlaczego warto przygotować rosół kolagenowy?

Chyba nikt nie jest w stanie wyobrazić sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Z pewnością, najczęściej przygotowujesz go z tego najlepszego mięsa drobiowego, połączonego z elementami wołowiny. Aromatyczne przyprawy i świeża włoszczyzna - dzięki połączeniu wszystkich składników, otrzymasz kulinarne arcydzieło. Tym razem, mamy przyjemność zaprezentować ci zupełnie inną wersję rosołu. To rosół kolagenowy, którego właściwości są doceniane, przede wszystkim wśród tych osób, które dbają o swoje zdrowie i urodę. Dlaczego taka wersja rosołu to dobry wybór?

Obrazek
Przygotowanie bulionu - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Co z mięsa?

Bulion kolagenowy to coś więcej niż zwykły rosół. Zawiera w sobie, jak sama nazwa wskazuje, mnóstwo kolagenu oraz kwasu hialuronowego, potasu, wapnia i magnezu. Glutamina, z kolei, wzmacnia twoją odporność. Warto podkreślić, że taki rosół łagodzi stany zapalne, oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza trawienie, poprawia jakość snu, dba o kondycję jelit, ułatwia odchudzanie, czy też wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Co ważne, nie musisz odwiedzać przychodni i gabinetu kosmetycznego. Wystarczy szklanka dziennie takiej zupy, a poczujesz różnicę.

Jak przygotować rosół kolagenowy?

Gotowanie tej zupy jest bardzo zbliżone do tradycyjnego rosołu. Różnica tkwi w mięsie, które stanowi jego podstawę. Są to kurze łapki, szyjki drobiowe, czy wołowe mostki. Pomimo tego, że nie docenia się tego mięsa, to właśnie w nim kumuluje się duża ilość kolagenu, który działa lepiej niż botoks. Taki rosół musi gotować się bardzo długo - minimum 4 godziny, na wolnym ogniu.

Obrazek
Przecedzanie rosołu kolagenowego - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Co z mięsa?

Składniki:

  • 1 kg łapek i szyjek kurzych
  • 2 kg kości szpikowych
  • 0,5 kg podrobów drobiowych
  • 3 litry wody
  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 marchewki
  • cebula
  • pół selera
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Rosół kolagenowy to kulinarne złoto, jeśli chodzi o smak i składniki, które przyczyniają się do poprawy zdrowia i urody. Rozpocznij od dokładnego umycia mięsa, na bazie którego przygotujesz zupę. Wrzuć je do garnka, dodaj odrobinę octu i wstaw do gotowania na małej mocy palnika. Kiedy dojdzie do wrzenia, to ustaw płomień na minimum i w ten sposób gotuj przez około 2 godziny. Mniej więcej w połowie gotowania, dodaj warzywa i zioła. Pod sam koniec dodaj przyprawy i przecedź wywar przez sito lub gazę. Bulion jest gotowy. Smacznego!

Tak pysznego awokado jeszcze nie jadłeś. Przekonaj się i zajrzyj na nasz kanał YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟