Babcia Jadzia robi najlepszą galaretę z kurczaka. Wszystkie sąsiadki przychodzą po przepis

Domowa galareta z kurczaka króluje na stole w domu mojej babci. Seniorka rodu przygotowuje ją na każdą możliwą okazję. Przyrządza ją z dodatkiem marchewki oraz zielonego groszku. Dodaje też jajko na twardo, dzięki czemu przekąska jest bogata w witaminy i minerały. Dzięki babci Jadzi wszystkie sąsiadki serwują galaretę.

Galareta z kurczakiemGalareta z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

W moich rejonach na galaretę (bądź "galat") mówi się "zylc" i pod taką nazwą ta przekąska u nas funkcjonuje. Babcia Jadzia jest jej mistrzynią i przygotowuje ją na każdą możliwą okazję. Zazwyczaj wykorzystuje mięso z rosołu lub pierś z kurczaka. Całość zalewa aromatycznym bulionem z dodatkiem lubczyku lub pietruszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hitowe ciacho w nowym wydaniu. W roli głównej pyszna brzoskwinia

Galareta z kurczaka - jak ją przygotować?

Zacznij od zaopatrzenia się we wszystkie potrzebne składniki. Na liście zakupowej znajdują się:

  • 300 g ugotowanego fileta z kurczaka lub udka,
  • 600 ml rosołu lub bulionu warzywnego (babcia dodaje do niego odrobinę świeżego lubczyku lub natki pietruszki),
  • 2 ugotowane marchewki,
  • 100 g kukurydzy konserwowej,
  • 100 g zielonego groszku konserwowego,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 30 g żelatyny w proszku,
  • pieprz do smaku,
  • dodatkowo: kilka gałązek natki pietruszki.
Galareta z kurczakiem
Galareta z kurczakiem © Adobe Stock | Peredniankina

Sposób wykonania:

  1. Ugotuj kurczaka, żeby był miękki, a następnie rozdrobnij jego mięso widelcem lub pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Zagotuj bulion (rosół) i odstaw na chwilę do wystygnięcia. Po kilku minutach rozpuść w płynie żelatynę.
  3. Marchewkę pokrój w plasterki i umieść w miseczce lub specjalnych foremkach (moja babcia zazwyczaj wykorzystuje zwyczajne plastikowe kubeczki).
  4. Kukurydzę i groszek odsącz z nadmiaru płynu, a następnie ułóż obok marchewki. Dodaj też plasterki jajek ugotowanych na twardo.
  5. Obok warzyw ułóż mięso.
  6. Całość zalej bulionem.
  7. Wystudź "zylc" do temperatury pokojowej. Od razu po tym wstaw miskę do lodówki. Trzymaj ją tam całą noc.
  8. Galareta z kurczaka jest już gotowa. Możesz ją podać z octem winnym lub jabłkowym, świetnie pasuje do niej także plasterek cytryny.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik