Babcia Jadzia robi najlepszą galaretę z kurczaka. Wszystkie sąsiadki przychodzą po przepis

Domowa galareta z kurczaka króluje na stole w domu mojej babci. Seniorka rodu przygotowuje ją na każdą możliwą okazję. Przyrządza ją z dodatkiem marchewki oraz zielonego groszku. Dodaje też jajko na twardo, dzięki czemu przekąska jest bogata w witaminy i minerały. Dzięki babci Jadzi wszystkie sąsiadki serwują galaretę.

Galareta z kurczakiemGalareta z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

W moich rejonach na galaretę (bądź "galat") mówi się "zylc" i pod taką nazwą ta przekąska u nas funkcjonuje. Babcia Jadzia jest jej mistrzynią i przygotowuje ją na każdą możliwą okazję. Zazwyczaj wykorzystuje mięso z rosołu lub pierś z kurczaka. Całość zalewa aromatycznym bulionem z dodatkiem lubczyku lub pietruszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hitowe ciacho w nowym wydaniu. W roli głównej pyszna brzoskwinia

Galareta z kurczaka - jak ją przygotować?

Zacznij od zaopatrzenia się we wszystkie potrzebne składniki. Na liście zakupowej znajdują się:

  • 300 g ugotowanego fileta z kurczaka lub udka,
  • 600 ml rosołu lub bulionu warzywnego (babcia dodaje do niego odrobinę świeżego lubczyku lub natki pietruszki),
  • 2 ugotowane marchewki,
  • 100 g kukurydzy konserwowej,
  • 100 g zielonego groszku konserwowego,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 30 g żelatyny w proszku,
  • pieprz do smaku,
  • dodatkowo: kilka gałązek natki pietruszki.
Galareta z kurczakiem
Galareta z kurczakiem © Adobe Stock | Peredniankina

Sposób wykonania:

  1. Ugotuj kurczaka, żeby był miękki, a następnie rozdrobnij jego mięso widelcem lub pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Zagotuj bulion (rosół) i odstaw na chwilę do wystygnięcia. Po kilku minutach rozpuść w płynie żelatynę.
  3. Marchewkę pokrój w plasterki i umieść w miseczce lub specjalnych foremkach (moja babcia zazwyczaj wykorzystuje zwyczajne plastikowe kubeczki).
  4. Kukurydzę i groszek odsącz z nadmiaru płynu, a następnie ułóż obok marchewki. Dodaj też plasterki jajek ugotowanych na twardo.
  5. Obok warzyw ułóż mięso.
  6. Całość zalej bulionem.
  7. Wystudź "zylc" do temperatury pokojowej. Od razu po tym wstaw miskę do lodówki. Trzymaj ją tam całą noc.
  8. Galareta z kurczaka jest już gotowa. Możesz ją podać z octem winnym lub jabłkowym, świetnie pasuje do niej także plasterek cytryny.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości