PrzepisPrzekąskiBabcia Jadzia robi najlepszą galaretę z kurczaka. Wszystkie sąsiadki przychodzą po przepis

Babcia Jadzia robi najlepszą galaretę z kurczaka. Wszystkie sąsiadki przychodzą po przepis

Galareta z kurczakiem
Galareta z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
09.10.2023 13:20

Domowa galareta z kurczaka króluje na stole w domu mojej babci. Seniorka rodu przygotowuje ją na każdą możliwą okazję. Przyrządza ją z dodatkiem marchewki oraz zielonego groszku. Dodaje też jajko na twardo, dzięki czemu przekąska jest bogata w witaminy i minerały. Dzięki babci Jadzi wszystkie sąsiadki serwują galaretę.

W moich rejonach na galaretę (bądź "galat") mówi się "zylc" i pod taką nazwą ta przekąska u nas funkcjonuje. Babcia Jadzia jest jej mistrzynią i przygotowuje ją na każdą możliwą okazję. Zazwyczaj wykorzystuje mięso z rosołu lub pierś z kurczaka. Całość zalewa aromatycznym bulionem z dodatkiem lubczyku lub pietruszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Galareta z kurczaka - jak ją przygotować?

Zacznij od zaopatrzenia się we wszystkie potrzebne składniki. Na liście zakupowej znajdują się:

  • 300 g ugotowanego fileta z kurczaka lub udka,
  • 600 ml rosołu lub bulionu warzywnego (babcia dodaje do niego odrobinę świeżego lubczyku lub natki pietruszki),
  • 2 ugotowane marchewki,
  • 100 g kukurydzy konserwowej,
  • 100 g zielonego groszku konserwowego,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 30 g żelatyny w proszku,
  • pieprz do smaku,
  • dodatkowo: kilka gałązek natki pietruszki.
Galareta z kurczakiem
Galareta z kurczakiem© Adobe Stock | Peredniankina

Sposób wykonania:

  1. Ugotuj kurczaka, żeby był miękki, a następnie rozdrobnij jego mięso widelcem lub pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Zagotuj bulion (rosół) i odstaw na chwilę do wystygnięcia. Po kilku minutach rozpuść w płynie żelatynę.
  3. Marchewkę pokrój w plasterki i umieść w miseczce lub specjalnych foremkach (moja babcia zazwyczaj wykorzystuje zwyczajne plastikowe kubeczki).
  4. Kukurydzę i groszek odsącz z nadmiaru płynu, a następnie ułóż obok marchewki. Dodaj też plasterki jajek ugotowanych na twardo.
  5. Obok warzyw ułóż mięso.
  6. Całość zalej bulionem.
  7. Wystudź "zylc" do temperatury pokojowej. Od razu po tym wstaw miskę do lodówki. Trzymaj ją tam całą noc.
  8. Galareta z kurczaka jest już gotowa. Możesz ją podać z octem winnym lub jabłkowym, świetnie pasuje do niej także plasterek cytryny.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także