Babcia Jadzia robi najlepszą galaretę z kurczaka. Wszystkie sąsiadki przychodzą po przepis
Domowa galareta z kurczaka króluje na stole w domu mojej babci. Seniorka rodu przygotowuje ją na każdą możliwą okazję. Przyrządza ją z dodatkiem marchewki oraz zielonego groszku. Dodaje też jajko na twardo, dzięki czemu przekąska jest bogata w witaminy i minerały. Dzięki babci Jadzi wszystkie sąsiadki serwują galaretę.
09.10.2023 13:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W moich rejonach na galaretę (bądź "galat") mówi się "zylc" i pod taką nazwą ta przekąska u nas funkcjonuje. Babcia Jadzia jest jej mistrzynią i przygotowuje ją na każdą możliwą okazję. Zazwyczaj wykorzystuje mięso z rosołu lub pierś z kurczaka. Całość zalewa aromatycznym bulionem z dodatkiem lubczyku lub pietruszki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Galareta z kurczaka - jak ją przygotować?
Zacznij od zaopatrzenia się we wszystkie potrzebne składniki. Na liście zakupowej znajdują się:
- 300 g ugotowanego fileta z kurczaka lub udka,
- 600 ml rosołu lub bulionu warzywnego (babcia dodaje do niego odrobinę świeżego lubczyku lub natki pietruszki),
- 2 ugotowane marchewki,
- 100 g kukurydzy konserwowej,
- 100 g zielonego groszku konserwowego,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 30 g żelatyny w proszku,
- pieprz do smaku,
- dodatkowo: kilka gałązek natki pietruszki.
Sposób wykonania:
- Ugotuj kurczaka, żeby był miękki, a następnie rozdrobnij jego mięso widelcem lub pokrój na mniejsze kawałki.
- Zagotuj bulion (rosół) i odstaw na chwilę do wystygnięcia. Po kilku minutach rozpuść w płynie żelatynę.
- Marchewkę pokrój w plasterki i umieść w miseczce lub specjalnych foremkach (moja babcia zazwyczaj wykorzystuje zwyczajne plastikowe kubeczki).
- Kukurydzę i groszek odsącz z nadmiaru płynu, a następnie ułóż obok marchewki. Dodaj też plasterki jajek ugotowanych na twardo.
- Obok warzyw ułóż mięso.
- Całość zalej bulionem.
- Wystudź "zylc" do temperatury pokojowej. Od razu po tym wstaw miskę do lodówki. Trzymaj ją tam całą noc.
- Galareta z kurczaka jest już gotowa. Możesz ją podać z octem winnym lub jabłkowym, świetnie pasuje do niej także plasterek cytryny.