PoradyTen sekret zdradził mi barista. Nie robię już kawy w inny sposób

Ten sekret zdradził mi barista. Nie robię już kawy w inny sposób

Pewien składnik czyni cuda i najprawdopodobniej masz go w zasięgu ręki. Dzięki niemu kawa staje się bardziej aromatyczna i wyrazista. Nigdy nie smakowała tak dobrze. Patent na nią zdradził mi barista i od tej pory kawę przygotowuję w jeden sposób.

Kawa
Kawa
Źródło zdjęć: © Unplash

08.10.2023 12:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mleko czy cukier? Za każdym razem słyszymy to pytanie, gdy ktoś nam proponuje kawę. Niektórzy wybierają oba, inni decydują się ja jedną rzecz, reszta woli czarny napój bez żadnych dodatków. Jest jeszcze jeden składnik, który niestety nie cieszy się zbyt wielką popularnością, a szkoda, bo dzięki niemu kawa wchodzi na zupełnie inny poziom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj trochę tego składnika, a kawa będzie obłędna

Solenie kawy nie brzmi zbyt ciekawie i zachęcająco. Okazuje się, że sól może całkowicie odżywić smak i aromat kawy. Wystarczy, że lekko potrząśniemy filiżankę lub delikatnie wymieszamy wszystko łyżką.

Po raz pierwszy usłyszałam o tym pomyśle od baristy, który pokazał mi, jak przygotowuje ten specjał. Byłam w ogromnym szoku, ale kiedy dałam temu szansę i skosztowałam, całkowicie się do niego przekonałam. Sól sprawia, że kawa smakuje znacznie lepiej. Jedyne, co zrobiłam, to wsypanie odrobiny do parującego kubka i wymieszanie całości. Od razu poczułam wielką różnicę.

Kawa
Kawa© Pexels

Jak to działa? Okazuje się, że sól zmniejsza odczuwanie goryczy. Dlatego też niektóre warzywa, jak brokuły, łączy się z solonymi składnikami. Dzięki temu nie czujemy, że danie jest zbyt gorzkie. Podobnie jest z kawą, która wcale nie staje się słona, gdy dodamy do niej sól. Jest raczej pełniejsza w smaku, aż chce się nią delektować. Musimy tylko pamiętać, by nie przesadzać z ilością słonego proszku. Możemy przez to przesolić kawę i nie będzie ona już tak pyszna. Najlepiej w tym celu użyć soli morskiej lub kamiennej, kuchenna jodowana jest okropnym wyborem.