Ten sekret zdradził mi barista. Nie robię już kawy w inny sposób

Pewien składnik czyni cuda i najprawdopodobniej masz go w zasięgu ręki. Dzięki niemu kawa staje się bardziej aromatyczna i wyrazista. Nigdy nie smakowała tak dobrze. Patent na nią zdradził mi barista i od tej pory kawę przygotowuję w jeden sposób.

KawaKawa
Źródło zdjęć: © Unplash
Paulina Hermann

Mleko czy cukier? Za każdym razem słyszymy to pytanie, gdy ktoś nam proponuje kawę. Niektórzy wybierają oba, inni decydują się ja jedną rzecz, reszta woli czarny napój bez żadnych dodatków. Jest jeszcze jeden składnik, który niestety nie cieszy się zbyt wielką popularnością, a szkoda, bo dzięki niemu kawa wchodzi na zupełnie inny poziom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł to sprawdzony "awaryjniak" na każdą okazję. Warto o nim pamiętać

Dodaj trochę tego składnika, a kawa będzie obłędna

Solenie kawy nie brzmi zbyt ciekawie i zachęcająco. Okazuje się, że sól może całkowicie odżywić smak i aromat kawy. Wystarczy, że lekko potrząśniemy filiżankę lub delikatnie wymieszamy wszystko łyżką.

Po raz pierwszy usłyszałam o tym pomyśle od baristy, który pokazał mi, jak przygotowuje ten specjał. Byłam w ogromnym szoku, ale kiedy dałam temu szansę i skosztowałam, całkowicie się do niego przekonałam. Sól sprawia, że kawa smakuje znacznie lepiej. Jedyne, co zrobiłam, to wsypanie odrobiny do parującego kubka i wymieszanie całości. Od razu poczułam wielką różnicę.

Kawa
Kawa © Pexels

Jak to działa? Okazuje się, że sól zmniejsza odczuwanie goryczy. Dlatego też niektóre warzywa, jak brokuły, łączy się z solonymi składnikami. Dzięki temu nie czujemy, że danie jest zbyt gorzkie. Podobnie jest z kawą, która wcale nie staje się słona, gdy dodamy do niej sól. Jest raczej pełniejsza w smaku, aż chce się nią delektować. Musimy tylko pamiętać, by nie przesadzać z ilością słonego proszku. Możemy przez to przesolić kawę i nie będzie ona już tak pyszna. Najlepiej w tym celu użyć soli morskiej lub kamiennej, kuchenna jodowana jest okropnym wyborem.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej