Sekret długowieczności Japończyków. Wzmacnia organizm lepiej niż rosół

Zupa miso znajduje się w każdym menu japońskich restauracji i barów sushi. Japończycy nie wyobrażają sobie obiadu bez dodatku tego rozgrzewającego wywaru. Tradycyjne japońskie danie znane jest nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także niezwykłych właściwości zdrowotnych. Okazuje się, że regularne spożywanie zupy wspiera długowieczność i buduje naturalną odporność organizmu, może nawet bardziej niż nasz tradycyjny rosół.

W Japonii jest obowiązkowym elementem każdego obiaduW Japonii jest obowiązkowym elementem każdego obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

To proste, a tak wartościowe danie, przygotowywane jest z pasty miso, która z kolei jest produkowana ze sfermentowanych ziaren soi. Wiele osób uważa, że to właśnie ten składnik odpowiada za długowieczność Japończyków. Zupa gotowana na paście miso stanowiła podstawowy element diety samurajów w okresie Kamakura. Z czasem stała się bardziej popularna i dostępna dla zwykłych ludzi. W kolejnych okresach rozwinął się cały przemysł oparty na produkcji i sprzedaży miso.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Właściwości zdrowotne zupy miso

Dzięki procesowi fermentacji pasto miso jest źródłem bakterii probiotycznych, które korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego oraz wzmacniają naturalną odporność organizmu. Zawiera liczne witaminy, takie jak: K2, witamina D czy witaminy z grupy B oraz minerały: potas, żelazo, wapń i fosfor. Przygotowana na paście ze sfermentowanych nasion soi zupa miso jest bogata w białko roślinne, co jest dobrą informacją dla wegan i wegetarian.

Badania pokazują, że regularne spożywanie zupy miso może znacznie poprawić odporność organizmu. Zawarte w niej składniki nie tylko wzmacniają układ pokarmowy, ale także chronią przed infekcjami i pomagają w szybszym powrocie do zdrowia. Przeciwutleniacze w tej zupie działają niczym tarcza ochronna, hamując rozwój niebezpiecznych komórek rakowych.

Proste przygotowanie i bogactwo składników

Zupę miso można przygotować w wielu wariantach, na przykład z tofu, krewetkami lub z kurczakiem, dostosowując ją do własnych preferencji. Chociaż przepis na zupę miso wymaga kilku składników, które nie zawsze są łatwe do znalezienia w sklepach stacjonarnych, warto poświęcić czas na ich zdobycie.

Bulion dashi, przygotowywany z wodorostów kombu i płatków suszonego tuńczyka bonito, grzyby shiitake czy makaron soba tworzą niepowtarzalną kompozycję, która nie tylko zachwyca smakiem, ale przede wszystkim niesie nieocenione korzyści zdrowotne.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"