PoradyTo najzdrowszy grzyb. Dodaj go do krokietów i pierogów

To najzdrowszy grzyb. Dodaj go do krokietów i pierogów

Chociaż w polskich lasach grzybów w sezonie było pod dostatkiem, to podczas przygotowań do świąt warto sięgnąć po coś innego niż borowiki czy podgrzybki. Grzyb ten został okrzyknięty "najzdrowszym na świecie" i to nie bez powodu. Warto zaprosić go do swojej kuchni.

Grzyby shitake zaskakują smakiem i właściwościami
Grzyby shitake zaskakują smakiem i właściwościami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.11.2024 08:16

Chociaż shitake dla wielu osób brzmi obco, to w Kraju Kwitnącej Wiśni jest tak popularny, jak u nas pieczarka. Gdy pojawia się w sklepach na azjatyckich tygodniach, klienci często mijają go bez zerknięcia okiem. Warto jednak przekonać się do tego niepozornego grzyba. Zdecydowanie zrywa on z przekonaniem, że poza walorami smakowymi grzyby nie mają za dużo do zaoferowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najzdrowszy grzyb na świecie

Shitake, często określane jako "królewskie grzyby", słyną z niezwykłych właściwości prozdrowotnych. Zasłużyły nawet na miano najzdrowszych na świecie. Swoim wyjątkowym smakiem i aromatem podbijają podniebienia zarówno miłośników kuchni azjatyckiej, jak i europejskiej.

Dlaczego warto jeść grzyby shitake?
Dlaczego warto jeść grzyby shitake?© Licencjodawca | wulingyun

Jednym z najcenniejszych składników shiitake są beta-glukan, wyjątkowy rodzaj błonnika. Lentinan, jeden z beta-glukanów, aktywuje makrofagi, limfocyty T i komórki NK, wzmacniając reakcje obronne organizmu. Naukowcy potwierdzili, że codzienne spożywanie niewielkiej ilości shiitake może przyczynić się do zwiększenia odporności organizmu. Niektóre badania sugerują, że shiitake mogą odgrywać ważną rolę w profilaktyce i leczeniu nowotworów.

Regularne spożycie grzybów shiitake może przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu oraz regulacji ciśnienia krwi. Są też źródłem potasu, co czyni je pożądanym składnikiem diety osób dbających o serce i naczynia krwionośne.

Jak wykorzystać grzyby shitake?

Grzyby shiitake, zwane również twardnikiem japońskim, rosną przede wszystkim na martwych pniach drzew liściastych w wilgotnym i ciepłym klimacie Azji Południowo-Wschodniej. Nazwa "shiitake" pochodzi z Japonii, gdzie "shii" oznacza drzewo z rodziny bukowatych. Coraz częściej można je jednak znaleźć w sklepach, najczęściej w wersji suszonej.

Shitake, chociaż brzmią egzotycznie, nie mają żadnego nietypowego smaku, który przypadłby do gustu tylko koneserom. Można je przygotować na wiele sposobów: smażyć, grillować, gotować w zupach (na przykład zupie tajskiej) czy dodawać po obróbce termicznej do sałatek. Usmażone w panko lub obtoczone w mące kukurydzianej stanowią idealną przekąskę. Aby zachować delikatną konsystencję, grzyby shiitake powinny być poddawane krótkiej obróbce termicznej. Dłuższe gotowanie powoduje ich twardnienie.

Grzyby shitake
Grzyby shitake© Getty Images | 2022 Getty Images

Im bliżej świąt, tym większą mamy ochotę na pierogi czy krokiety z grzybami. Zamiast jednak sięgać po tradycyjne borowiki i podgrzybki, wykorzystaj skarb azjatyckich lasów. Wystarczy udusić shitake z kapustą - tak, jak nasze polskie grzyby.

poradygrzybyshitake
Wybrane dla Ciebie