To najzdrowszy grzyb. Dodaj go do krokietów i pierogów

Chociaż w polskich lasach grzybów w sezonie było pod dostatkiem, to podczas przygotowań do świąt warto sięgnąć po coś innego niż borowiki czy podgrzybki. Grzyb ten został okrzyknięty "najzdrowszym na świecie" i to nie bez powodu. Warto zaprosić go do swojej kuchni.

Grzyby shitake zaskakują smakiem i właściwościamiGrzyby shitake zaskakują smakiem i właściwościami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż shitake dla wielu osób brzmi obco, to w Kraju Kwitnącej Wiśni jest tak popularny, jak u nas pieczarka. Gdy pojawia się w sklepach na azjatyckich tygodniach, klienci często mijają go bez zerknięcia okiem. Warto jednak przekonać się do tego niepozornego grzyba. Zdecydowanie zrywa on z przekonaniem, że poza walorami smakowymi grzyby nie mają za dużo do zaoferowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem

Najzdrowszy grzyb na świecie

Shitake, często określane jako "królewskie grzyby", słyną z niezwykłych właściwości prozdrowotnych. Zasłużyły nawet na miano najzdrowszych na świecie. Swoim wyjątkowym smakiem i aromatem podbijają podniebienia zarówno miłośników kuchni azjatyckiej, jak i europejskiej.

Dlaczego warto jeść grzyby shitake?
Dlaczego warto jeść grzyby shitake? © Licencjodawca | wulingyun

Jednym z najcenniejszych składników shiitake są beta-glukan, wyjątkowy rodzaj błonnika. Lentinan, jeden z beta-glukanów, aktywuje makrofagi, limfocyty T i komórki NK, wzmacniając reakcje obronne organizmu. Naukowcy potwierdzili, że codzienne spożywanie niewielkiej ilości shiitake może przyczynić się do zwiększenia odporności organizmu. Niektóre badania sugerują, że shiitake mogą odgrywać ważną rolę w profilaktyce i leczeniu nowotworów.

Regularne spożycie grzybów shiitake może przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu oraz regulacji ciśnienia krwi. Są też źródłem potasu, co czyni je pożądanym składnikiem diety osób dbających o serce i naczynia krwionośne.

Jak wykorzystać grzyby shitake?

Grzyby shiitake, zwane również twardnikiem japońskim, rosną przede wszystkim na martwych pniach drzew liściastych w wilgotnym i ciepłym klimacie Azji Południowo-Wschodniej. Nazwa "shiitake" pochodzi z Japonii, gdzie "shii" oznacza drzewo z rodziny bukowatych. Coraz częściej można je jednak znaleźć w sklepach, najczęściej w wersji suszonej.

Shitake, chociaż brzmią egzotycznie, nie mają żadnego nietypowego smaku, który przypadłby do gustu tylko koneserom. Można je przygotować na wiele sposobów: smażyć, grillować, gotować w zupach (na przykład zupie tajskiej) czy dodawać po obróbce termicznej do sałatek. Usmażone w panko lub obtoczone w mące kukurydzianej stanowią idealną przekąskę. Aby zachować delikatną konsystencję, grzyby shiitake powinny być poddawane krótkiej obróbce termicznej. Dłuższe gotowanie powoduje ich twardnienie.

Grzyby shitake
Grzyby shitake © Getty Images | 2022 Getty Images

Im bliżej świąt, tym większą mamy ochotę na pierogi czy krokiety z grzybami. Zamiast jednak sięgać po tradycyjne borowiki i podgrzybki, wykorzystaj skarb azjatyckich lasów. Wystarczy udusić shitake z kapustą - tak, jak nasze polskie grzyby.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze