Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji

Pierogi to danie, którego przygotowanie wymaga czasu i pracy. Serce się łamie, gdy po ugotowaniu sklejają się ze sobą i rozrywają nawet przy bardzo delikatnych próbach oderwania ich od siebie. Kucharz pracujący w restauracji zdradził mi, jak łatwo temu zapobiec.

Już wiem, dlaczego pierogi w restauracji się nie sklejająJuż wiem, dlaczego pierogi w restauracji się nie sklejają
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Z jednej strony przygotowanie ciasta na pierogi jest banalnie proste – w końcu to tylko mąka, woda i szczypta soli. Jednak z drugiej strony jest to czynność, która wymaga praktyki. Doświadczone osoby mają swoje sposoby na poprawienie konsystencji ciasta.

Idealne jest takie, które jest jednocześnie miękkie i elastyczne, można je rozwałkować na cienki placek, łatwo się skleja, nie rozrywa się podczas gotowania, a po ugotowaniu nie klei się do innych pierogów. Dużo wymagań, ale okazuje się, że po nabraniu wprawy, wszystkim można sprostać.  

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia

Co zrobić, aby pierogi nie sklejały się po ugotowaniu?

Wiele osób decyduje się od razu przygotować więcej porcji pierogów, aby starczyło na dłużej. Wtedy trik, który podpatrzyłam u znajomego kucharza w restauracji, tym bardziej się sprawdza. Takie pierogi możesz z lekkim sercem schować do lodówki, zamrozić lub odsmażyć na patelni – nawet już bez dodatkowego tłuszczu. Wystarczy, że po ugotowaniu skropisz je niewielką ilością oleju.

Niektórzy dodają łyżkę oleju lub roztopionego masła do ciasta, inni wlewają trochę tłuszczu do wody, w której są gotowane pierogi. Jednak najlepszy rezultat osiągniesz w sytuacji, gdy wyłowisz je z wody, przełożysz na durszlak i dopiero wtedy polejesz olejem. Delikatnie potrząśnij sitkiem, aby tłuszcz pokrył je z każdej strony. Następnie rozłóż pierogi na płasko i pozostaw do ostygnięcia.

Ciasto na pierogi mojej babci

Pierogi są od lat związane z kuchnią polską i w każdym domu przygotowuje się je nieco inaczej. Moja babcia w ogóle nie patrzy na przepis, a już na pewno nie odmierza proporcji na wadze. Przesypuje mąkę do dużej miski, dodaje szczyptę soli i stopniowo zarabia z gorącą wodą. Kiedy ciasto można już ulepić w kulę, przekłada je na stolnicę i chwilę wyrabia. Potem wałkuje na cienki placek, wykrawa krążki i nadziewa mięsem, serem, kapustą, makiem i owocami – odpowiednio do naszych życzeń i pory roku. Zawsze wychodzą idealnie miękkie i znikają w błyskawicznym tempie.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥