Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji

Pierogi to danie, którego przygotowanie wymaga czasu i pracy. Serce się łamie, gdy po ugotowaniu sklejają się ze sobą i rozrywają nawet przy bardzo delikatnych próbach oderwania ich od siebie. Kucharz pracujący w restauracji zdradził mi, jak łatwo temu zapobiec.

Już wiem, dlaczego pierogi w restauracji się nie sklejająJuż wiem, dlaczego pierogi w restauracji się nie sklejają
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Z jednej strony przygotowanie ciasta na pierogi jest banalnie proste – w końcu to tylko mąka, woda i szczypta soli. Jednak z drugiej strony jest to czynność, która wymaga praktyki. Doświadczone osoby mają swoje sposoby na poprawienie konsystencji ciasta.

Idealne jest takie, które jest jednocześnie miękkie i elastyczne, można je rozwałkować na cienki placek, łatwo się skleja, nie rozrywa się podczas gotowania, a po ugotowaniu nie klei się do innych pierogów. Dużo wymagań, ale okazuje się, że po nabraniu wprawy, wszystkim można sprostać.  

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia

Co zrobić, aby pierogi nie sklejały się po ugotowaniu?

Wiele osób decyduje się od razu przygotować więcej porcji pierogów, aby starczyło na dłużej. Wtedy trik, który podpatrzyłam u znajomego kucharza w restauracji, tym bardziej się sprawdza. Takie pierogi możesz z lekkim sercem schować do lodówki, zamrozić lub odsmażyć na patelni – nawet już bez dodatkowego tłuszczu. Wystarczy, że po ugotowaniu skropisz je niewielką ilością oleju.

Niektórzy dodają łyżkę oleju lub roztopionego masła do ciasta, inni wlewają trochę tłuszczu do wody, w której są gotowane pierogi. Jednak najlepszy rezultat osiągniesz w sytuacji, gdy wyłowisz je z wody, przełożysz na durszlak i dopiero wtedy polejesz olejem. Delikatnie potrząśnij sitkiem, aby tłuszcz pokrył je z każdej strony. Następnie rozłóż pierogi na płasko i pozostaw do ostygnięcia.

Ciasto na pierogi mojej babci

Pierogi są od lat związane z kuchnią polską i w każdym domu przygotowuje się je nieco inaczej. Moja babcia w ogóle nie patrzy na przepis, a już na pewno nie odmierza proporcji na wadze. Przesypuje mąkę do dużej miski, dodaje szczyptę soli i stopniowo zarabia z gorącą wodą. Kiedy ciasto można już ulepić w kulę, przekłada je na stolnicę i chwilę wyrabia. Potem wałkuje na cienki placek, wykrawa krążki i nadziewa mięsem, serem, kapustą, makiem i owocami – odpowiednio do naszych życzeń i pory roku. Zawsze wychodzą idealnie miękkie i znikają w błyskawicznym tempie.

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach