Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka

Wystarczą trzy składniki i szczypta soli, aby zaserwować na obiad pyszne i mięciutkie kopytka. Idealnie wyważone proporcje sprawią, że wyjdą jeszcze smaczniejsze niż zazwyczaj.

Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Krzysztof Matloch

Kopytka to jedno z dań, które ma szczególne miejsce w sercach Polaków. Można je podać na wiele sposobów, co sprawia, że nigdy się nie nudzą. Jednak nie zawsze wychodzą one idealne. Czasem są zbyt twarde, a innym razem zbyt miękkie i rozpadają się podczas gotowania. Na szczęście, w tej proporcji składników powstają dokładnie takie, jak powinny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia

Mięciutkie kopytka

Sekret udanych kopytek tkwi w odpowiednich proporcjach i kilku prostych zasadach, o których warto pamiętać. Jednym z najczęstszych błędów jest dodawanie zbyt dużej ilości mąki — wiele osób robi to w obawie, że ciasto będzie zbyt luźne i trudne do formowania. Tymczasem nadmiar mąki sprawia, że kopytka po ugotowaniu stają się twarde i zbite.

Równie ważne jest dokładne wystudzenie ziemniaków po ugotowaniu. Ciepłe sprawiają, że ciasto staje się zbyt wilgotne i trudne do wyrobienia, przez co łatwo przesadzić z ilością mąki. Najlepiej przecisnąć ziemniaki przez praskę dopiero wtedy, gdy całkowicie ostygną. Przy wyrabianiu zwracaj uwagę na to, jak ciasto zachowuje się pod ręką – powinno być miękkie i lekko klejące, ale na tyle zwarte, by dało się bez problemu uformować wałek. Dzięki temu kopytka wyjdą puszyste, delikatne i idealne na rodzinny obiad.

Przepis na kopytka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 250 g mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, umyj je i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Po ugotowaniu odcedź je i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Następnie przeciśnij ziemniaki przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem na gładką, jednolitą masę bez grudek.
  4. Do przestudzonych ziemniaków dodaj jajko i szczyptę soli, a następnie stopniowo dosypuj mąkę, wyrabiając rękami ciasto.
  5. Ciasto podziel na kilka części, każdą uformuj na stolnicy posypanej mąką w wałek, delikatnie spłaszcz i pokrój na niewielkie, ukośne kawałki.
  6. Posyp je lekko mąką, aby się nie kleiły.
  7. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzucaj kopytka partiami do wrzątku.
  8. Gotuj około 2-3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
  9. Po ugotowaniu wyjmij kopytka łyżką cedzakową.

Podawaj od razu, z ulubionymi dodatkami, na przykład masłem, sosem lub cynamonem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Wszystkie kucharki w Jugosławii robiły zapas tej pasty na zimę. Wcale nie chodzi o ajvar
Wszystkie kucharki w Jugosławii robiły zapas tej pasty na zimę. Wcale nie chodzi o ajvar